Çanakkale’den Truva’yı selamlamak için koştular

Türkiye’nin “Barış” temalı ilk ve tek organizasyonu “Turkcell Gelibolu Maratonu”, dünyanın dört bir yanından gelen sposeverler, Kurtuluş Savaşı’ndan bu yana ‘Barış’ simgesi olan Çanakkale’den bu kez Truva’yı selamlayacak.

Daha takvim yoktu. Milattan önce 3000-2500 yılları arasına denk geldiği öngörülüyor. Ve sadece 90 metrekarelik Truva, tarihin yazdığı en büyük savaşlardan birine sahne oldu. Bundan yüzyıllar sonra, İlyada ve Odesa Destanları 1915’te gerçeğe dönüştü. Mustafa Kemal ve Türk ordusunun öncülüğünde, o ana kadar dünyanın gördüğü en büyük savaştan koca bir ulus doğdu. Sırasıyla Truvalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Pergamon Krallığı ve Romalıların hüküm sürdüğü savaşların şehri Truva, 1916’dan bu yana, tarihinin aksine barış ile yan yana anılıyor. Dünya tarihine yön veren, insanlık destanlarına ilham kaynağı olan bu bölge, tüm bu özellikleriyle 1998’de UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne de dahil edildi. UNESCO Listesi’ne dahil edilmesinin 20’inci yılı nedeniyle tüm dünyada 2018 “Troya Yılı” olarak kutlanıyor. Birbirinden önemli etkinliklerle kutlanacak olan Troya Yılı’nın kuşkusuz en önemli organizasyonu Turkcell Gelibolu Maratonu olacak. 

Çanakkale Şehitliği’nde buluşacağız!

İçinde destan yazılan topraklar Çanakkale’de, yaklaşık 4 yıldır düzenlenen bu maratonla herkes tek bir ağızdan ‘Barış’ diye sesleniyor. Bu yıl 14 Ekim’de Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen Turkcell Gelibolu Maratonu, yolu Truva’dan geçen herkese de bir selam niteliğinde…  Çok kısa bir sürede dünyanın en önemli tematik maratonlarından birine dönüşen bu koşu, bu sene de maraton, yarı maraton, 10 kilometre koşu ve halk koşusu olmak üzere 4 farklı kategoride gerçekleştirilecek. Çanakkale Şehitliği’nin hemen altında yer alan Morto Koyu, bu yıl da “Barış için Koşuyoruz” diyenlerin buluşma noktası olacak. 

Barış Ormanı büyüyor

İki yıl önce sloganına yakışan bir harekete daha imza atarak, “Barış Ormanı”nın kurulmasına ön ayak olan Turkcell Gelibolu Maratonu, 10 bin fidanla başladığı bu ormanı da büyütüyor. Geçen yıl 20 bin fidana ulaşan orman, bu yıl daha da büyüyecek; 10 bin fidanın daha dikilmesi planlanıyor. 

Bu sayede de yüzyıllardır aynı toprağın altında birlikte yatan başta Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden insanlar olmak üzere, bu coğrafyaya kimliğini veren herkes bu ağaçlar sayesinde yaşamaya devam edecek. 

Toplam ödül 100 bin lira

2018 Troya Yılı’nın en önemli organizasyonlarından biri olan Turkcell Gelibolu Maratonu’nda bu sene bir yenilik de yaşanacak. Maraton, Yarı Maraton ve 10 Km. Koşuları’nın yanı sıra, 9 yaş kategorisinde ilk 3’e giren kadın ve erkek koşucular toplamı 100 bin lirayı bulan para ödülü ile ödüllendirilecek. 

‘Troya Yılı ‘Barış’ dolu olsun 

Türkiye’nin ‘Barış’ temalı ilk maratonuna ismimizi vermekten dolayı büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Maratonumuzun Çanakkale gibi tüm ulusların tarihinde yer edinmiş, dünya tarihine damga vurmuş bir coğrafyada yapılması barış temamızla bire bir örtüşüyor. Bu sene dördüncü senemiz. Ve ne mutlu bize ki Troya Yılı’nı, bu toprakların ruhunu yaşayarak kutlama şansına sahibiz. Türk Sporu’nun en büyük destekçilerinden biri olarak bizler, Turkcell Gelibolu Maratonu’nu aracılığıyla daha da coşkuyla kutladığımız 2018 Troya Yılı’nda tüm dünyada daha çok ‘Barış’ olmasını diliyoruz.