Çocuklarınızı orta kulak iltihabından koruyun

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Güneş

memgunes@hotmail.com

Sevgili okurlarım, bu hafta soğuk havalarda artış gösteren orta kulak iltihabı hakkında yazmak istedim. Orta kulak, kulak zarından sonra gelen kısımdır. Sesin iletimini sağlar ve geniz boşluğuna bir kanalla bağlanır. Bu kanala biz 

östaki borusu diyoruz. Bu boruyla her iki bölümde hava basıncı dengelenir. Bu dengenin bozulması, işitme bozukluklarına ve enfeksiyonlara da neden olur. Çocuklarda çok sık karşılaşılmasına rağmen, yetişkinler de oldukça fazla görülür.

Orta kulak iltihabı nedir?

Orta kulak kısmını döşeyen mukoza dediğimiz bir örtü vardır. İşte bu mukozanın iltihaplanmasına biz “orta kulak iltihabı” diyoruz. Üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlardan sonra östaki borusu dediğimiz o basınç kanalı, şişip kapanabilir. Bu da orta kulakta bakterilerin birikmesine neden olur. Ayrıca, sinüzit enfeksiyonunu takiben de oluşur. Daha çok burun ve geniz kaynaklı olup aşağıdan yukarı giden bir enfeksiyon şeklindedir. 

Belirtileri nelerdir?

En önemli belirti ağrıdır. Ağrı kulak bölgesinde olup alt çeneye kadar yayılabilir ve özellikle akut döneminde çocukları uykudan uyandıracak şekilde şiddetli olur. Ağrıyla beraber, işitme azlığı, ateş de bulunabilir. Bazen kulak zarının arkasında enfeksiyon birikir ve bu enfeksiyon fazlalaşırsa kulak zarını delip akmaya başlar. Bu dönemde de kulak akıntısı görülür. Bu akıntı kanlı da olabilir. Hastalık akut ya da kronik olabilir. Akut dönemde tedavi tam olarak yapılmazsa, kronik dönemde işitme azlığı görülür.

Kimler risk altındadır?

Östaki borusunun yapısına bağlı olarak, özellikle okul çağı öncesi çocuklarda ve süt çocuklarında sık görülür. Yine kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak da okul ve kreş döneminde çocuklarda görülme sıklığı hayli yüksektir.

Tanı nasıl konur?

Kulak zarının incelenmesiyle tanı kolayca konur. Kulak zarını görüntüleyen otoskop adı verilen ışıklı cihazla, her iki kulak ve kulak yolu görünerek, burun-boğaz muayenesi yapılarak tanı kolayca konur. İşitme azlığı olan durumlarda, 

işitme testleri tanıda yardımcı olur.

Tedavi nasıldır?

Tedavide özellikle burun yolunun açık olması sağlanır. Östaki borusunda ödem varsa, borunun eski haline dönmesi ve açık olması yönünde tedavi uygulanır. Bunun için gerekirse antibiyoterapi, dekonjestan dediğimiz solunum yolu açıcılar ve ateş düşürücüler kullanılır. Tedavi mutlaka bir hekim tarafından düzenlenmeli ve uygulanmalıdır. Özellikle çocuklara yönelik ezbere antibiyotik kullanılmamalıdır. 

Korunmak mümkün müdür?

Özellikle çocukların solunum yollarının açık olması önemlidir. Sigara dumanı ve kirli hava geniz bölgesinde irritasyona neden olacağından, orta kulak enfeksiyonları için risk oluşturmaktadır. Çocuklar soğuk havadan korunmalıdır. 

Özellikle emzirme ve biberonla beslerken bebeğin, tam yatar pozisyonda değil de başının hafif destekli kaldırılarak beslenmesi, östaki borusunun kapanmaması açısından önemlidir. Yine çocukları kuvvetli sümkürtmemek gerekir. Bu enfeksiyonu yaygınlaştırır. Doğru beslenme ve bol sıvı da koruma sağlayacaktır.

Ve unutmayalım ki, dostluk kardeşlik gibidir. Dostluk ellerin gözlerle ilişkisine benzer. Gözler yaşardığında, eller yaşlarını siler, el ağrıdığında gözler onun için yaş döker. Dostluk, kimsesiz zamanların yalnızlığında bir ışıktır. Dostluk sırların aynasıdır. Dostlukla, sevgiyle ve sağlıkla kalın.

Sevgi, saygı ve hürmetlerimi arz ederim.