Berlin 'rüyasını' sahneye taşıyan oyun

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Ceren Ercan ve Mark Levitas’ın kurdukları Platform’un üçüncü oyunu, ikinci uluslararası projesi olan “Berlin Zamanı” yazarın zekasını her satırında hissedebileceğiniz, dinamik rejisi ve akılda kalan usta işi oyunculuklarla örülü nefis bir oyun. 2018’de kaçmasın.

Ceren Ercan, uzun yıllardır tiyatroya son derece iyi metinler kazandırmış bir isim. Tiyatro severler onu “Çirkin İnsan Yavrusu”, “Aptal, Sıradan ve Suçlu”, “İstenmeyen” gibi oyunlardan hatırlayacaklardır. Ercan’ın kaleme aldığı son projesi Türkiye üçlemesinin ikinci oyunu olan “Berlin Zamanı” yazarın oyuncu Mark Levitas ile beraber kurduğu Platform Tiyatro tarafından sahnelenmeye başladı. Almanya’da Almanca olarak sahnelenecek olan Berlin Zamanı, Türkiye’nin Berlin sevdalılarına söyleyecek lafları olan, komedisinin çıtası oldukça yüksek bir oyun.

AVRUPALI OLMAK YA DA OLMAMAK 

Alman yönetmen Frank Heuel’in rejisini üstlendiği Berlin Zamanı’nda Berlin’de yaşayacak kadar “Avrupalı” 3 karakterin hikayelerini izliyoruz. İstanbul’un yaşanmaz olduğundan dem vuran genç kitlenin ağzındaki ilk şehirdir Berlin. Aslında oraya ait olduğuna inananların sayısı hiç de az değil. Peki gerçekten bir başka rüya olan “Berlin” bu derece kucaklayıcı olabilecek midir? İşte Berlin Zamanı, 3 karakterini odağa alıp bunun peşine takılıyor. İki ülkenin son dönemde yaşadığı politik gerilimden de nasibini alan karakterlerin başına neler geleceğini merakınızı bir an bile yitirmeden izliyorsunuz. Her bir karakterin hikayesi anlatılırken başka roller de üstlenen üç oyuncu yani Tuğçe Altuğ, Ezgi Çelik ve Kutay Kunt sahnede en klişe ama doğru tabirle parlıyorlar. Yaşadıkları çıkmazları, hayal ve hayal kırıklıklarını metnin sunduğu komedi unsurlarını en iyi şekilde harmanlayarak seyirciye aktaran üçlünün enerjisi her daim yüksek.

KOMEDİ ÇITASI

Berlin Zamanı’nda bir başka dikkat çeken şey ise komedinin çıtasının oldukça yüksek olması. Hep aynı tarz komediye maruz kalmaktan sıkılmış olanlara ilaç gibi gelecek. Berlin Zamanı Ocak boyunca Toy Sahne’de olacak. Mutlaka izleyin.

İDDİALI VE KALABALIK KADROSUYLA...

Geçen yıl Ataşehir’de açılan DasDas, bugüne dek pek çok oyun ve konsere sahne oldu. En son en eski oyunlardan biri olarak bilinen “Yakaranlar”ın DasDas’ta sahneleneceği açıklandı. 2018’in ilk yarısında seyirciylebuluşacak olan oyun iddialı ve kalabalık bir kadroya sahip. Oyunun yönetmenliğini ATC Theatre Londra Ekibi’nden Ramin Gray, müzik direktörlüğünü John Browne, koreografisini ise Sasha Milavic Davies üstleniyor.