Bölgesel terleme kabusunaz olmasın

Dr. NESLİHAN DOLAR

neslihandolar@gmail.com

Sayın Dr. Neslihan Dolar,

EL VE AYAKLARIM ÇOK TERLİYOR VE KOKUYOR

El terlememden dolayı kİmselerle el sıkışmak istemiyorum. Ayaklarımdaki terlemden dolayı açık ayakkabı giyemiyorum çünkü ayağım kayıyor ve ayak parmak aralarında inanılmaz şiddetli kaşıntı oluyor. Mantar ilaçları kullanıyorum geçiyor ama her yaz tekrarlıyor. Bunun için ne yapılabilir?

Nihat Bey,

BÖLGESEL TERLEME BİR SAĞLIK SORUNUDUR

Bölgesel aşırı terleme en çok koltuk altında, ellerde, ayaklar, alın bölgesi, saç diplerinde görülür. Yine kasık ve göğüs arasnda da görülebilir. Aşırı terleme problemi olan bireylerde öncelikle altta yatan herhangi bir neden olup olmadığının araştırılması çok önemlidir. Tıp dilinde hiperhidrozis diye bilinen aşırı terleme aslında bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir. Bu genellikle yapısal olmakla beraber bazı  hormonal bozukluklar örneğin hipertiroidi hastalığında olduğu gibi, menapoz dönemi, beslenme bozuklukları, obesite, diabet gibi bazı metabolik hastalıklar da hiperhidrozis nedeni olabilir. Aşırı terleme altta yatan ciddi sağlık problemlerinden kaynaklanmıyorsa sadece stres, heyecan veya sıkıntı gibi kişinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklanıyor veya yapısal bir terleme ise bunun tedavisi için bazı alternatifler mevcuttur. 

AYAK KOKUSU NASIL ÖNLENİR?

Aşırı terleme sadece kozmetik bir sorun değil aynı zamanda bir sağlık sorunu olarak değerlendirilir. Özellikle katlantı bölgelerinde sıklıkla pişik ve mantar hastalığına ve bu bölglerde ıslaklıkla oluşan sıyrıklar nedeniyle enfeksiyona zemin hazırlar. Mantar ve enfesiyon da kokuya neden olur.Ayaklarda ve parmak aralarında kaşıntı, soyulmalar genellikle mantar hastalığının belirtisidir. Mantar enfeksiyonuna  sebep olan en önemli etkense nem ve rutubettir. Mantar için besiyeri oluşturan ıslak ortam mantarın kolay üremesine ve hastalığın tekrarlamasına neden olacaktır. Bu durumda yapılması gereken mantar ilaçları ile enfeksiyonu tam olarak tedavi ettikten sonra tekrarlamasını önlemek için ter ve ıslakığı önlemektir. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra kesinlkle kurulamadan çorap giymeyiniz. Çoraplarınızı naylon değil pamuklu seçiniz. Ayaklarınız terliyorsa ter önleyici sprey ve kremler kullanın  çözüm olmuyorsa da botoks yaptırarak terlemesinin azaltılmasını sağlayınız. Botoks ayak parmak araları ve tabandaki terlemeyi önleyecek ve kuruyan zeminde mantar üreyemeyecektir. Yani aslında terleme tedavisi asında koku sorununu da ortadan kaldıracktır. 

TERLEME TEDAVSİNDEKİ YÖNTEMLER

Terleme tedavisine uzun yıllardır benim de sıklıkla tercih ettiğim botoks yöntemi ise güvenle kulanılan etkili ve kolay bir çözümdür. Botoks 15 dakika kadar kısa bir sürede çok ince ve ufak iğneler yardımıyla terleyen bölgelere yüzeyel enjeksyonlar şeklinde uygulanır. Etkisi 3 gün içinde başlayıp 15 gün içinde tamamen ortaya çıkar. Sadece 15 dakika süren bu uygulama sonrası kişinin bölgesel olarak aşırı terleyen ter bezleri normal çalışmaya başlar ve kişi 4-8 ay kadar aşırı terleme sorunundan kurtulur. İlk yıllarda ortalama 6 ay kadar süren etkinlik süresi tekrarlayan uygulamalar da açılır ve zamanla 12 aya kadar uzar.