İstanbul parklarında yeni bir uygulama başladı. Artık parkların güvenliği Mobil Park Polisleri tarafından sağlanıyor. Uyuşturucu satıcılarının, çocuk tacizcilerinin korkulu rüyası haline gelen timler, bu uygulama sayesinde suçlulara göz açtırmıyor. Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü Emniyet Amiri Eyüp Şahin ve Mobil Park Polisi ekipleriyle bu uygulamanın ayrıntılarını, palyaço kılığındaki uyuşturucu satıcısını nasıl yakaladıklarını ve daha pek çok şeyi görev yaptıkları Yıldız Parkı’nda konuştuk.
KARANLIK NOKTA KALMASIN
İstanbul’da 5011 tane park var ve popülasyonu da oldukça yoğun. İnsanların nefes alabildikleri, deşarj olabildikleri, çocukların oynayabileceği bu park alanlarında kamu düzeni açısından güvenlik riski oluşturacak birtakım sorunların iyileştirilmesine ihtiyaç vardı. Serserilerin, sarhoşların yuvası olmaktan kurtarmak gerekiyordu. Amaç parkların daha güvenli yerler haline gelmesiydi. Çalışmanın birkaç aşaması oldu. Belediye ekipleriyle birlikte bütün parklar dolaşıldı ve parkların analizi yapıldı. Yapısal sorunlar, aksaklıklar, birtakım kötü görüntüler tespit edildi. Ardından kırık banklar, zinciri bozulmuş salıncaklar tamir edildi. Duvarlardaki yazılamalar temizlendi. Çünkü bu kötü görüntü güvensizlik hissi yaratıyordu. Çevre düzeni sağlanınca parka gidenlerin de sayısı arttı. Eğer amacınız güvenlikse karanlık nokta bırakmamanız gerekiyor.
ARANAN ŞAHISLAR
Proje kapsamında ekipte biri kadın üç polis ve bir de zabıta memurumuz var. Ayrıca İlçe Park Bahçeler Müdürlüğü’nden bir de irtibat görevlisi oluyor. Çalışma 7 Mart itibarıyla pilot olarak 6 ilçede başladı. 25 Mart’ta 11 ilçe de, 8 Nisan’dan itibaren 39 ilçede park polis ekibi yer almaya başladı. Bu arkadaşlarımız parkları geziyor ve halkın rahatsız olabileceği her türlü duruma müdahale ediyor. Mesela uyuşturucu kullanımıyla ilgili tespitler yapılıyor. Uyuşturucu kullanıp da parkın bir köşesinde kendinden geçmiş şahıslara 112 müdahalesi yapılıyor. En çok, aranan şahıs vakalarına rastlanıyor. Aranan kişi kimliğini ibraz etmek zorunda kalacağı yerlere gidemiyor. Üstelik parklar masrafsız. Alkol kullanabileceği bir mekâna gitse hesap ödemek zorunda kalacak. O da ne yapıyor, gidip tekelden içkisini alıp parkta içiyor. Kimi de çayını alıp geliyor. Kahveye gidip de çayını içemiyor çünkü kahveye ara sıra ekipler geliyor, kimlik soruyor. Eskiden parklarda böyle düzenli bir uygulama yoktu.
OKULDAN KAÇIP PARKA GELİYOR
Kayıp çocuk vakalarına da rastlanıyor. Ya da yaşı küçük, okuldan kaçıyor, ailesinin de haberi yok, parka geliyor mesela. Bunlar tespit edilip ailesine haber veriliyor ve okuluna teslim ediliyor. Çok enteresan durumlar da oluyor. Bir bakıyorsunuz çocuk okuldan kaçmış, yanında da biri var ama öğrenci değil. Kimliğini araştırdığınızda yanındaki şahsın uyuşturucudan kaydı olduğunu tespit ediyorsunuz. Belki de o çocuk uyuşturucu batağına girecek. Böylece o çocuğun hayatına sihirli bir değnekle dokunmuş oluyorsunuz. Belki de hayatının gidişatını değiştiriyorsunuz. Ailesi de farkında değilse bir şekilde siz fark etmesini sağlıyorsunuz.
