Cilt sorunlarına öneriler…

NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Saçlarınız mı dökülüyor? Soğuk havalar ellerinizin çatlamasına mı neden oluyor? Hamilelik sürecinde vücudunuzda çatlaklar mı oluştu? İşte size sorunlarınızı çözecek öneriler…

Sayın Doktorum,

19 yaşındayım. Saçlarım neredeyse kalmadı. Çok dökülüyor. Özellikle ön yan tarafları ve tepe kısmı çok açıldı. Moralim çok bozuk. Derslerimi bile etkiliyor bu durum. Herkes saçlarıma bakıyor sanıyorum. Babama çektim desem saçları benimkinden daha gür. Piyasa ve aktarlardaki dökülme şampuanlarının hepsini denedim nafile. Ne yapabilirim lütfen yardımcı olun.

Sevgili Emrah,

Saç dökülmesinin pek çok nedeni vardır. Ancak senin anlattığın dökülme özellikle ön yan taraflarının geriye çekilmesi, tepe kısmının açılmaya başlaması; erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz genetik dökülmeyi işaret ediyor. Diyeceksin ki “öye olsa babamın saçları neden dökülmedi?” cevabı “kız halaya oğlan dayıya çeker” derler ya bir anlamda doğru. Aslında saç dökülmesi daha çok anneden alınan genlerle taşınır. Ama ailenin her bireyine aktarılmaz bu bilgi. Bazen dayıdan, bazen dedenin dedesinden bile miras kalabilir. Tedavi için kullanacağın hiç bir şampuan işe yaramayacaktır. Çünkü saç dışarıdan temizlenir, içeriden beslenir. Artık, erkek tipi saç dökülmelerini özellikle senin yaşlarında erkenden yakalamışsak durdurabiliyoruz. Hatta kaybedilen saçların çoğunu yerine koyabiliyoruz. Herzaman söylerim “erken teşhis saç kurtarır” Henüz yolun başındayken saçlarını kurtarabileceğin pek çok tedavi yöntemleri var. PRP denilen kendi kanındak büyüme faktörü salgılayan tamir hücrelerinin ayrıştırılıp, saça uygulanmasıyla saç köklerin tamir edilip tekrar saç çıkışı sağlanabilir. Ayrıca saç mezoterapisi dediğimiz yöntemle saçın kaybettiği vitamin mineraller, saç dolaşımını artıran maddeler ve bazı saç çıkışını uyaran ilaçlar saçlı deriye belirli aralıklarla uygulanır. Böylece saçın kaybettikleri tekrar kazandırılarak saçların güçlenmesi sağlanır. Bu yöntemler yan etkisi olmayan her yaş için uygun yöntemlerdir. Ayrıca çok önemli bir gelişme daha var ki  henüz ülkemizde 3 aydır uygulamaya başladığımız yıllarca uğraştan sonra geliştirilen saç için hücresel tedaviler.  Tek bir seans şeklinde uygulanan bu yöntemle saç kökleri henüz canlıyken olayı durdurmak ve yeni saç çıkışını uyarabilmek  mümkün. Ayrıca evde kullanabileceğin procapil, saw palmetto, minoxidil gibi maddeler içeren  sprey ve losyonlarla mevcut saçlardaki incelmenin de önüne geçebilirsin. Ancak bu ürünlerin kullanım süre ve talimatlarına uymak ve dermatolog kontrolünde kullanmak gerekir. Sağlıcakla.

ÇATLAKLAR OLUŞTU

Sayın Doktorum, 

5 aylık hamileyim. Karnım birden büyümeye başladı ve karın bölgemde kırmızı hatta bir kısmı mor renkte çatlaklar oluştu. Acilen ne yapmam gerektiğiyle ilgili yardımcı olun lütfen. Bunlar kalıcı olabilir mi?

Sevgili Cemre,

Hamilelikte, aşırı kilo alıp vermede ve hatta aşırı spor yapanlarda çatlaklar gelişebilir. Nasıl ki kağıdı iki elinle çekersin ve yırtılır. Ancak bir lastiği çekersen yırtılmaz esner işte derimizi lastik kıvamında tutmayı başarırsak çatlakları önlemiş oluruz. Herşeyden önce bol bol su içmeni öneririm. Hücrelerin kendini yenilemesi için suya ihtiyacı vardır. Derini içeriden ve ışarıdan nemlendirmelisin. Hamile hastalarıma hamileliğin 3. ayından itibaren her banyodan sonra hatta banyonun son suyunda çeşitli yağları kullanmalarını öneririm. Kakao yağı, zeytinyağı, badem yağı eşit oranda karıştırıp kurulanmadan karın, meme çevresi ve basenler gibi çatlamaya meyilli bölgelerinize  mutlaka uygulayın. Ayrıca aleo vera içeren kremlerle de destekleyin. Bazen hamilelikte çatlamayıp emzirme döneminde çatlaklar olabiliyor. O nedenle uygulamaya emzirme döneminde de devam edin. Herşeye rağmen çatlamışsanız A vitamini, retinol ve benzeri maddeler içeren kremler erken dönemde faydalı olur. Bunları hamileliğiniz bittikten bebeği kucağınıza aldıktan sonra kulanabilirsiniz. Ayrıca çeşitli lazer ve cihazlarla çatlakların yüzde 70’e yakın kısmını geçirebiliyoruz. O yüzden çatlaklar oluşmuşsa dert etmeyin. Oluşmuş çatlaklar yeni çatlakların habercisidir. O yüzden zaten çatlak oluştu diye tedbiri elden bırakmayın. 

Ellerimdeki çatlaklar düzelir mi?

Sayın Doktorum,

Havalar soğumaya başlayınca ellerimin üzerinde kızarıklık, kuruluk ve çatlaklar oluyor. Hatta zamanla çatlayıp kanıyor. Canım çok yanıyor. El kremi sürüyorum bana mısın demiyor. Bana ne önerirsiniz?

Sevgili Semra,

Anlattığın durum soğuğa bağlı ortaya çıkan bir tür egzema. Egzamanın pek çok çeşidi vardır. Allerjik ve tahrişe bağlı olan gibi. Soğukta ortaya çıkan egzamayı kolaylaştıran en önemli faktör derinin bariyerinin bozulmasıdır. Ellerini sıvı sabunlarla çok sık yıkama. Antiseptik temizleyicilerle çok sık yıkandığında veya silindiğinde deri yüzeyindeki flora bozulunca derinin direnci kırılır ve egzamaya meyilli hale gelir. Ayrıca ev kadını egzaması diye bir egzama türü daha var ki bu deterjanlar, sebze ve meyvelin asitleri, temizlik maddeleriyle sürekli temasa bağlı olarak gelişir. Ellerde kuruluk, çatlak, kızarıklık ve yaralar olur. Pantenollü, gliserinli kremlerle ellerini yumuşak tutabilir, yüzey temizleyiciler kullanırken eldiven kullanabilirsin. Egzama için kullanılan ilaçlar ve kremler çok işe yarayacaktır. Mutlaka bir dermatoloji uzmanından yardım almalısın. Sağlıcakla.

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve neslihandolar@gmail.com hesabına gönderebilirsiniz.