Berk Oktay: Vatansever bir askeri canlandırdığım için gururluyum

TUBA KALÇIK

tuba.kalcik@aksam.com.tr

Savaşçı adlı dizide vatansever Yüzbaşı Kağan Bozok karakterini canlandıran Berk Oktay’la buluştuk. Oyunculuk serüvenini ve yeni dizisini konuştuğumuz Berk Oktay, Vatansever bir askeri canlandırdığım için gururluyum” diyor.

Dünyanın en ünlü markaları için modellik yaparken oyunculuğa adım attınız. Riskli değil miydi sizin için bu kadar başarılıyken meslek değiştirmek?

Dışardan bakınca büyük bir risk veya delilik olarak görülebilir ama manevi anlamda modellikten yeterince doyum aldığım için farklı bir alana yöneldim. Hayata planlı bakan biri değilimdir. Bu yüzden oyunculuğa da planlayarak geçiş yapmadım açıkçası. Sadece karşıma çıkan fırsatları değerlendirdim. 

Oyunculuktaki hedefleriniz nedir? Sinemada çalışmak istediğiniz markalaşmış isimler var mı?

Demin de söylediğim gibi kendime çok fazla hedef koyan biri değilim. Bundan dolayı da oyunculukta öyle çok büyük hedeflerim yok. Ama iyi bir oyuncu olabilmek için elimden geldiğince kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Sinemada Şener Şen’le çalışmak isterim. Benim için büyük bir usta ve onun sanatına hayranım. Umarım bir gün onunla çalışma fırsatım olur. 

Dizide veya sinemada “asla oynamam” dediğiniz bir karakter var mı?

Hayır. Biz oyuncuyuz her şeye açık olmak zorundayız. Bu yüzden de her türlü karakteri canlandırırım.

Takipçileriniz sizi dizi dışında sinemada görebilecek mi yakın zamanda?

Sinema filminde çok oynamak istiyordum aslında ama dizilerden bugüne kadar ya zamanım olmadı ya da istediğim gibi bir senaryo gelmedi. Bu yaz bir sinema filminde rol almak istiyordum ama ‘Savaşçı’ dizisi gelince olmadı. Bu dizi benim tüm vaktimi aldı, yine sinemayı ertelemek zorunda kaldım. Umarım ilerde güzel bir sinema projesinde yer alırım. 

ÜLKEMİZİN TARİHİ ÇOK ZENGİN

Yeri gelmişken yeni dizinizi dinleyelim mi? 

Milliyetçi duyguları son derece yüksek olan ve bunu derinden yaşayan biriyim. Benim için her şeyden önce vatanım gelir. Bugüne kadar yabancı ülkelerin aslında çok da var olmayan tarihi kahramanlarıyla büyütüldük. Aslında bizim ülkemizin tarihi ve kahramanlıkları birçok ülkeden çok daha derin ve zengin. Geçmişimizde nice destanlar var. Şu anda vatanı için mücadele eden birçok kahramanımız var. Yabancı kahramanlar yerine bizim kahramanlarımızın gerçek hikâyelerini anlatmalıyız. Dizimizle de bizim toprağımızın kahramanlık hikâyesini izleyiciyle buluşturmak istiyoruz. Bu tarz hikâyeler anlatan dizilerin olması, halkımızın vatansever Mehmetçiklerimizin hikâyelerini daha yakından bilmesi için son derece önemli bence. O yüzden keşke bu konuyla ilgili daha çok dizi yapılsa. 

Dizide Yüzbaşı Kağan Bozok karakterini canlandırıyorsunuz. Bu rolü oynarken neler hissettiniz?

Vatanı için canını ortaya koyan kahramanlarımızdan birini canlandırdığım için çok mutlu ve gururluyum. Böyle vatansever bir askeri canlandırmak benim için büyük bir onur. Ailesinin yarısından fazlası asker olan biri olarak, çekimler sırasında bayrağımızı her gördüğümde gözlerim yaşarıyor. Kalbi ülke sevgisiyle dolu biri olarak, Kağan rolünü derinden hissederek oynuyorum. Kağan vatansever, gözü pek, emir komuta zincirine çok sadık bir asker. Aynı zamanda Kılıç Tim’inin komutanı. Kağan’ın hem asker yönünü hem de özel hayatını anlatıyoruz dizide. Ayrıca, timde yer alan askerlerin de hikâyeleri de anlatılıyor. 

Role hazırlanırken askeri eğitmenlerden destek aldınız mı?

Özel Harekat Komutanlığı’nda görev yapmış dizi danışmanımızdan Bordo Bereli eğitimi aldık. Sahada sürekli devam eden eğitimlerimiz var. Genelkurmay Başkanlığı da bize birçok konuda destek oluyor. Bize envanterini açtı. Bazı sahnelerde gerçek silah kullandık. Türkiye’de ilk defa örneğin Skorsky helikopterlerle çekim yapılan dizi ‘Savaşçı’ 

oldu. Helikopter havadayken çekim yapma şansımız oldu. Buradan Genelkurmay Başkanlığı’na çok teşekkür ediyorum bize verdiği tüm destek için. Çekimler boyunca TSK’da görev yapan komutanlarımızla da sohbet etme imkânımız oldu. Çatışma esnasında neler yaşadıklarını, sahada nasıl davrandıklarını bize anlattılar. Bu da rolümüzü daha iyi oynayabilmek için büyük bir fırsat oldu. Bu mücadeleyi yaşamış insanları gözlemlemek, birinci ağızdan hikâyelerini dinlemek benim için son derece önemliydi.