Bu diyeti yap, sınavı kazan

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Sınavda başarılı olmanın yolu sağlıklı besinler tüketmekten geçiyor. Çocuğunuzun sınavda iyi bir performans göstermesini istiyorsanız mutlaka yazımıza göz atın. 

KONSANTRASYON İÇİN KAHVALTI ŞART! 

Düzenli yapılacak kahvaltı, zihin çalışmasını başlatır. Öğrencinin derslere olan algısını yükseltir. Böylece dersi derste öğrenmesini sağlar. Bu yüzden kahvaltı yapılması şarttır. Karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin, mineralden oluşan besin öğelerini dengeli bir biçimde tüketeceğiniz kahvaltı en idealidir. Bu nedenle kahvaltınızda peynir, yumurta, ekmek, zeytin, domates, salatalık muhakkak olmalı. Dikkat edeceğiniz tek şey şekeri abartmamak. Yani aynı anda çayınıza şeker atıp hem bal hem reçel hem de pekmez tüketirseniz fazla olur. En güzeli doğal yapısında şeker içeren bal veya pekmez tüketmektir. 

ARA ÖĞÜN DE ÖNEMLİ 

Yanınıza mutlaka ara öğün alın ve sınava girmeden öğrencinize yedirin. Önemli olan bu seçeneklerin basit şeker içermemesi. Yani gofret, çikolata, cips ve şekerlemeden uzak durun. Çünkü abur cuburlar, öğrencinin kan şekerini dengelemek yerine hızlıca düşürür. Üstelik lif içermeyen bu besinler tokluk hissi  vermez ve aşırı acıkmaya yol açar. Böylece öğrencinin konsantrasyonu bozulur, hafızası zayıflar, sorulara ve sınava odaklanamaz hale gelir. Tost, ayran, kuru kayısı, kuru erik, fındık, ceviz, badem gibi seçenekler sizin için en doğrusu olacaktır. 

AÇIKTA SATILAN GIDALARA DİKKAT!

Sınav öncesi, özellikle sınava bir hafta kala ve sınav günü, öğrenciye daha önce hiç yemediği ve açıkta 

satılan gıdaları kesinlikle yedirmeyin. Bu besinleri vücudu tolere edemezse bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, halsizlik ve zehirlenme ihtimali yüksektir. Düzenli su içmek hafıza fonksiyonlarını ve beyninizin kanlanmasını artırır. Algınızı yükseltir ve sınava konsantre olmanızı sağlar. Sınav günü sabah kahvaltıda ve sınava girmeden toplam iki bardak yeterli olacaktır. 

VİTAMİNİ MEYVEDEN ALIN 

Mevsim meyvelerinden oluşan tercihler yapın. Her gün ortalama 2-3 kez taze meyve tüketin. Meyvenin suyunu sıkmak yerine kendisini yemeniz oldukça önemlidir. Sebze ve salata yüksek oranda lif içerir. Meyvenin yanı sıra sebze ve salatadan alacağınız lif ise barsaklarınızı rahatlatır. Düzenli tuvalete çıkamayan kişi huzursuz olur. Bu rahatsızlık dikkatini sınavına vermesini engeller. Gaz, şişkinlik, karın ağrısı yapabilir. Bu yüzden barsakların boşalması ve büyük tuvalete çıkmak çok önemlidir. 

SINAV ÖNCESİ BUNLARI YEMEYİN 

Sınav öncesi akşam yemeğinde ağır ve yağlı etler, kızartmalar, aşırı acı, aşırı tuzlu yemekler, gaz yapan mercimek, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi yiyecekleri asla yemeyin. Çok tatlı kan şekerini aşırı yükseltebilir. Bu da baş ağrısına, sabah uyanamamanıza ve göz kapaklarınızın kapanmasına yol açar. Bu yüzden sınav öncesi baklava, kadayıf, lokma gibi yüksek miktarda şeker içeren şerbetli tatlılardan uzak durun. Kahve ya da çayı akşam değil, sabah için. İçine şeker ve krema eklemeyin. 

OMEGA 3 HER BEYNE LAZIM 

Herkese ama özellikle zihinleriyle çalışan öğrencilere bilhassa omega-3 gereklidir. Bu yüzden ceviz ve balık tüketmeyi ihmal etmeyin. Ancak takviye almayı da unutmayın.  Sınavdan 10-15 gün önce başlayarak 500 mg’ı geçmeyen Omega 3 almanız yeterli olacaktır. Bu desteğin mutlaka uluslararası (IFOS) sertifikası olmasına dikkat edin. Günümüzde doğal ve hormonsuz gıdaya ulaşım gittikçe zorlaşıyor. Hele ki öğrencilerde beslenme dengesizliği oldukça yüksek. Bu yüzden sınav stresi iştahı baskılıyor ve yeme isteği elden gidiyor. Bu da  öğrencinin atıştırmasına ama düzgün beslenememesine sebep oluyor. Böylece öğrenci yeteri kadar vitamin ve mineral alamıyor. En doğrusu kan tahliliyle bu seviyelere bakılıp destek yapılması. Ancak sınav dönemi bir de tahlil heyecanı eklenmesi pek gerçekçi olmayabiliyor siz en iyisi güvenilir bir multivitamin takviyesi ekleyin. Sınavdan 7-15 gün önce başlamanız uygun olacaktır.