Böyle günde diyet olmaz

SEREN AKSÜS
seren.aksus@diyetaktif.com

Tüm yıl çalıştınız, tatil yapacağınız günleri iple çektiniz ve nihayet bayram tatili geldi. Peki, bayramda da hâlâ diyet yapmaya devam edecek misiniz? Elbette hayır. Bayramın olmazsa olmazı mükellef sofralarda siz de o güzel yemeklerden yiyeceksiniz ama ölçünüz ne olacak, tatlı ya da dondurmadan ne kadar yiyeceksiniz? Cevaplar yazımızda.

BAYRAM SOFRASI
Ramazan ayında oruç tuttuysanız, önceki yazılarda bahsettiğim püf noktalara dikkat ederek beslendiyseniz, amacımız bu olmasa da 3-5 kg kadar kaybetmiş olmalısınız. Uzun zaman dinginleşen sindirim sisteminiz zengin bayram sofrasında tehdit altında, aman dikkat!Biliyorum hem ailenizi hem yaptıkları leziz yemekleri özlediniz. Bu hepsinden tabak tabak yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor. Ramazan ayında oruca adapte olarak yavaşlayan vücudunuza bu besinleri yine yavaşça vermelisiniz. Azar azar hepsinden alabilirsiniz. Bir anda çok miktarda vermek, sindirim sorunlarına sebep olabilir. Bir bakmışsınız gözünüzü hastanede açmışsınız. En sevdiğiniz yemekle başlamanız en iyisidir.     Tüm yemeklerin sizin için yapıldığını ve tatilde başka günlerin de olduğunu hatırlayın ve hepsini bir günde hele ki bir öğünde asla yemeyin. Gün içine ve günlere dağıtın. Örneğin bir gün mükellef bir sabah kahvaltısı yaptıysanız o gün artık diğer öğünleri abartmayın. Ertesi gün güzel bir akşam yemeği yiyecekseniz,  gün içinde hafif     beslenmeye dikkat edin. Diğer gün öğlen misafiriniz varsa, kalan öğünlerde bunu dengeleyin.
KAÇAMAK YAPABİLİRSİNİZ
l Normalde haftada 1 öğündür. Ama bu özel dönemde günde 1 öğün sevdiğiniz yemeklerden kaçamak yapabilirsiniz.
l O gün tatlı hakkınızı baklava olarak kullandıysanız, bir daha helva, çikolata, dondurma veya pasta yemeyin. Günde 1 kez mümkünse az porsiyon tatlı yiyebilirsiniz.
l Dondurmayı kapalı pakette veya dondurma üreten (mümkünse güvenilir) dükkânlardan alabilirsiniz. Açıkta satılan dondurmayı kesinlikle almayın. Zayıf biriyseniz 2 top dondurmayı külahıyla birlikte yiyebilirsiniz ama kilonuz biraz fazlaysa 1 top dondurmayı külah yerine kapta yemeniz daha iyi olur. Üzerine   sos ya da fıstık ekliyorsanız haftada   1 kez, sade tercih ediyorsanız günaşırı yiyebilirsiniz. 
SU, SODA, AYRAN
Bayramı deniz kıyısında geçireceksiniz mutlaka yanınıza su alın. Çok sıcak saatlerde 30 dakikada bir 2-3 yudum, serinledikçe saatte bir 2-3 yudum, akşam-gece, iki üç saatte bir 2-3 yudum mutlaka içmelisiniz. Bulunduğunuz yöreye göre günde en az 1 şişe, çok sıcak bir yöredeyseniz en az 2 şişe şekersiz maden suyu tüketmeniz mineral kaybını dengeler. Ayrıca denizin ortasında veya gece uykuda kramp girmesini engeller. Bu sıcaklarda sadece su içmek hararetinizi dindirmeyebilir. Bu durumda, gaz içermeyen, koruyucusuz, buzlu çay içerek serinleyebilirsiniz. Genelde 1 kutu yeterli olacaktır. Kan şekeri yüksekliğiyle ilgili rahatsızlığınız varsa şekersiz olanı alabilirsiniz. Yazın terlemeyle su kaybınız devam eder. Bu durumda kaybettiğiniz suyu yerine koymanız hayati önem taşır. Sebzeler, meyveler ve salata malzemeleri bol su içerir. Bunları  sabah, öğle ve akşam yemeklerinde tüketebilirsiniz. Ayran, cacık,  kefir en geleneksel ve kolay ulaşılabilir içeceklerdendir. Açıkta satılanları almayın. Düşük tansiyonunuz varsa ev yapımı ayrana az miktarda ilave tuz ekleyebilirsiniz. Normalde kapalı ayranlar oldukça fazla tuz içerdiğinden, ilave tuz gerekmez.