Cilt çatlağının çaresi var mı sivilce izi geçer mi?

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Sayın Doktorum,

SİVİLCE İZLERİ GEÇER Mİ?

Yüzümde ergenlikte çıkan sivilcelerimden kalan izler var. Hem lekeli hem de  çukur çukur görünüyor. Çok rahatsız oluyorum. Herkes yüzümdeki izlere bakıyor sanıyorum. Bunlar neden oldu ve nasıl kurtulabilirm?

Sevgili Serap Hanım,

SİVİLCELERİNİZİ SIKMAYIN

Ergenlik döneminde hormonların etkisiyle yağ bezleri normalden daha aktiftir. Ciltte yağ üretiminin fazlalaşması ve ölü deri hücrelerinin de cilt kanallarını ve  gözenekleri tıkamasıyla birlikte, bakteriler gözeneklerde hapsolur, burada çoğalır ve sonuç olarak kızarıklıklar, içi iltihap dolu şişkinlikler, yani sivilceler oluşur. Gözeneğin ne şekilde tıkandığına bağlı olarak siyah uçlu, beyaz uçlu veya kist şeklinde farklı sivilce türleri görülür. İşte bu kist şeklinde ortaya çıkan sivilceler veya kurcalanan siyah noktalar zamanla ciltte iz olarak kalır. Benim ergenlik döneminde sivilce sorunu ile karşılaşan hastalarıma önerim erken tedavi olmaları ve sivilceleriyle oynamamalarıdır. Çünkü sizler sivilcelerinizi sıkarak onlardan kurtulmaya çalışırken buzdağı gibi üstte olan kısımını belki söndürürken altta görünmeyen kısmı parçalanıyor ve cilt altında yayılıyor. O nedenle lütfen sivilcelerinizi kurcalamayınız. Ancak bazen sivilceler öyle derinden çıkar ki siz kurcalamasanız da doku kaybı ve damarlarda hasara neden olarak cilt yüzeyinde bazen çukurluklar, bazen kırmızı mor renkli izler kalabilir. Bu izlerin tedavisi için teknolojinin de gelişmesiyle birlikte daha fazla alternatiflerimiz var artık. Ancak izler için hangi tedavinin uygun olduğuna izlerin derinlik ve doku hasarı oranına göre karar verilir. Yüzeyel lekelerde deri yenileyici bazı kremler işe yarayacaktır.  Kimyasal peeling yani meyve asitleri kullanılarak uygulanan tedavide cilt üst derideki ölü tabakalardan arındırılır ve buralara yerleşen siyah nokta ve akne sonrası kalan lekeler cildin yenilenmesi sağlanarak temizlenebilir. Orta derinlikte bir hasar söz konusuysa dermaroller, dermapen gibi mikroiğneleme teknikleri ile cilde uyarılar verilerek ve cilt altında mikrokanallar açılırak cildin kabullendiği ve tedavi için uğraşmadığı bu izler vücuda hatırlatılır ve doğal yara iyileşme hücrelerinin bu bölgeye göçü sağlanarak iyileşme süreci tekrar başlatılır. Yine aynı mantıkla prp tedavisi de kanınızdaki tamir hücrelerinin 1 milyona kadar çoğaltılarak yüze uygulanmasıyla cildin yenilenmesi ve izlerin tedavisine yardımcı olacaktır. Tekrarlayan uygulamalarla ciltteki izler zamanla kaybolur. Daha derin izler, çukurlar ve sivilce lekelerinde ise cildin daha alt tabakaları yenilenir ve tedavi edilir. Bu amaçla iğneli radyofrekans sistemleri, fraksiyonel lazerler ve çeşitli ışık enejileri kullanılarak cildin üst tabakası yenilenirken bir yandan da cildin alt tabakalarının kaybettiği kolllajen sentezi uyarılır. Çok atrofik çukurlarda ise dolgu maddeleri ile düzeltmeler yapılabilir. 

Sayın Doktorum,

CİLT ÇATLAKLARININ ÇARESİ VAR MIDIR?

18 yaşındayım bacaklarımda ve kalçamda çatlaklar oluşmaya başladı. Neden olduklarını anlamıyorumBir kısmı mor bir kısmı beyaz renkte. Çaresi yok diyorlar. Çok rahatsız oluyorum ve çok üzülüyorum. Bana önereceğiniz bir şey olursa minnettar kalırım.

Sevgili Cemre Hanım,

STRİA ERKEN ÖNLEM ALINIRSA TEDAVİ EDİLEBİLİR

Vücudumuzda bulunan elastik lifler sayesinde cildimiz esnektir. Ancak esnekliğini kaybeyttiği veya fazla zorlandığı durumlarda stria diye bilinen çatlaklar oluşmaya başlar. Bu tıpkı şuna benzer. Lastiği çekersiniz ve esner ancak bir kağıdı çekerseniz yırtılır. İşte cillteki bu çatlaklar ciltteki yırtılmalardır asında. Bu durum aşırı spor yapanlarda, büyüme dönemindeki gençlerde, aşırı kilo alıp verenlerde, kortizon gibi bazı ilaç tedavilerinden sonra ve  hamilelerde karnın aşırı gerilmesiyle görülebilir.  Yeni tespit ediliğinde tedavi şansı vardır ve tamamen geri dönüşümlüdür. Ancak zaman geçtikçe ve çatlaklar eskidikçe tedavi şansı azalır. Özellikle pembe mor renkli çatlaklar hala tedavi edilebilir demektir. Bunun için A vitamini içeren kremler çok etkilidir. Çeşitli yağlar ve C vitaminli, meyve asitli, peptidli, büyüme faktörlü, kök hücreli ve antioksidanlı kremler de denenebilir. Bol bol su içmek hücrelerin yenilenmesini sağlayacaktır. Ayrıca fraksiyonel radyofrekans sistemleri, kollagen aşıları, ve fraksiyonel lazerler diğer seçeneklerdir. 

Sorularınızı instagram/drneslihandolar ve  neslihandolar@gmail.com  hesabına gönderebilirsiniz.