Çocuğunuzun hangi mesleğe yatkın olduğunu, potansiyelini nasıl kullandığını, stres halinde nasıl davranışlar sergileyebileceğini öğrenmek artık çok kolay. Dilek Yücedağ ve Aykut Yıldırım tarafından uygulanan Mizaç Haritası yöntemi size bu konuda yol gösteriyor. Dilek Yücedağ ve Aykut Yıldırım ‘Mizaç Haritası’nı anlattı.
Mizaç Haritası nedir?
Mizaç Haritası, bireylerin kişilik potansiyellerini nasıl ve ne ölçüde kullandıklarını, yetkinliklerini, motivasyon kaynaklarını, stres halinde hangi davranışları sergilediklerini gösteren, analitik, özelleştirilmiş ve detaylı bir raporlama sistemidir. Aslında bir çeşit kişilik analizidir. Psikolog, yazar, raporlama uzmanı ve eğitimcilerden oluşan bir ekip tarafından hazırlanır.
Mizaç Haritası gençlere ne kazandırıyor peki?
Doğru meslek seçimi konusunda yol gösterir. Haritamız lise ve üstü yaş grubundaki kişilere uygulanıyor. Lise dönemindeki gençlerin ve ailelerinin en önemli gündemi okul yani meslek seçimidir. Biz bu haritayla gencin hangi mesleği seçmesi gerektiği konusunda fikir veriyoruz.
Bu haritayla sadece meslek seçimi konusunda yol göstermiyorsunuz, gencin geleceğiyle ilgili de önemli
Elbette, soruların yanıtları bize çok önemli anahtarlar sunuyor. Gencin tüm özelliklerini analiz ederek doğru meslek konusunda bilgi veriyoruz. Hayalindeki meslekle kişiliğine uygun meslek her zaman bir olmuyor. Üniversite sınavları kişinin hayatında çok belirleyici. Bu yüzden gencin yapısına uygun, iletişim ve liderlik tarzına ilişkin bilgileri de veriyoruz. Özel tavsiyeler ve gelişim önerileri de sunuyoruz.
Aileye katkısı nedir?
Meslek seçimi lise döneminde tüm ailenin gündemini oluşturuyor. Anne ve babalar bir anda kendilerini sadece bu konuyu konuşurken buluyor. Aslında ergenlik dönemi kendi başına ağır geçen bir süreç ve bu süreçte ebeveyn ve genç arasında yaşanan iletişim sorunları sadece ebeveynler için değil, gençler için de yıpratıcı. Stres ve endişe zaman zaman ailenin genci anlamasına engel olabiliyor Hele bir de mizaçlar farklı ise işte bu farklılıkları bizler tanımlıyoruz. Ebeveynlerin gençleri daha iyi anlamasına dönük bilgi verip önerilerde bulunuyoruz.
Çocuklarını, öğrencilerini daha iyi tanıyorlar yani.
Evet, Mizaç Haritası, her gencin psikolojik seviyesini tespit ederek, seviye basamaklarını gösterir. Bunlar sağlıklı, normal ve sağlıksız olarak üçe ayrılır. Böylece okullardaki rehberlik servisleri ve koçlar hangi seviyelerde gençler için profesyonel yardım almaları gerektiğine dair fikir edinirler. Okul ve rehberlik servislerinin çalışmalarında, koçlarda, ebeveynlerde, olarak gençlerin mesleki yatkınlıklarını, hangi mesleklerde zorlanacaklarını, neleri en kolay yaptıklarını anlatarak “gençlerin meslek seçimlerine” yardımcı olur. Okul ve rehberlik servisleri için, sınıf bazında öğrenci yapılarının öncelenmesine olanak verir. Örneğin, sınıftaki gençlerin, çalışma azmi, düzenli olma, problem çözme gibi birçok özelliği güçlüden zayıfa göre sıralanabilir. Bu da gençlerin zorlandıkları alanlara göre yardım almasını kolaylaştırır.
DOĞRU İŞE DOĞRU İNSAN
İş hayatında da kullanılıyor.Bunu anlatır mısınız?
Kurumların insan kaynakları birimleri Mizaç Haritası’nı sık sık kullanmaya başladı. İş hayatında, eleman seçme ve kurumların kendisini geliştirmesi için kullanılıyor. Özellikle envanterimizin tespit yeteneği sayesinde “doğru işe doğru insanı seçmek” çok daha kolay.
AİLE MİZAÇ HARİTASI NEDİR?
Ebeveynlerin ve genç bireyin tek tek mizaç harita raporları oluşturulur. Daha sonra aralarındaki uyum grafikleri düzenlenir. Ve tabii ki iletişim konusunda ipuçları verilir. Aslında ortak yaşam kültürü oluşturmaları için çeşitli bilgilere sahip olurlar. Böylelikle bireysel farklılıklar tanımlanmış olur. Davranışlarının altında yatan nedenleri öğrenmek, iletişim kalitesi açısından oldukça kıymetli olmaktadır. Hem iletişim çatışmalarını önlemek hem de farklılıkları anlamak ve kabul etmek için hap bilgilere sahip olunmasını sağlamış oluyoruz. İletişim yapı taşı olan ‘Empati’ de tam burada oluşuyor.