Çocuğum ne yesin?

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

“Çocuğum ne yesin, ne kadar yesin?, “Abur cubur yiyebilir mi?”, “Ne kadar kalori alması gerekiyor?” gibi pek soru çocuklu ailelerin kafasını karıştırır. İşte kafanızı meşgul eden bu soruların cevapları…

ÇOCUĞUN KALORİ İHTİYACI NEDİR?

Çocukların kalori ihtiyacı yetişkin insana göre daha fazla olabilir. Örneğin, yetişkin bir kadın 1.200 kaloriye ihtiyaç duyarken bir çocuğun 1.400 kalori alması gerekebilir. Burada kabaca bir hesaplama yapabilmek için en rahat formül şudur; (Yaş x 100 + 1.000) Örneğin, 3 yaş x 100 + 1.000 = 1.300 kalori gibi… Çocuğunuz çok hareketliyse bu ihtiyaç artabilir. Ya da ateşli hastalık geçirdiyse ve o sırada az beslendiği için kilosu düştüyse kilosu normale gelene kadar daha fazla kalori alması gerekebilir. 

SAĞLIKLI BİR ÇOCUK NE YER?

Zımba gibi, atlayan, koşan, yerinde duramayan bir çocuk her gün mutlaka farklı besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmelidir. Bu çocuğun büyümesi ve gelişimi için çok önemlidir. Protein, karbonhidrat, yağ, lif ve su her gün hatta mümkünse her öğün düzenli alınması gerekenlerdir. Çocuğunuz her yemeyi yemiyor, seçiyorsa muhtemelen siz de yemek seçen bir insansınız. Ya da aile kültürünüz bu şekilde… Ama bunu aşabilirsiniz. Nasıl mı? Şöyle ki çocuğunuzun her gün alması gereken besin gruplarını öğrenin. Hangilerinin bu besin gruplarına girdiğini araştırın. Çocuğunuz birini yemiyorsa diğerini mutlaka sevecektir. Bunun içinde ona seçenek sunun. “Tavuk mu istersin, köfte mi, çorba mı içersin, makarna mı yersin?” gibi… Bu şekilde hem çocuğunuzun kendi seçimini yaptığı için mutlu olacak. Hem de beslenmesinde eksik besin öğesi kalmayacak.

YEMEKLERİ BİRLİKTE YAPIN 

Her ne yemek yapıyorsanız, çocuğunuzu işin içine katmanız aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir. Emin olun, yaparken çok eğleneceksiniz. Azıcık tadına bakmanız, üstünüzün kirlenmesi, birlikte karıştırmanız onun yemeğe olan ilgisini artıracaktır. Pişmeden önce tattığı yemeğin piştikten sonra nasıl olduğunu merak ederek kendiliğinden yemeye başlayacaktır. Yaptıktan sonra sunum en az yapmak kadar önemlidir. Sevdiği figürlerin olduğu tabaklar, yiyeceklerin hoşuna giden şekillere benzetilmesi çocuğunuzun her öğünü büyük bir heyecanla beklemesini sağlar.

ABUR CUBUR YEMESİN

Siz sağlıklı seçenekleri ortaya koyun, sonra tercihi çocuğunuza bırakın. Yemeğe yakın çocuğunuzun aşırı su vermeyin. Acıktığında yemek yerine abur-cubur yemesini engelleyin. Bunu sağlamanın en güzel yolu, çocuğun düzenli öğün saatleri olmasıdır. Bu şekilde çocuğun hem zihni hem bedeni yemek saatlerini benimser ve beklemeye, acıkmaya başlar. Yemek için sofraya oturduğunuzda verilen yemekleri almaya müsait hale gelir. 

ISRAR ETMEYİN

Pek çok ailenin evinde, bizim evde de sık yapılan bir hata var. Ben 35 yaşında 90 kiloyum, oğlum 6 yaşında 20 kilo ve herkese aynı miktarda yemek konuyor. Bunu anlamak mümkün değil. Herkesin fizyolojik ihtiyacı, alması gereken kalori miktarı ve mide kapasitesi farklı. Nasıl olur da aynı porsiyonda yemek yememiz beklenebilir? Hal böyle olunca, çocuk bilerek veya bilmeden fazla koyduğunuz ilk yemeği (diyelim ki çorba) yedikten sonra diğerlerini yiyemeyecektir. Çocuğun ufacık midesi bu çorbayla dolarsa tek tip beslenmiş olacak. Diğer besin öğelerini alamayan çocuğun büyüme ve gelişimi de bu durumdan etkilenmiş olacak. 

Çözüm ısrar değil, porsiyon kontrolünde. Sunduğunuz sağlıklı seçeneklerden çocuğunuzun tercih ettiklerini azar azar tabağına almasına müsaade edin. Bırakın 2-3 saatte sonra açıksın. Sağlıklı vücut tüm gün açlığa dayanan değildir. 2-3 saatte bir enerji almaya alışan, acıkan beden en sağlıklı bedendir. Çocukken nasıl alışırsa o şekilde devam eder.  

BU KİTABI OKUYUN 

Çocukla ilgili o kadar çok soru geliyor ki sizden… Ayrı ayrı hepinize teşekkür ediyorum. Çocuğum olana kadar, bilsem de pek konuşmak istemediğin bir alandı benim için. Sıcak ve samimi gelmiyordu. Biliyordum hayat hiçbir zaman kitapta yazan gibi değildi. Ama şimdi size öyle bir kitap önereceğim ki okuduğunuzda “Çocuğum Ne Yesin?” sorusunun yanıtını bulacaksınız. Çünkü bu kitabı yazan, canım eşim Güneş Aksüs, gün gün oğlumuzla yaşadıklarımızı not aldı. En güncel araştırmaların dediklerine baktı, yılların tecrübesiyle harmanladı. Sonunda ortaya bu muhteşem eser çıktı. Anneler, babalar, çocuklu tüm aileler için tam bir rehber niteliğinde… Kitapta birlikte yapabileceğiniz tariflerden tutun da ‘Çocuklar diyet yapar mı?’, ‘Arada abur cubur yiyebilir mi?’ gibi aklınıza en çok takılan soruların yanıtlarına kadar pek çok bilgiyi bulacaksınız.