Çanakkale Savaşı’ndaki kahraman Galatasaraylılar

Galatasaray Lisesi mezunu olup da başta Çanakkale Savaşı olmak üzere 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katılmış birçok isim var.

38 Cevat, 246 Ali Rıza, 194 İbrahim Orhan ve 109 Mehmet Ali onlardan birkaçı… Kimisi Çanakkale Savaşı’nın kaderini belirledi kimi de yaptığı kahramanlıklarla birçok insanın hayatını kurtardı. 

Mekteb-i Sultânî yani Galatasaray Lisesi’nden yetişmiş vatan için çarpışmış Galatasaraylıların her birinin hikâyesi şimdi “Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylılar” sergisiyle karşımızda. Gelin bu kahramanları bir kez daha hatırlayalım…

38 CEVAT (ÇOBANLI) PAŞA

Şakir Paşa’nın oğlu.1888 Galatasaray Lisesi mezunu... Çanakkale Savaşı’nda Goben ve Breslau’nun yani Yavuz ve Midilli’nin Çanakkale Boğazı’ndan girme emrini veren de komutan… Çanakkale Deniz Savaşları’nda diğer komutanlarla birlikte boğazın içinden savunma stratejisini geliştirmiştir. Çanakkale Kara Savaşları’nda, Seddülbahir’de kolordu komutanı olarak da görev yapmış ve muharebelere katılmıştır. Çanakkale’den sonra, Galiçya Cephesi’ndeki Osmanlı Ordusu’nun komutanlığını yapan 38 Cevat, savaş bittikten sonra askeriyenin başına geçerek bu zaferini taçlandırmıştır. Ayrıca Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkma kararının altında imzası olan da bir isimdir. 

246 ALİ RIZA (SEDES) PAŞA

Süleyman Paşa’nın oğlu. 1888’de Galatasaray’ı bitirme sınavlarına girmeden Harbiye’ye geçmiş ve Harp Akademisi’ni bitirerek de üst komutan olmuştur. 31 Mart’ta Hareket Ordusu’nun kurmay subaylarından da biridir. Çanakkale Kara Savaşları’nda tümen komutanlığı yapmıştır. Ayrıca 9 Ağustos gecesi, Conkbayırı’nda Mustafa Kemal önderligˆinde süngü saldırısı gerçekles¸tiren ve kara muharebelerinin en kritik muharebesinde İtilaf ordusunu püskürten ve Conkbayırı’nı yeniden güvenli hale getiren 8. Tümen’in komutanıdır.

893 HASNUN GALİP

Galatasaray Lisesi mezunudur ve kendi döneminin en ünlü futbolcusudur. Galatasaray futbol takımıyla şampiyon olup kupayı kaldırdıktan bir hafta sonra Çanakkale cephesine gitmiştir. Seferberlik Kanunu çıktığı zaman askere yazılmış ve yabancı dil bildiği için yedek subay ya da ihtiyat zabiti / zabit vekili olarak görev yapmıştır. Çanakkale’de girdiği ilk muharebede şehit düşmüş ve Galatasaray Spor Kulübü’nün Beyoğlu’ndaki merkezinin bulunduğu sokağa onun adı verilmiştir.

646 CELAL IBRAHİM

Galatasaray Lisesi 1909 mezunudur. Aynı zamanda Kürt Celal olarak da bilinir. Bir not: Galatasaray Futbol Takımı’nın Fenerbahçe’ye ilk gol atan futbolcusudur. 1905’ten 1915’e kadar 10 yıl boyunca tüm maçlarda oynamıştır. 23 Nisan 1915’te, yani kara savaşlarının başlamasından 2 gün önce, son maçını yapmış ve askere giderek Çanakkale cephesinde çarpışmış ve ölümden dönmüştür. Sonra sırasıyla Filistin, Irak, Doğu Cephesi, yeniden Irak’ta savaşmış ve yaralanmıştır. 

158 MUSTAFA REFİK (SELİMOGˆLU)

14 yaşındayken Galatasaray Lisesi’nde eğitimine başlamış, 1912’de Balkan Savaşı’na katılmak istemiş ancak 16 yaşında olduğu için Rami Kışlası’ndan geri çevrilmiş ve askere alınmamıştır. Birinci Dünya Savaşı başlayınca askere alınmış ve bağlı olduğu 15. Tümen’in Çanakkale’ye gönderilmesi üzerine Çanakkale Savaşları’ndaki Kirte Muharebesi’ne katılmıştır. Bölüğündeki 184 kişiden sadece 27 kişi hayatta kalabilmiş ve kendisi de ağır yaralı olarak İstanbul’a tedaviye gönderilmiştir. İyileştikten sonra hem diğer cephelerdeki savaşlara, hem de Kurtuluş Savaşı’na katılmış, yedi yerinden yaralanmıştır. Soyadı Kanunu’ndan sonra Selimoğlu soyadını almış, 1954’te Galatasaray Spor Kulübü’nün 30. Başkanı olarak seçilmiş ve Metin Oktay’ı transfer eden başkan olarak tarihe geçmiştir.