CİNSEL İSTİSMAR SUÇU
Parklar düzenli olarak kontrol ediliyor. En yoğun ve suçun en çok rastlandığı parklara daha çok ağırlık veriliyor. Arkadaşlarımız günde iki vardiya çalışıyor. Günde 85 park kontrol ediliyor. Sorun varsa tespit ediliyor. Rapor tutuluyor. Kimi zaman kabahatler kanunundan ceza yazılıyor. Çevreyi rahatsız eden, dilencilik yapan, gürültü çıkaran, sarhoş olup da olay çıkaranlara ceza uygulanıyor. Şüpheli şahsın narkotik suçu varsa, aranıyorsa işlem yapılıyor. Cinsel saldırı ya da cinsel istismar vakalarına rastlanıyor. Fatih İlçesi’nde Şehzadebaşı Parkı’nda 13 yaşında bir çocuk tek başına. Adamın biri yalnız olduğunu anlayıp çocuğa yanaşıyor. Önce çakmak istiyor. Ardından “Gel otur. Hava serin, üşüdün mü?” diyor ve dokunmaya başlıyor. Ekipler gelince şöyle bir toparlanıyorlar, çocuk adamdan uzaklaşıyor. Çocuk adamı tanımadığını söylüyor. Neyse ki olay gerçekleşmeden müdahale edilmiş oldu. Adama da küçük çocuğa cinsel istismar suçundan işlem yapıldı.
UYUŞTURUCU SATICISI PALYAÇO
Enteresan vakalardan biri de palyaço kılığına girmiş bir adamdı. Çocuk parkının içinde durmuş bekliyor, gösteri yaptığı da yok. Bu durum arkadaşların dikkatini çekiyor. Gidip bakıyorlar görüntüde bir palyaço ama elinde ne bir oyuncak ne bir şov malzemesi. Üzerini arayınca narkotik madde çıkıyor. Meğer palyaço kılığında uyuşturucu satıyormuş. Bir de parklarda belli yerlerde narkotik zulalar oluyor. Satıcı denetime yakalanmamak için üzerinde taşımıyor. Satmak için parka gidiyor, sakladığı yerden alıp veriyor. Kesici, delici alet ya da silah saklayan da oluyor.
AİLESİ TEŞEKKÜR ETTİ
Bir çocuğu aynı parkta dört kez uyuşturucu kullanmaktan yakaladık. Alıp götürüyoruz, bir bakıyoruz yine gelmiş. Sonunda bıraktı. Ailesi bizi bulup teşekkür etmişti. Yine bir akşam saat 21.30 civarı, 16 yaşlarında iki kız, yanlarında 21-22 yaşında iki erkek, parkın kuytu bir köşesinde oturuyorlar. Onları aldık, geç vakit olduğu için ailesini aradık. Ailenin haberi yokmuş, gelip çocuklarını aldılar. Ailenin bilgisi varsa bir işlem yapmıyoruz. Ama o saatte kuytu bir köşede bulunca insanın aklına kötü şeyler gelebiliyor. Evden kaçanlar, parkta geceyi geçirenler oluyor. Bir nevi üçüncü sayfada yer alan haberlerin önüne geçmiş oluyoruz. Bu anlamda çok etkin bir proje.
PARKLAR ARTIK DAHA GÜVENLİ
Mesleki açıdan ziyade insani olarak da mutluluk ve gurur duyuyoruz. Bizim de küçük kardeşlerimiz var. Onların da başına bu tür şeylerin gelebileceğini düşünüyoruz. Çocukları ailelerine teslim ettiğimizde büyük bir mutluluk duyuyoruz. Mesela bölgelerin muhtarlarıyla ya da esnaflarıyla görüşüyoruz, sürekli diyalog halindeyiz. Telefonumuzu bırakıyoruz, bir sorun olduğunda arıyorlar. Böylece her yerde gözümüz kulağımız oluyor. Onlar da “Siz geldikten sonra parklar daha güvenli hale geldi” deyip teşekkür ediyorlar. Bu da bizi memnun ediyor. Çevredeki vatandaşlar da olayların azaldığını dile getiriyor.