Daha en iyisi gelene kadar en iyisi o

Michael Phelps’in Rio’da 4 altın madalya kazanmasıyla birlikte, “Olimpiyat tarihinin en başarılı sporcusu kim?” tartışması, yeni bir Michael Phelps gelene kadar rafa kalktı. Öyle ki Phelps dördüncü altınıyla Rodoslu Leonidas'ın 2 bin 168 yıllık bireysel madalya rekorunu da tarihe gömüyor, tek başına milat değiştiriyordu.

Ercan ÖZTÜRK

ercan.ozturk@aksam.com.tr

Michael Fred Phelps, 30 Haziran 1985 yılında Baltimore’da dünyaya geldi. Hiperaktif olduğu için ailesi spor yapmasına karar verdi. Böylece Phelps 7 yaşında havuzla tanıştı. Hiperaktif enerjisini atsın diye havuza giren Phelps, 10 yaşında yüzme tekniğini de kaparak yaş kategorisinde ABD rekorunu kırdı. Havuzda basamakları rekorlarla tırmanmaya başlayan Phelps’in aile yaşantısı da çatırdıyordu. Phelps daha 10 yaşındayken anne ve babası ayrılık kararı aldı. Annesiyle kalmaya başlayan Phelps, babasını dışladı. 10 yaşından beri babasıyla arası açılan Phelps, antenörü Bob Bowman’ı babası gibi görmeye başladı. Hatta öyle bir sevgiydi ki onun peşinden Michigan Üniversitesi’ne gitti. Phelps’in ablası da kendisi gibi yüzücüydü. O da Amerikan takımına kadar seçilme başarısı gösterdi.

AYAK NUMARASI 48,5
Michael Phelps aynen Usain Bolt gibi vücudunun iriliğini avantaja çevirdi. 1,93 metre boyundaki sporcunun, bacaklarının kısa, gövdesinin iri olması, yüzerken kendisine avantaj sağlıyor. Kollarını iki yana açtığında, mezuranın 2,03 metreyi gösteriyor. Daha etkili kulaç atmasını sağlayan büyük ellerinin yanı sıra, ‘palet’i andıran ayaklarının 48,5 numara olması da rakiplerini geride bırakmasını sağlıyor. Ayak bilekleri de diğer yüzücülere göre 15 derece daha fazla kıvrılıyor. Kalbi, vücuduna dakikada 30 litre, yani normal insanınkinden 3 kat fazla  kan pompalıyor. Phelps'in vücudu aynı zamanda çok az laktik asit salgılıyor. Bu nedenle de rakiplerinden daha geç yoruluyor. Sudan çıkınca esnek eklemleri nedeniyle sık sık düşen yüzücünün havuzdan çıkınca koşması yasak... Phelps, güne 04.30’da uyanarak start veriyor. 05.15 itibariyle havuza giren Phelps, gün içinde belirlenen sürelerde antrenmanı tamamlayıp 21.00’de dinlenmeye çekiliyor. Haftanın 7 günü yüzerek antrenman yapan Phelps, bu süre içinde 80 kilometre mesafe kat ediyor. Hal böyle olunca Phelps’in başarısının tesadüf olmadığı da net bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.
HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI
Pekin’de 8 altın madalya kazanan Michael Phelps’in esrar içerken çekilmiş fotoğrafı İngiliz News of The World gazetesinde yayınlandı. Spor camiasında şok etkisi yaratan bu fotoğrafla birlikte başarılı yüzücü hayranlarını da hayal kırıklığına uğratıyordu. Esrarlı fotoğraftan sonra Londra’da bir altın bir gümüş aldığı Olimpiyat en başarısız olduğu Olimpiyat oldu. Yeni doğan oğlu Boomer için Rio’ya giden Phelps kariyerini altın madalyalarla taçlandırdı.
45 ALTIN MADALYA
2004 Atina’da 6 altın 2 bronz, 2008 Pekin’de 8 altın, 2012 Londra’da 1 altın 1 gümüş kazanan Michael Phelps, Rio 2016’da 200 metre karışık, 200 metre kelebek ile 4x100 ve 4x200 metre serbest takım yarışlarında 4 altın madalya kazanarak kariyerinin 22'nci altın madalyasını kazandı.  Phelps finallere kaldığı son yarıştan da altın alırsa olimpiyat kariyerini 23 altın madalyayla tamamlayacak. Phelps’in dünya şampiyonalarında 23 altın 4 gümüş madalyası bulunuyor. Fukuko’da 1 altın, Barcelona 4 altın 2 gümüş, Montreal’de 5 altın 1 gümüş, Melbourne’de 7 altın, Roma’da 6 altın ve Indianapolis’te 1 altın kazandı.
104 ÜLKEYİ GEÇTİ
Salonda ardı ardına rekorlar kıran Phelps, madalya sayısını arttırdıkça tablonun üst sıralarında kendisine yer buldu.  Olimpiyat tarihine bireysel olarak bakıldığında, Phelps'e en çok yaklaşan isimlerin 9'ar altın madalyası bulunuyor ki bunlar Larissa Latynina, Paavo Nurmi, Mark Spitz ve Carl Lewis gibi aktif spor yaşamını noktalamış isimler. 
TEK BİR ALTIN DAHA KAZANIRSA...
Şu anda 6 altın madalyası bulunan Jamaikalı Usain Bolt’un 6 altın madalyası bulunuyor. Bolt 3 altın daha alırsa madalya sayısını 9’a çıkartacak ama Phelps’e yetişmesi imkânsız. Phelps, şu ana kadar 104 ülkeyi geride bırakarak 23 altın madalya kazanan Güney Afrika’nın ardından, 38’nci sırada kendisine yer buldu.  Son yarışında bir altın daha kazanırsa Brezilya ve Güney Afrika ile aynı sırada yer bulacak.

ALTIN REKORU MİLAT DEĞİŞTİRDİ

Phelps’in kazandığı altın madalyalar, tarihi milattan öncesine dayanan bir rekoru da geride bırakmasını sağladı. Michael Phelps 13. altın madalyasını da alarak M.Ö. 152'de 12 altın madalyası olan Rodos'lu Leonidas'ı da tarihe gömmüş oldu. Leonidas, stadion ve diaulos dallarındaki başarısıyla dikkat çekerek ün kazanmıştı. Leonidas, bu üç koşu etkinliğinde ve 4 Olimpiyat’ta başarı göstermişti. 

REKORLAR ONDAN SORULUYOR

Aldığı madalyalarla tarihe adını yazdıran Phelps, Dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda çok sayıda rekorun da sahibi oldu. Phelps’in rekorları şunlar: 
Erkekler 100 metre kelebek, 49.82 saniye (1 Ağustos 2009 - Roma),
Erkekler 200 metre kelebek, 1.51.51 dakika (29 Temmuz 2009 - Roma), 
Erkekler 400 metre bireysel karışık, 4.03.84 dakika (10 Ağustos 2008 - Pekin), 
Erkekler 4x100 metre serbest bayrak, 3.08.24 dakika (11 Ağustos 2008 - Pekin), 
Erkekler 4x100 metre karışık bayrak, 3.27.28 dakika (2 Ağustos 2009 - Roma) 
Erkekler 4x200 metre serbest bayrak, 6.58.55 dakika (31 Temmuz 2009 - Roma)