Çocuklar dünyadan geçmesin, kalsın diye

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Aylan Kurdi, Jamal Salih I’lyan, Cemile Çağırga ve Veysel Deniz Atılgan isimleri size bir şey ifade ediyor mu? Galata Perform ekibine çok şey ifade edince, gencecik yaşta ölen bu çocuklar yaşasalardı neler yaparlardı hayal etmişler ve "Yaşlı Çocuk"u sahneye koymuşlar.

Galata Perform’un yeni oyunu Yaşlı Çocuk, erkenden yaşlanmak zorunda kalan çocukların bir yaşam hakkı tanıyor. Yaşasalardı nasıl bir hayatları olurdu sorusunun peşine düşen yazar ve yönetmen Yeşim Özsoy’un kurduğu dünya bir bakıma ütopya bir bakıma ise hiç değil...

Ya hayatta kalsalardı?

Sahnede aynı anda izlediğimiz dört ayrı hikayenin de kahramanı bu dünyada tutunmasına izin verilmemiş çocuklar... Hepsi adeta paralel bir evrende bambaşka hayatlar yaşıyorlar. En önemlisi hayattalar ve sevdikleri var. Haklarıyla yaşlanabildikleri dünyada hayattalar...

Teğet geçilen hayatlar

Özsoy ve yönetmen yardımcısı Ahmet Sami Özbudak, sahneyi dört ayrı hikayeye de yer verecek şekilde tasarlamış. Birbirlerine değmeden geçen ve aynı yerde duran oyuncular gerçek hayatı temsil ediyorlar bir nevi. Her gün teğet geçtiğimiz ama aslında aynı durumda aynı yerde olduğumuz nice insan gibi.. 

Yaşamak hayal olmasın

Yaşlı Çocuk’ta ele alınan bu dört çocuk hikayelerini bildiğimiz yitip giden yaşamlardan sadece bazıları, ya bilmediklerimiz? Yaşlı Çocuk’u izlediğinizde iyi hissetmeyeceğiniz kesin. İzlediğimiz hayaldi evet ama aslında hayal olmayacak kadar sıradan olmalıydı yaşamak.

Nazım Hikmet’in dizelerini tekrarlayarak bitirelim;  

Benim sizden kendim için

hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk. 

Çalıyorum kapınızı, 

teyze, amca, bir imza ver. 
Çocuklar öldürülmesin 
şeker de yiyebilsinler.