Bayramda diyete mola

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Diyet yapanlara müjdeli bir haberimiz var; bayramda diyet olmaz. Peki, üç günlük bayram tatilinde 3-4 kilo almamayı nasıl başaracaksınız? İşte sorunun yanıtı bu yazıda…

AİLE SOFRASI KİLO YAPMAZ

Ülkemizde aile sofrası, hele ki bayram sofrası çok önemlidir. Sadece özlenen yemekler demek değil aynı sofrada buluşmak, birleşmek demektir. Bir lokmayla çocukluğunuza gidersiniz. Tat hafızanızdaki en uç noktayı bulan güzelliklerden fazlaca yemeniz olasıdır. İşte tam bu noktada hatırlamanız gereken şey, porsiyon kontrolüdür. Duygularınızın ele geçirdiği bedeniniz gitgide daha fazla yemek isteyecektir. İlk turu tamamlayıp, özleminizi dindirdiğiniz anda yemeyi bırakın. Ya başka yemeğe geçin, eğer başka çeşit yoksa çatalı kaşığı elinizden bırakın. Vücudunuza yediğiniz güzelliklerin farkına varması için vakit tanıyın. 1 bardak su için, salatanın tadına bakın. Emin olun, bu basit tedbirler abartmanızı engelleyecektir.  

HEPSİNDEN AZAR AZAR

Özlediğiniz sofraya kavuşunca, gözünüz, gönlünüz bayram etti, bunu çok iyi biliyorum. Hepsinden yemek için sabırsızlanıyorsunuz, o da tamam, çok normal. Ama unutmayın, bayram tatili boyunca ailenizlesiniz. Bu güzel yemekleri günlere yayarak yiyebilirsiniz. Bu hem aldığınız hazzı arttıracak, hem sağlıklı kalmanızı sağlayacaktır. Bir gün akşam, bir gün öğlen, bir gün sabah kahvaltısı şeklinde her birini ayrı gün ve öğünde alabilirseniz, en sağlıklısı bu şekilde olur. 

Özlediğiniz böreği hem sabah, hem öğlen, hem akşam yemek yerine ikindiyi beklemek doğru bir tercihtir. 

PROTEİNİ UNUTMA KARBONHİDRATI ABARTMA

Yediklerinizin kilonuzu artırmasını engelleyecek bir tavsiye yediklerinizi çeşitlendirin. Farklı besin gruplarından gıdaları aynı öğünde buluşturun. Karbonhidratın yanına protein ekleyin. Bunun için hangi besinlerin karbonhidrat, hangilerinin protein ağırlıklı olduğunu bilmelisiniz. Kek, börek, poğaça, kurabiye, kısır bunların hepsi karbonhidrat yüksek gıdalardır. Ayran, süt, yoğurt, peynir, yumurta, et/tavuk/balık ise yüksek oranda protein içeren gıdalardır. Karbonhidratlar ile proteinleri bunları birlikte yemeniz, hem sizi tok tutar, hem porsiyon kontrolü yapmanıza yardımcı olur. Bol miktarda karbonhidrat tüketerek kilo almanızı engeller. Karbonhidratlar, yani kek, poğaça, börek gibi kolay sindirilen gıdalar kana çok çabuk karışarak, hemen yağ olarak depolanmaya müsaittir. Bu gıdaları abarttığınızda çok çabuk kilo alırsınız. 

YANIK ET YEME KANSERE YAKALANMA

Bayram denilince akla ilk gelen ailece yapılan mangallardır. Ne yazık ki insanımız neredeyse kömür olmuş derecede yanık et sevdalısıdır. Bu tuzağa düşmeyin. Hem kendinizi hem ailenizi koruyun. Burada dikkat edilmesi gereken 2 husus var. Birincisi etin ateşe yakın olmaması ve yanmadan pişmesi. Bunları sağlamak için ateşten bir karış (en az 15-20 cm) mesafede, yanık oluşmayacak sürede pişirilmesidir. İkincisi ise yenen et miktarıdır. Abartmadan yiyebilmeniz için, mangal sofranızda mutlaka sebze ve salata da olmalıdır. Mantar, kabak, patlıcan, domates, biber ve soğanı mutlaka etin yanında mangalda pişirin. Tabağına en az etiniz kadar (mümkünse daha fazla) bunlardan da alın. Böylelikle hem mangalda et keyfi yapabilir hem sağlıklı kalabilirsiniz. Bir mangal keyfinde ortalama bir erkeğin yiyebileceği 200-300g, kadının yiyebileceği 150-200g et olacaktır. Bu miktarlara dikkat edin. Eğer günün sonunda hiç sebze, salata yememiş, 500g ve üzeri et yemişseniz sağlıksız beslendiniz demektir. 

ANNE TATLISI YEMEDEN OLMAZ

Bu güzel ortamı taçlandıracak en güzel tatlardan biri annenizin yapacağı meşhur tatlısıdır. Kesinlikle hazır tatlı tüketmeyin. Eğer anne tatlısı hamurlu, şerbetli ise yanına mutlaka bir protein kaynağı süt/yoğurt/ayran alın. Süte kahve her zaman tercihimdir. Dondurma da sağlıklı bir seçenek olabilir. Burada dikkat etmeniz gereken, dondurmayla yenecek tatlının aşırı şekerli/şuruplu olmayan meyve tatlısı tarzında olmasıdır. Çünkü hem tatlıdaki hem dondurmadaki şeker aynı öğünde olursa kilonuz artacaktır. Dondurmayı 1 top olarak düşünebilirsiniz.