Bir tatlı huzur: “HRISTO”

Gamze Karaman Bostan
gamzekb@gmail.com

Bu hafta ilk durağım Tarabya’daki Hristo Restaurant oluyor. İçeri girdiğimde ilk dikkatimi çeken mavi ve beyaz renklerin hâkim olduğu dekorasyon oluyor. Kendimi Bodrum’da hissediyorum. İçim ısınıyor. 

Tarabya sahilinin büyüleyici manzarasına karşı otururken, yanıma mekânın hem sahibi hem de işletmecisi Ogün Kargın geliyor. Dekorasyonun içimi ısıttığını söylüyorum. Müdavimlerinden Neslihan Yargıcı’nın tavsiyesiyle bu renkleri tercih ettiklerini söylüyor. Muhteşem deniz manzarasına karşı “Hristo”nun hikâyesinin dinleyerek başlıyorum sohbete... Yıl 1934; Hristo, Katerina’ya âşık oluyor. Evlenip İstanbul’a geliyorlar ve Tarabya’ya yerleşiyorlar. “Güzel bir mekân açalım” deyip, burayı buluyorlar. Katerina, yemekleri hazırlıyor. Hristo, servisleri yapıyor. Hatta şu anda Hristo’nun aşçısı Ahmet (Reçper) Usta da o zamanlar burada çırak. Hristo ve Katerina, vefat edince mekân el değiştiriyor. Ogün Bey, “Hristo”yu 2012 yılında devralıyor.

EKMEK YEDİREN SALATA

Bu arada kendilerine özgü salataları eşliğinde; patlıcan ezme, közde biber, acılı ezme, köri soslu levrek marine, fava, barbunya pilakiden oluşan zeytinyağlılarımız geliyor. Sıcacık servis ettikleri mısır ekmeği eşliğinde hepsinin tadına bakıyorum. Çok taze ve lezzetliler… Domates, soğan ve biberle yaptıkları salataları inanılmaz lezzetli. Sırını soruyorum. Kullandıkları yağın Samandağ’dan geldiğini hatta mekânın müdavimlerinin bu salata için “Ekmek yediren salata” dediklerini öğreniyorum. Ahmet Usta’nın hünerli parmaklarından çıkan; patlıcan güveç, balık mantısı, levrek lokum, lavaş karidesten oluşan spesiyallerin hepsi birbirinden lezzetli. Favorim; lavaş karides. 

CANLI MÜZİK DE YAPILIYOR

Ana yemek olarak; mısır unlu hamsi ve levrek ızgara geliyor. O kadar güzel görünüyorlar ki tatlarına bakıyorum. Taze ve lezzetliler. Ceviz tatlısı, çikolatalı sufle ve sıcak servis edilen helvanın arasından favorim; helva... Az şekerli Türk kahvesinin yanında, keyifle helvamı yiyorum. Kendinizi yakın bir arkadaşınızın evinde gibi rahat ve huzurlu hissettiğiniz “Hristo”yu; Ogün Bey, iki oğlu Ege ve Efe ile işletiyor. Üç kattan oluşan mekânın en üst katında canlı müzik de yapılıyor. Özenli servisi ve akılda kalan lezzetleriyle salaş ve temiz bir ortamı olan Hristo; eşinizle, dostlarınızla, iş arkadaşlarınızla birlikte gidip lezzetle yemeğinizi yiyebileceğiniz; iş yemekleriniz için tercih edebileceğiniz bir lezzet durağı...