Buz pistinde biz de varız

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Milli sporcularımız Alisa Agafonova-Alper Uçar çifti Dünya Artistik Buz Pateni Şampiyonası’nda elde ettikleri dereceyle, Güney Kore’de yapılacak “2018 Kış Olimpiyatları”na direkt katılma hakkı kazandı. Türkiye’nin ilk artistik patinaj çiftinin şimdiki hedefi Güney Kore’de başarmak...

Alper Uçar 1985 yılında doğmuş ve henüz 5 yaşında bir anaokulu öğrencisiyken tanışmış buz pateniyle. “1990 yılında Ankara Bahçelievler’de bir buz pist açıldı. Ankara’daki o pistte başlayan bu tutku çok büyük bir emekle bugünkü noktaya geldi.” Bu sporun Türkiye’deki ilk profesyonellerinden olmak aynı zamanda zorlu bir yolculuk demek Alper için. “Sabah 08.00’den akşam 16.00’ya kadar okuldasınız. Sabah erken kalkar önce bir saat antrenman yapar sonra okula giderdim. Ödevlerimi antrenman aralarında yapardım. Sonunda bu işte bir üst kademeye geçebilmek için 2006 yılında Macaristan’a taşındım ve Budapeşte’de Spor Bilimleri ve Biyomekanik okudum. ” 

KISA SÜREDE GELEN BÜYÜK BAŞARI

Türkiye Buz Pateni Federasyonu’nun yönlendirmesiyle 2011 yılında Erzurum’da yapılacak Üniversite Kış Olimpiyatları için Amerika’da çalışmaya başlamış Alper. 6 ay sonra da Alisa’yla tanışmışlar.  “Alisa’ya, ülkemizde hiç olmayan bir sporun öncüleri olacağımızı söyledim. 6 ay gibi bir çalışmayla 2011’de Erzurum’da yapılan ‘Üniversite Kış Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazandık. Sonra da 2014 Sochi Olimpiyatları'na hazırlandık. Alisa, bu projeye inandı ve farklı ülkelerden teklif aldığı halde Türkiye’yi tercih etti.”

TÜRKİYE'DE MUTLUYUM

Alisa Ukraynalı. 1991 doğumlu. O da çok küçük yaşlardan beri kayıyor. Önce Ukrayna Ulusal Takımı adına kayıyormuş. Sonra kendini Türkiye’de bulmuş. “Partnerim Dmitriy Dun ile yollarımızı ayırdıktan sonra yeni partner arayışına girmiştim. Beni aradılar ve iyi bir partnerle yarışmayı teklif ettiler. Ülkenin adıysa saklı tutuluyordu. Riske girdim, kabul ettim ve bir anda kendimi Türkiye’de buldum. Türkiye’de benim için mükemmel koşullar oluşturuldu, vatandaşlık verildi. Biz, Türk tarihinin ilk artistik patinaj çiftiyiz ve Türkiye adına kaymaktan mutluyum.”

GÜNDE 6 SAAT BUZ ÜSTÜNDEYİZ

Şu an çalışmalarına Amerika’nın Michigan eyaletinde devam eden ikilinin yoğun bir programı var. “Günde 6 saat çalışıyoruz. Bunun 4 saati buz üstünde. Bir saat bale bir saat de modern dans eğitimimiz var. Bunun dışında haftanın 3 günü kondisyon çalışıyoruz. Farklı zamanlarda koreografımızla buzda çalışmalarımız oluyor. Yine meditasyon, pilates gibi diğer spor branşlarından da yararlanıyoruz. Çok büyük fedakârlık gerektiriyor bu iş ama biz bu fedakârlığı seve seve yapıyoruz.”

ÇOK BÜYÜK BİR LOBİ FAALİYETİ VAR

Alisa da Alper de bu mücadelede onları hiç yalnız bırakmayan ve hep destekleyen Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Spor Genel Müdürlüğü’ne ve Türkiye Buz Pateni Federasyonu’na özellikle teşekkür ediyorlar. “Hem Bakanlığımız hem Müdürlüğümüz hem de Federasyonumuz bizi çok destekledi. Biz de çok çalışarak bu desteğe layık olmaya çalıştık. Artık 2018 Olimpiyatları’na katılmamız kesinleşti. Olimpiyatlar için çok çalışacağız ama sadece bu çalışma yetmiyor maalesef. Ülke politikalarıyla eşdeğer çok büyük bir lobi faaliyeti dönüyor. Bizim sahada yaptığımız çalışma kadar aynı zamanda “masa başı” dediğimiz hakemler kurulunda da çalışma yapacağız. 2014 Sochi Olimpiyatları’nda çok güzel bir performans sergilememize rağmen yüksek puanlar alamadık ve uzun programa kalamadık ne yazık ki. Bu yıl ilk hedefimiz uzun programa kalabilmek. Bu hedef doğrultusunda çalışıyoruz.”

ANTRENÖR OLACAĞIZ

Alper’in de Alisa’nın da hayali önce bu sporda Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ederek gençlerin yolunu açmak sonra da antrenör olarak Türkiye’yi dünyada temsil edecek yeni yıldızlar yetiştirmek. Alper, “Biz bu işe başladığımızda önümüzde örnek alabileceğimiz kimse yoktu. Ama onların önünde biz varız. Tesis sıkıntısı vardı. Şimdi çok güzel tesislerimiz var. Antrenör ve hakem sorunumuz azalıyor. Gelecek kuşaklar daha iyi noktalara ulaşacak bu sayede.”

OLİMPİYATLARDA YEREL MOTİFLER KULLANACAĞIZ

Yarışlarda yerel motifleri çok kullanmayı seven bir çiftiz. 2012’de Fahir Atakoğlu’nun bestesi Muhteşem Yüzyıl’la kaydık. Çok beğenildi.  Yine İncir Reçeli filminin, Toygar Işıklı’nın müzikleriyle kaydık. Gelecek sezonda da yine bir yerli müzik düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız da var. Uluslararası arenada yerli müziklerimizi kendimize özgü motiflerimizi kullanmaya devam edeceğiz.  

BİRBİRİMİZİN EN YAKIN ARKADAŞI OLDUK

Alper ve Alisa 6,5 yıldır birlikte çalışıyor. Üstelik Amerika’da ailelerinden uzaktalar. Artık birbirilerinin ailesi olmuşlar. “Yurtdışındasınız ve 7/24 birliktesiniz. Dolayısıyla her şeyi birlikte yapıyorsunuz.  Aileden yakın oluyorsunuz. Artık birbirimizin kolu, bacağı, bir uzvu gibi olduk. Birbirimizin en iyi arkadaşıyız.” 

SAKATLANMA RİSKİ EN DÜŞÜK SPOR

Buz pateni sakatlanma riski en az olan sporlardan biri. Basketbol ya da futbolda sakatlanma oranı bizden çok daha yüksek. Çünkü buz sahası kaygan ve kayarak düşmek, düşmenin şiddetini çok azaltıyor. Ayrıca buz pateni; müziğin, dansın, estetiğin buluştuğu, sanatla iç içe olan yegâne spor. Bu spor hem mental hem de fiziksel olarak en üst düzeyde güçlü olmayı öğretiyor. Aileler hiç korkmadan çocuklarını bu spora yönlendirebilir.