Bir oyunculuk şöleni: Yutmak

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Craft Tiyatro’nun sahneye koyduğu Yutmak’ta Ece Dizdar, Başak Daşman ve Merve Dizdar’ın harika performansları öne çıkıyor.

Üçü de mutsuz, depresif ve umutsuz kadınlar… Üçü de çok kırılmış, kırıla kırıla umudunu da yitirmişler. Biri kendini eve kapatmış, öteki bitmiş evliliğinin yasında diğeri ise “farklı” olmanın cefasını çekiyor. Anna, Rebacca ve Sam’e hayat veren Ece Dizdar, Başak Daşman ve Merve Dizdar sahnede çok ama çok iyiler. Bir de Anna’nın attığı çığlıklar en yüksek perdeden olmasa…

HAYAT ÜSTÜNE GELİRKEN…

Rebecca, yeni bir kadına kaptırdığı kocasının yasını tutarken yolu Sam’le kesişir. Genç kadın yaralarını sardığı Sam’le yepyeni bir ilişkiye yelken açar. Bu sırada üst komşusu Anna ile ilk kez iletişim kurma fırsatı da yakalamıştır. Dışarıdan gelebilecek tüm tehlikelere karşın kendini eve hapseden ve kendini yavaş yavaş yok eden Anna ise Rebecca ile gerçekleştirdiği kapı önü sohbetleriyle hayata tekrar tutunma şansı bulur. Sam cephesinde de işler karışıktır; kendini doğduğu bedene ait hissetmeyen genç kadın, kendini tanımaya çalıştığı bir karar aşamasının eşiğindedir. Yani üç kadın da en klasik tabirle “hayatın üstlerine geldiği” günlerden geçmektedir.

HAYATA BAĞLANAN KADINLAR

Bu üç farklı kadının birbirleriyle kurdukları bağlarla hayata tutulmasını işleyen Yutmak, Stef Smith tarafından kaleme alınmış bir metin. Anna, Rebecca ve Sam’in hezeyanlarının altını ustalıkla çizen metni Türkçe’ye Çağ Çalışkur kazandırmış. Reji koltuğunda ise İbrahim Çiçek bulunuyor. Kişisel olarak Anna’nın çığlıklarının diğer performansları bölücü düzeyde yüksek tutulmasının seyirciyi oyundan bir parça kopardığını düşünenlerdenim. Yani Anna adeta tek başına bir in your face oyundan fırlamış gibi geldi bana. Böyle ele alınmasaydı ve diğer karakterlerin hikâyesini bölmeseydi nasıl olurdu diye düşündürttü izlerken ama elbette bu da bir tercih meselesi…

PERFORMANSLAR ÇOK KUVVETLİ

Başta da bahsettiğim gibi Ece Dizdar da Başak Daşman da Merve Dizdar da sahnede çok ama çok iyiler. Başak Daşman Rebecca’nın hüznünü, Merve Dizdar Sam’in kendini kabul ettirme çabasını, Ece Dizdar da Anna’nın kaybolmuşluğunu nefis performanslarla yansıtmışlar. Yutmak, iyi oyunculuklar ve kuvvetli metin izlemek için doğru bir seçim olacaktır. Kadıköy Craft Tiyatro’da izleyebilirsiniz.