Bir komedyenin (!) 'YES' tuşu

ONUR AKBAŞ
onurakbastde@gmail.com

Bir toplumu terörize etme bağlamında kırk yıllık mazisi olan bir oluşumu sadece siyasi perspektiften ele alıp onun kültürel hinterlandı üzerinde durmazsanız bu hususta alınacak önlemler eksik hatta akim bile kalabilir. Söz konusu olan sadece belli müesseseleri değil edebiyat, kültür, sanat, televizyon ve eğlence dünyasını da içine alan bir kuşatma. Burada işin şov ve TV kısmına dönük yönü üzerinden bir ayrıntıyı hatırlatacağım. Atalay Demirci’den bahsediyorum. Ben bu zatın yarışmaya katıldığı ilk andan itibaren ait olduğu yeri adım gibi biliyordum. Zira o şovda kullandığı esprilerin çoğu yapıya mensup lise düzeyinde eğitimi olanların bile malumuydu. Peki, neden şimdi yazdım? O dönemde bu konuları yazacağım bir zemin olmamasından öte, meselenin bu boyutunda bana kulak verecek kimseler yoktu. 2013 yılından bahsediyoruz. Konuyu delil niteliğinde bir örnekle bitirelim. Bu yaratıcı şovmenin fıkra diye anlattığı; ‘camide namaz esnasında birinin telefonu çaldığında imam, ‘Nas’ suresine kafiyeli bir şekilde “Yes tuşuna bas” demesi’ hadisesi, bu yapının elebaşının bir dönem şoförlüğünü yapmış, geçmiş hayatında pek çok kötü alışkanlığı olduğu halde onun vaazını dinleyip ‘hidayete ermiş’ olduğu iddia edilen Ali Ejder ya da Ali Tuncay ismiyle, bu yapı arasında ve internette maruf zat tarafından ‘yaşanmış’ gibi anlatılan, sözüm ona hatıralardan yalnızca biridir. Diğerlerini bu ismi arama motoruna yazdıktan sonra bulmak çok da zor değil. 

EZO’DAN SON ÇAĞRI

Ezo, yaklaşık bir hafta önce yayınlanan ve hayatta bazı şeyleri akışına bırakmaya dair vurgular içeren ‘Son Kez’ isimli klibinde, mesajını arka plandaki renkli temaya uygun bir canlılıkta veriyor. Ancak Ezo’nun bir gazeteye yaptığı “sanatta nicelik değil, nitelik önemli” açıklaması da bence en az bu klip kadar önemli. 

DOĞANIN ŞARKISI

Mademki tıpkı insan gibi kâinatın da kendine has bir ruhu olduğu, meseleye mistik bir duyuşla yaklaşan herkesin sık tekrar ettiği bir söz, o halde o ruha adanmış şarkıları dinleme vaktidir. Elli Goulding gibi önemli sanatçıların, geçtiğimiz pazar TLC’de sunduğu müzik şöleni izlenmeye değerdi.