Ne kadar ilginçtir ki bu nörotrnasmitter denilen kimyasalların ana kaynakları ise besinlerdir. Yiyeceklerdeki en hassas ve ruh halimizi etkileyen nörotransmitterler serotonin, noradrenalin ve dopamin olduğunu bilimsel araştırmalar da desteklemektedir. Daha fazla aydınlanmak için Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’in dediklerine kulak verilim…
EMİNE BIYIK
Dopamin ve Noradrenalin; atikliği ve uyanıklığı temsil eden kimyasallardır.
Doğanın Bizlere Sunduğu Antidepresan Etki Yaratan Sihirli Besinleri
1 Çikolata: Endorfin ile ilişkisi olan bir yiyecek maddesi de çikolatada bulunan feniletilamindir. Çikolatada çok yüksek miktarda bulunur. 2 parmak kalınlığında sade çikolata “optimal beyin mutluluğu” adı verilen bir etkiye neden olur.
2 Safran: Safranın sindirim sistemini ve bağırsakları iyileştirme etkisi yaratır. Salata soslarına az miktar safran kullanmak sindirim sisteminin iyileşmesiyle bu bölgede oluşan nörotransmitterlerin salgısını arttırarak beyin kimyasını etkileyerek depresif duyguları bastırmaktadır.
3 Muz: Muz 5 HTP içerir ve bu molekül vücut tarafından serotonine dönüştürülür. Serotoninin artması kaygılanma, endişe ve depresyon riskini azaltır. 1 adet muz mutluk duygusunun içten gelmesi için yeterlidir.
4 Ay çekirdeği: Ay çekirdeği fenilalanin amino asidini içerir. Vücut bu amino asidi norepinefrine çevirir. Norepinefrin ise vücudun kendi doğal antidepresanıdır. Derin mutsuzluk anlarınızda 1 avuç içi kadar ay çekirdeği içi yediğinizde yüzünüzde bir gülümseme belirtisinin hızla oluşacağını unutmayın.
5 Limon, biber, ananas, portakal: Araştırmalar yüksek miktarda C vitamini içeren bu meyve ve sebzelerin tüketimi vücuttaki kortizol salgısını azaltarak, stres ve depresyon riskini azalttığı belirtilmiştir. Salatalara limon sıkın, yeşil biberi kahvaltıda bolca yiyin ve kış mevsiminde portakal ya da taze ananas meyvelerine öncelik verin.
6 Tatlı patates: Tatlı patates triptofan amino asidini çok miktarda içerir. Bu amino asit ise depresyonu önleyen bir faktördür. Aynı zamanda tatlı patates içerisinde yüksek miktarda bulunan B6 vitamini vücudun doğal antidepresanıdır. Magnezyum bakımından da oldukça yüksek olan tatlı patateslerin kortizol düzeyini de düşürerek depresyonu önlediği
bir gerçektir. Tatlı patatesi sebze yemeklerine veya püre halinde beyaz etlerin yanında yemek yeterlidir.
7 Kefir: Sütün kefir bakterileri tarafından fermentasyonuyla elde edilir ve bağırsaklardaki yararlı bakterilerin hızla artmasını sağlar. Bu bakterilerin oluşturduğu serotonin seviyelerini artırır. Stresli anınızda 1 su bardağı kefiri yanınızdan ayırmayın.
8 Somon: Somon hem ruh halini iyileştiren B12 vitamini hem de depresyonu önlemede yardımcı olan omega-3 yağ asidi içermektedir.
Omega-3 beyindeki serotonin düzeyini yükseltmektedir. Haftada en az 2 kere en az 150 gram kadar somonu sofralarınızda bulundurun.
9 Bal: Bal sağlıklı şekerin en önemli kaynağıdır. Beyin tüm fonksiyonlarını çalıştırması için balda bulunan şekere ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca bal eritrosit ve gamma globulin seviyelerini artırdığı ve bağırsak mikroflorasını geliştirdiği için nörotransmiterlerin bağırsaklarda oluşmasını da teşvik eder. Her gün 1 yemek kaşığına kadar balı sıcak
içeceklerde ya da kahvaltınızda tüketin.
10 Adaçayı: Bitki çaylarından sinirleri yatıştırıcı etkisi en yüksek olan çay olan adaçayı beyinde nöronların aktivitelerinin artmasını sağlar. İçerdiği bol miktarda klorojenik asit beyinde mutluluk merkezlerine etki etmektedir. Taze yapraklarını sıcak suda bekletin ve 1-2 limon dilimi ve biraz balla tatlandırarak sabah içtiğinizde mutlu olmamanız imkansız.