Beyazperdenin en iyi soygun filmleri!

BAŞAK BIÇAK

basakbicak@gmail.com

Bu hafta gösterime giren Ocean’s 8’den hareketle, beyazperdenin 2000’li yıllar öncesinde çekilmiş en iyi soygun hikâyelerini derledim…

A Fish Called Wanda

80’lerin en iyi kara komedilerinden A Fish Called Wanda, İngiliz Monty Python komedi grubunun kurucusu ve yaratıcı üyelerinden biri olan John Cleese’in kendisi hikâyesinden uyarladığı film…

The Killing

Stanley Kubrick’in ilk dönem eserlerinden biri olan ve yönetmeni üne kavuşturan The Killing, eski bir mahkûmun sevgilisiyle evlenip düzenli bir hayata geçmeden önce son bir soygun planlaması üzerinden şekillendiriyor hikâyesini…

Rififi

Film noir türünün en gözde örneklerinden biri olarak gösterilen Rififi, bir grup soyguncunun Paris’in göbeğindeki bir mücevher mağazasını soyma girişimini ele alıyor. 

Danger: Diabolik

60’lar suç filmleri dalgasında kendisine has bir yer olan Danger: Diaolik, erken dönem çizgi roman uyarlamalarından… Giallo türünün önde gelen ismi Mario Bava’nın, yönetmenlik becerisiyle yapım, macera dolu bir filme dönüşüyor. 

Reservoir Dogs

Quentin Tarantino’nun, henüz ilk filmiyle neler yapacağını kanıtladığı ve kısa sürede kültleşen eseri… Reservoir Dogs, sıra dışı soygun hikâyesi ve unutulmaz depo sekansıyla türün en iyileri arasına girdi.

Topkapi 

Topkapi, müthiş ve zekâ dolu bir mücevher hırsızlığını konu edinirken, aynı zamanda uluslararası oyuncu kadrosu ile dikkat çeken bir film... Filmin görüntü yönetmenliği çok başarılı ve heyecanlı bir soygun macerasını izlerken diğer yandan bir zamanların İstanbul’unu görmek mümkün oluyor.

The Thomas Crown Affair  

Bir banka soygunu düzenleyen milyoner bir iş adamı ile onun peşindeki sigorta müfettişinin öyküsünü ele alan The Thomas Crown Affair, kadrosundaki Steve McQueen ve Faye Dunaway gibi isimlerle göz dolduruyor.

The Usual Suspects

Sinema tarihinin en sevilen klasiklerinden biri… Kevin Spacey, Stephan Baldwin ve Gabriel Byrne’lı kadrosuyla bayılarak izlediğimiz, kurgusu ve sürprizli hikâyesiyle gerçek bir başyapıt. 

The Italian Job

Daha sonra aynı isimli bir yeniden çevrimi yapılan Italian Job, başrolünde Michael Caine’in yer aldığı kadrosu ve kaçmak için kullandıkları Mini Cooper marka arabalarla hızla klasikleşerek türe ilham kaynağı oldu.

The Sting

Toplamda on dalda Oscar’a aday gösterilip, En İyi Film ve Yönetmen dâhil olmak üzere yedisini kazanan The Sting, 1930’lı yılların Chicago’sunda Paul Newman ve Robert Redford’un canlandırdığı iki soyguncu arkadaşın serüvenini beyazperdeye taşıyor.