Büyüleyici, etkili ve biraz da duygusal

Broadway'in en uzun süre gösterimde kalan şovlarından “Güzel ve Çirkin” müzikali şimdi de Türk izleyiciyle buluşmak için geri sayıma başladı. Gösteriye günler kala müzikalin yönetmeni, kostümcüsü ve başrol oyuncularıyla bir araya geldik.

EMİNE BIYIK

emine.biyik@aksam.com.tr

Rob Roth-Yönetmen Daha önce bir röportajınızda “Güzel ve Çirkin”i yönetmek bir rüyamın gerçekleşmesi demişsiniz... Bu gösteriyi bu kadar özel kılan ne? 

"Güzel ve Çirkin"i yönetmek muhteşem bir duygu. Bu hayallerimin de ötesinde bir durum. Henüz 6 yaşındayken ailemle ilk Broadway gösterimi izlemiştim. Bu deneyim bütün hayatımı değiştirdi. O günden bu yana hep sahnenin bir parçası 
olmak istedim. 16 yaşımda ilk yönetmenlik deneyimimi gerçekleşirdim. 

"Güzel ve Çirkin" desem…

Büyük, etkileyici, eğlenceli ve biraz da duygusal bir gösteri. İzleyiciler Disney'in bu yaratıcı animasyon filminin sahnede yeniden hayat bulmasına tanık olacaklar. Sahnede çok yetenekli ve genç bir oyuncu kadrosu var. 
Hepsi de ayrı ayrı çok başarılılar. 
Gösteri, filmde de kullanılan ve ödül kazanan şarkıların dışında, 6 tane de yeni şarkı içeriyor. Tüm tasarım rengârenk ve gösterişli. 
Ödül kazanan kostümlerimiz oldukça etkileyici ve tamamen el yapımı.

Daha önce sinemada da izlenen bir masalı, sahneye taşımak zor olsa gerek. Bir masalı yönetmeyi nasıl gerçekleştirdiniz peki? 
Yönetmen olarak beni en çok tatmin eden şey, izleyicinin hikâyenin içinde kendini kaybettiğini görmek... Zaman zaman seyircilerin arasına oturup bunu gözlemlerim. Gerçek hayattan insanları biraz olsun soyutlamak, beni gururlandırıyor.
İşte bunu sağlamaya çalıştım.

İzleyicilerin geri dönüşleri nasıl?
Her ülke ve her dilde izleyicinin reaksiyonu aynı; herkes mutluluk ve neşe içinde izliyor gösteriyi. Yüksek sesle bol bol kahkahalar, bazı hüzünlü sahnelerde gözyaşı. Güçlü ve harika bir gösteri bu daha önce de söylediğim gibi her yaştan, her kültüre hitap edebilen bir hikâye.

Romantik bir masal

Gösteride en az çocuklar kadar ailelerin de etkilemesinin sebebi ne peki? 
Güzel ve Çirkin, her yaştan insanın kendinden bir şeyler bulabileceği bir masal. Oldukça romantik bir hikâye olduğu için, çiftlerin de keyif alabileceği bir etkinlik. Büyükanne ve torunu birlikte gelebilir ve ailece kahkaha dolu keyifli bir gün geçirebilir. 

Böylesi büyük bir gösteriyle sürekli turlamak zor olsa gerek değil mi?
Bu gösteri, yüzlerce kişinin ön ve arka planda çalışmasıyla gerçekleşiyor. Set dekorasyonu ve kostümler oldukça yüklü. Zaman zaman şehir şehir, ülke ülke dolaşmak her seferinde bu gösteriyi aynı muhteşemlikle yeniden inşa etmek oldukça zor ve karışık bir durum. Sadece sahnenin kurulması bile 12 saat sürüyor. Binlerce küçük farklı parçayı bir araya getirmeye çalışmak küçük bir mucizenin gerçekleşmesi demek. Bütün bunu çok yetenekli oyuncular, ekip ve orkestra 
elemanlarıyla gerçekleştiriyoruz. 

HAYALLERİMİN DE ÖTESİNDE

Güzel ve Çirkin'in en önemli parçası olmak sahnede başrolde oynamak nasıl gelişti?
Briana Rapa: Oldukça heyecanlı ve etkileyici bir durum. Ekibe geçtiğimiz yaz başı katıldım ve o zamandan bu yana da ekiple birlikte turluyorum. Böylesine evrensel bir hikâyede “güzel”i yani Belle karakterini canlandırmak, hayallerimin de ötesinde... Belle, oldukça güçlü ve sevgi dolu bir karakter. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum sahnede.
Mark Beyer: Temmuz ayından bu yana bu muhteşem Broadway gösterisinin bir parçası olma şansı bulduğum için çok mutluyum. Her yaştan insana hitap edebilen, romantik bir hikâye... Başrolde oynamaya gelince de herkes “çirkin”i 
oynamak ister diye düşünüyorum; oldukça karanlık ama net bir rol. 

PAHALI KÂĞIT BEBEKLER TASARLIYORUM

Ann Hould-Kostüm Tasarımcısı Tasarımcı olmaya nasıl karar verdiniz? 
Montana doğumluyum ve burada büyüdüm. Çok küçük yaşlardan itibaren çizmeye meraklıydım. Kâğıt bebekler satın alacak bile paramız yoktu. Ben de kâğıt bebeklerimi kendim yapmaya başladım. Şimdi de bunu yapıyorum, şimdi daha pahalı kâğıt bebekler tasarlıyorum diyebiliriz (gülüyor). Zamanımın çoğunu opera şarkıcıları, balerinler ve sirk göstericileriyle beraber geçirmeye bayılıyorum. 

Güzel ve Çirkin için tasarım yapma fırsatı neler hissettiriyor peki?  
İnsanın başına çok da sık gelen bir fırsat değil açıkçası. Yaklaşık bir yıldan fazla bir ön çalışma ve araştırma sonucu karakterlere hayat verdik. Sonuçta insanlar ortaya çıkan renk cümbüşü, kumaşların görkemi ve karakterlerin hayat bulmasından oldukça etkilenecektir. Disney animasyon ekibiyle tanışıp onların film için yaptığı çalışmaları inceledim. Onlarla çalışmak ilham verici oldu. Sonuçta bu karakterler onların çocuğu gibi.