Bu eşyaları hatırladınız mı?

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Bir zamanlar hayatımızın ayrılmaz bir parçasıydı her biri. Gaz lambalarıyla odalarımızı aydınlatır gırgırla yerleri süpürürdük. Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle pek çoğunun adını bile unuttuğumuz eşyaları hatırlayalım mı?

Sini 

Masa üzerinde yemek yemenin henüz yaygın olmadığı günlerde sini denilen bakır sofralar kullanılırdı. Altına sofra bezi serilip sini altlığı denilen tahta yuvarlağın üzerine yerleştirilirdi. 

Su İbriği

Kuğuya benzeyen şekliyle evlerde hala süs objesi olarak kullanılan ibrik de bir zamanlar her evde bulunurdu. Şimdilerde plastik şişelerde kullanılan su ibriklerde saklanırdı. Bakırdan yapılır, zamanı geldiğinde kalaylanırdı. Günümüzde de plastik ibrikler bazı camii tuvaletleri ve karayolu dinlenme tesislerinde halen kullanılıyor.

Güğüm

Sobalı evlerde, sobanın hemen üstünde durur ve daima hizmete hazır bulunur. Sobaların vazgeçilmezi olan güğümleri köylerde ve sobalı evlerde hala görmek mümkün…

Gaz Lambası

Elektriğin bir düğmenin ucunda olmadığı zamanların vazgeçilmeziydi gaz lambası. Çocuklar derslerini onun ışığında yapar büyükler onun ışığında sohbetler ederdi. Alt kısmında bulunan haznesi camdan yapılır içine gaz yağı konulurdu. Üstünde içinden fitil geçen koza denen bir metal mekanizma bulunurdu. Lamba camı bu mekanizmaya geçirilirdi. Günümüzde sıklıkla dekor olarak kullanılsa da elektrik kesintisi olduğunda hala imdadımıza yetişiyor gaz lambası.