Bu çaylarda şifa var

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Kan şekerini düzenliyor, sakinleştiriyor, yağ yakıyor, mikroplara karşı savaşıyor, depresyondan koruyor, mide bulantısına iyi geliyor, metabolizmayı hızlandırıyor, diyet sürecini destekliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, bitki çayları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEYEN CHAİ ÇAYI

Chai çayı özellikle kansere karşı savaşan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok antioksidan ve fitokimyasal içerir. İyi bir grip savardır. Adet dönemlerinde oluşan tatlı ataklarını önler ve adet sancılarına iyi gelir. Kan şekerini düzenler, doygunluk hissi vererek metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.

GENÇLİK İKSİRİ BEYAZ ÇAY

Metabolizmayı hızlandırır, düzenli tüketiminde kilo vermeye yardımcıdır. Antioksidan yapısıyla kanser gibi hastalıklarla başa çıkmada etkilidir. Yaşlanma, kırışıklık gibi durumların önüne geçerek sıkı ve pürüzsüz cilt oluşumunu destekler. Kalp sağlığını korumaya, kötü kolestrolünse düşürülmesine yardımcıdır.

DOĞAL ANTİBİYOTİK

Ada çayı bağışıklığı kuvvetlendirir. Soğuk algınlığında bakteri çoğalmasını engeller, öksürüğü giderir. Buharı sinüslerin ve akciğerin temizlenmesine yardımcıdır. İshalde ve mide kramplarında etkindir. Hafızayı kuvvetlendirerek beyin gelişimini destekler. ergenlik öncesi çocuklarda ve hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.  

DEPRESYONA KARŞI PAPATYA ÇAYI

Papatya çayı sakinleştirici etkisiyle iyi bir antidepresandır. Strese bağlı uykusuzluğun önlenmesinde yardımcıdır. Regl döneminde yaşanan gerginlik ve adet sancılarının yatıştırılmasında etkindir. Ülser, mide yanması gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. 6. aydan sonra bebeklerde de gaz spazmlarının önlenmesinde kullanılabilir.

MİKROPLARA ÖLÜM

Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelen ıhlamur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, öksürük için de kullanılır. Ağrı kesici ve yangı giderici etkisiyle boğazdaki tahrişlerin onarır.  Strese karşı etkilidir. İdrar söktürücüdür. 

YAĞ YAKAN YEŞİL ÇAY

Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını destekler. Düzenli tüketiminde özellikle deri altı karın yağları ve kandaki trigliseritin düşmesinde etkindir. Kan basıncını düzenler, tansiyonun düşürülmesine yardımcıdır. Güçlü bir antioksidandır, vücutta zararlı maddelere karşı kalkan görevi yapar. Anti-inflamatuvar etkisiyle ülseratif kolit, Chrohn gibi bağırsak hastalıklarına karşı etkilidir. 

ENFEKSİYON DÜŞMANI

Kuşburnu çayı, bağışıklığı destekler, enfeksiyonlara karşı korur. Etkin bir kan temizleyicisi ve raşitizm ilacıdır. Kronik yorgunluğu olanlara enerji verir. Göz sağlığını korur.