Burada bir dünya var

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Eğitimde fırsat eşitliği ilkesini görev edinen Darüşşafaka Eğitim Kurumları, babası veya annesi hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, başarılı çocuklara parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyor. Sınav zamanı yaklaşmışken ayrıntıları öğrenmek üzere Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Sn. M. Talha Çamaş’la bir araya geldik. 

Bir okul düşünün; öğrencinin sadece eğitim aldığı değil; yattığı, yediği içtiği, cep harçlığı aldığı, gezdiği, hastalandığında tedavi görebildiği bir okul... Bu okul aileleri bir şekilde vefat etmiş, anne veya baba kaybı olan çocuklara sahip çıkıyor! Darüşşafaka Eğitim Kurumları, öğrencilerine sadece sahip çıkmakla kalmıyor onlara çok güzel bir gelecek hazırlıyor. Çocukları, pozitif bilimi en güçlü şekilde öğretip rekabetçi bir dünyaya hazırlıyor. Aynı zamanda 21. YY. eğitim becerilerine sahip olmalarını ve mezun oldukları zaman, tam donanımlı ve özgüvenli çocuklar yetiştiriyor. Üniversiteye devam etmelerine de burs vererek destek oluyor… Hadi fırsat bu fırsat, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 2018 yılı sınavı için geri sayım başladı. Türkiye genelinde 10 binin üzerinde öğrencinin katılabileceği sınav, 21 farklı ilde düzenlenecek. Sınavda başarılı olan, mali durum araştırması ve sağlık kurulu kontrolünden geçen 120 öğrenci ortaokuldan üniversiteye ücretsiz eğitim alma hakkı elde edecek… Türkiye’nin dört bir yanından 10 yaşındaki çocuklar sınava katılabilecek...

Darüşşafaka Cemiyeti olarak misyonunuz nedir?

Annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli çocukları, tamamen ücretsiz olarak çağdaş eğitimin esaslarına göre okutmak, Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, evrensel değerleri benimsemiş, özgüvenli, ülkesine ve topluma karşı sorumluluklarının bilincinde lider bireyler olarak yetiştirmeyi kendimize misyon edindik. Darüşşafaka olarak, bir yandan öğrencilerimize çağın en iyi eğitim olanağını sunarken bir yandan da öğrencilerimizin her türlü ihtiyacıyla ilgilenerek onların anne şefkati ve kardeş sevgisiyle büyümesine olanak sağlıyoruz. 

Kaçıncı sınıfta başlıyorlar okula?

Ortaokul 1. sınıftan lise sona kadar tam burslu ve yatılı eğitim almalarını sağlıyoruz. Doğru eğitimle yaşamların değişebileceğine inanıyoruz. “Bazı şeyler olmasa da olur, ama eğitim olmazsa olmaz” mottosuyla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Her yıl sınavla aldığımız, çoğu Türkiye’nin ücra köşelerinden gelen 120 öğrencinin bir anlamda hayatlarını değiştiriyoruz. Kimileri kırık bir Türkçe ile geldikleri okulda 2-3 dil öğreniyor; farklı sosyal kulüplerle ülkemizi defalarca yurt dışında temsil etme fırsatı yakalıyor. 

Ne gibi fırsatlar bunlar?

Bundan sadece birkaç yıl önce yolu olmayan; suya, elektriğe erişimleri sınırlı bölgelerde yaşayan öğrencilerimiz, bugün Darüşşafaka ile ABD’ye gidip, okulumuzda geliştirdikleri robotlarıyla Amerika’nın en prestijli ödülüne sahip olabiliyor; NASA tarafından desteklenen okullara karşı ülkemizi temsil edebiliyor. Mesela okulumuzda bugün toplam 4 defa ABD’ye gitmiş, dünyanın en prestijli turnuvalarında ülkemizi temsil etmiş öğrencilerimiz var. Bu çocuklarımız belki de açtığımız sınava girmese çok farklı yerlere sürüklenecek; belki bırakın ABD’yi İstanbul’u, Ankara’yı bile hayatları boyunca göremeyecekti.

Bünyenizde kaç öğrenci bulunuyor?

958 öğrencimiz bulunuyor. Bunların 450’si kız, 508’i ise erkek öğrenci. Okul bünyesinde Türkiye’nin farklı 69 ilinden öğrenciler eğitim alıyor. Toplam akademik kadromuz ise 186 kişi. Yani öğretmen başına yaklaşık 5 öğrenci düşüyor.

Aday öğrencilere nasıl ulaşıyorsunuz?

Aday öğrencilere, velilerine ve okul müdürlerine tek tek mektup gönderip sınavımıza davet ediyoruz. İl milli eğitim müdürlerini ziyaret ediyoruz. Darüşşafaka olarak inanıyoruz ki; her büyük değişim çok küçük adımlarla başlar. Bu sınav da çok küçük bir adım. Ama gelecekte çocuklarımızın hayatlarını değiştirebilecek, hatta ülkemiz ekonomisini bambaşka yerlere taşıyabilecek dönüştürücü potansiyele sahip. 

Darüşşafaka sınavı 27 Mayıs’ta 21 ilde

27 Mayıs 2018 Pazar günü saat 10.00’da Türkiye’nin 21 ilinde düzenlenecek olan sınav; Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’da gerçekleştirilecek. Sınava Türkiye’nin her ilinden başvuru kabul edilecek; 21 il dışından sınava katılacak öğrenciler ve velilerinin en yakın sınav merkezine gelmek için yapacakları ulaşım masrafı ise Darüşşafaka tarafından karşılanacak.

Her birinden ayrı bir film çıkar

Etkilendiğiniz hikâyeleri bizimle paylaşır mısınız? 

Yaklaşık 10-11 sene önce Mardin’in köylerinin birinde ve bir akşam düğününde, ailenin bir yarısı diğer yarısını katlediyor. Büyük bir katliam oluyor ve 45 kişi ölüyor. O katliamda sağ kalan ve biz de okuma yaşında olan 5 çocuğu sınavsız okulumuza aldık. 3 kız 2 oğlan, çok uğraştık onlar için ama maalesef oğlanlar 3-4 sene sonra gittiler. Kızları bırakmak istemedik. Onlar kaldılar. Biri bu sene mezun oluyor. Geldiğinde Türkçe bilmiyor, Kürtçe konuşuyordu. Sınıfa ilk girdiğinde dersin ne olduğunu anlamayıp yanındaki arkadaşına “Bu ne dersi?” diye soruyor arkadaşı İngilizce olduğunu söylüyor. “Bunu da mı öğreneceğiz?” diyor, “Evet” diyor arkadaşı.  Sonra kendi içinden henüz Türkçeyi nasıl öğreneceğini bilemezken, İngilizceyi hiç öğrenemeyeceğini düşünüyor ve “Herhalde burada kalamam beni gönderirler” diyor… Tabii seneler geçiyor ve o öğrencimiz İngilizcesini geliştirip yurt dışında yarışlara katılıyor. Bu sene de mezun oluyor ve hukuk okumak istiyor… Onun da hayal edemeyeceği bir değişim oldu, çok mutlu ve gururlu. Hikâyeler anlatmakla bitmez… Ebeveyni hiç olmayan çocuklar var; kimsesiz çocuklar yurdundan sınava katılıp okulumuza gelen ve çok başarılı olan… Gözünün önünde dayısının veya babasının bütün aileyi katledilmesine şahit olan çocuklar var. Hepsinden ayrı bir film çıkar...