Aynı senaryodan hayata bakan dizi

ONUR AKBAŞ

onurakbastde@gmail.com

Bir eserin yeniden uyarlanması hem bizim hem de dünya edebiyatının kurgusal ikliminde yeni bir durum değildir. Bunlardan bazıları taklit düzeyinden de geride orijinalini aratacak derecede başarısız olduğu gibi (Aşk-ı Memnû’ ve Çalıkuşu dizileri) bazıları orijinalinin dokusunu bozmadan okurunun, izleyicisinin, yeni/farklı bir duyuşla karşısına çıkabilmiştir. Örneğin Ahmet Mithat Efendi’nin kendisinin bir romanından ilham alınarak yazıldığını bildiği halde Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ilk eseri 'Şık'ı tefrika edip başarılı bulduğuna dair görüş bildirmesi, örnek verilebilir. Aynı şeyi 'Hayat Bilgisi' dizisinden uyarlanan ve Star TV’de ekrana gelen dizi için de söyleyebiliriz. Afet öğretmeni (Perran Kutman) temsil eden Hayat (Birce Akalay), Afet öğretmenin gölgesinden, ona göre daha esnek tavırları ve kendi orijinalliği yle kurtulabilmiştir.  Afet öğretmen gibi Tarih değil, hayatla daha içe içe olan edebiyat branşını temsil eden Hayat öğretmen, Afet öğretmene göre iletişime daha çok açık öğretici tutumunun yanında sezgici/sezdirici eylemleri olan bir karakter. Afet öğretmenin kardeşi erkekken Hayat öğretmenin kardeşinin kız olması, aynı senaryodan hayata bakan iki dizinin gençliğe bakış açılarında da tekrara düşerek israfa gidilmediğinin en güzel göstergesi. Bu uyarlamanın bir farkı da aynı senarist tarafından yapılmasıdır kim bu da cesaret işidir.

HAYAT ÖĞRETMENDEN RİCA EDİYORUM

Yeniden güncellenen dizide temsil ettiği branşın en temel şartı olan kitap okuma, okutma ve okumayı sevdirme adına onların yaşadığı çağı ve teknolojiyi göz ardı etmeksizin, eskileri yeniden yorumlayarak, yenileri niteliklerine göre elekten geçirerek şu kısacık kurgusal hayat senaryosunun gündemine, ekrandaki karelerine bir şekilde taşımasıdır. En azından bir 'zümre'si olarak bu benim ondan ricamdır. Yediden yetmişe, kavuklusu, zennesi, Tuzsuz Deli Bekir’i, köçeğiyle ekranları işgal eden geleneksel Türk tiyatrosunun kemiklerini sızlatan izdivaç programlarınınolduğu bir ekranda, edebiyatın farkındalık yaratan yanına ihtiyaç var. 

A HABER’DE SEÇİMİN NABZI

8-9.11.16 tarihinde ABD seçimleri için haber kanallarının çoğunu dolaştım. Seçimleri küresel denge ve jeopolitik konumlara göre analiz ederek aktaran A Haber bana göre kalite bakımından gecenin yıldızı idi.