Berlin’in 1001 Yüzü

Hande Sönmez
hande.sonmez@gmail.com

Sonbaharı karşıladığımız şu günlerde mevsimin en güzel yaşandığı şehirlerden birine gitmeye ne dersiniz? Berlin, eğlenceden sanata, dünya mutfaklarından, sokak fast food’cularına içinde 1001 sürpriz barındıran bir şehir. Bu sürprizlerin bir kısmını turistik yerleri gezmek yerine şehrin yerlisi olmak isteyecekler için derledik.

Hamburger Bahnhof

Tamam, bu çok da alışıldık olmayan bir öneri olmadı. Ama yine de içinde Türkiye’den Gülsün Karamustafa’nın hayranlık uyandırıcı işlerinin olduğu, Cate Blanchett’in başrolde olduğu 13 kısa filmi izleyebileceğiniz Manifesto’nun tadına varabileceğiniz Hamburher Bahnhof’u da mutlaka gezmelisiniz demeden olmazdı.

Yaam Beach

Deniz olmayan şehirde beach mi olur demeyin. Berlinliler yapmış olmuş. Reggae müziğin en güzeli, keyfin en alası ve şezlongların en rahatı Yaam Beach’te. 

Klunkerkranich

Bir AVM’nin tepesinden ferahlık, iyi müzik ve neşe dolu anlara da uzanılabilirmiş meğer. Neukölln’de yer alan açık hava barı Klunkerkranich mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden. Not: Gün batımı için de oldukça ideal.

Cafe Anne Blume

Peynirin memleketi Hollanda olabilir ama bu Berlin’de şahane peynirlerle kahvaltı yapabileceğimiz gerçeğini değiştirmez. Prenzlauerberg bölgesindeki Cafe Anne Blume’de akşama kadar başka bir şey yemeyeceğiniz bir kahvaltı edebilirsiniz. 

Barcomi’s
İstanbul’da en alaları açılan üçüncü nesil kahve dükkânlarından dolayı kahve konusunda artık neredeyse uzman sayılsak da, Barcomi’s’in sunduğu farklı kahve alternatiflerini deneyebilirsiniz.

Hasenheide Halk Parkı
Biraz su biraz yeşillik her yer benim evimdir demiş Şebnem Ferah. Öyleyse bu yeşil metropolde nerede çimlere yayılabiliriz hemen söyleyelim; Tiergarten da iyi bir alternatif olsa da içinde kuşlar, kuzular ve kazlar barındıran halk parkı Hasenheide bizim favorimiz oldu.

Club Der Visionaere
Elbette Berlin deyince akla gelen ilk şey gece yaşamı. Berghain zaten herkesin listesinin olmazsa olmazı. Club Der Visionare, gece hayatı için en iyi alternatiflerden biri. Girişi 3 euro olan kulüpte eğlence garanti.

Sokaktaki Tatlar
Önünde epeyce uzun kuyrukların oluşturduğu hem yerli hem yabancı turistlerin uğrunda gerekirse 45 dakika sıra beklediği dönerci Mustafa’s Gemüse Kebap’ta bir kez olsun döner yemeden dönmeyin.Berlin’in en sevilen tatlarından currywurst içinse en iyi adreslerden biri Curry 36. Her ikisi de Mehringdamm Platz’da karşı karşıya bulunuyor.
Sinemaya ne dersiniz?
Berlin’de sinema deneyimi de oldukça eğlenceli. Belki Alaska Frigo satılmıyor ama şık mı şık perdeleri ve salonları var.