Atlas’ın Dünyası’nda Görevimiz: İyilik!

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Berna Kumaş Sipahi’nin Atlas ve arkadaşlarının maceralarını anlattığı Atlas’ın Dünyası serisinin ilk kitabı Mutlu Çocuklar Takımı yayınlandı. Okurlarını iyilik yapmaya davet eden bu rengârenk, sevgi ve eğlence dolu maceranın yazarı Sipahi’yle bir araya geldik.

İlk romanınız Gökten Üç Elma Düşmüyor’dan sonra çocuklara yönelik bir seri hazırlamaya nasıl karar verdiniz?

Gökten Üç Elma Düşmüyor’u yazdığım dönemlerde çocuklara yönelik çalışmalarım da vardı. Önceliği daha uzun zamandır hayalini kurduğum romanıma verdim. Çocuklara yönelik çalışmalarımda ise bana ilham veren oğlum Atlas oldu. Ona kahramanı kendi olduğu Atlas masalları anlatmaya başladım. İçinde tanıdığı kişiler ve mekânlar geçtiği için çok hoşuna gitti. Ve her akşam bana tekrar ettirmeye başladı. O kadar çok anlattım ki, sonunda onları yazmaya karar verdim ve Atlas’ın masalları oluştu. Atlas’ın büyümesine paralel Atlas’ın hikâyelerine başladım. Çocuklarla ilgili çalışmalar yapmak hedeflerimin arasında her zaman vardı. İstediğim olgunluk ve seviyeye geldiğine inandığım zaman Doğan Egmont ile paylaştım ve yayınlanmaya değer bulundu. 

Atlas’ın Dünyası oğlunuza anlattığınız masallardan yola çıkarak oluşturulmuş bir seri. Bu hikayeler çocuklara ne anlatmayı amaçlıyor?

Oğlumla beraber onun yaş grubu olan “Z kuşağını” çok yakından gözlemleme fırsatım oluyor. Bu çocukların algıları çok açık. Aynı zamanda da duygusal olarak çok kırılganlar. Ben çocuğumun iyi bir birey olması için çok kaliteli okullarda okumasının yeterli olmadığını düşünüyorum. Gittikçe kaybolmaya başlayan evrensel insani değerleri benimseyerek büyümesi benim için çok değerli. Bu yüzden de belli başlı evrensel değerler üzerine yoğunlaştım. Bu kavramları biraz daha detaylandırarak çeşitli temalar üzerine yoğunlaştım. “Atlas’ın Dünyası” isimli dörtlü seri böylece ortaya çıktı.

Atlas’ın Dünyası başlığı çok dikkat çekici. Nasıl bir dünyası var Atlas’ın?

Atlas heyecanlı ve çevresine duyarlı bir çocuk. Çevresini çok iyi gözlemliyor, yaratıcı ve liderlik özellikleri ve sürekli proje üretiyor. Anaokulundan beri birlikte olduğu ve okul sonrası mutlaka bir araya geldiği yakın arkadaşları Ali, Biricik, Sarp ve Yaz ile bu projeleri paylaşmayı ve hayata geçirmeyi çok seviyor. Dijital dünyaya diğer çocuklara göre daha az zaman ayırıyorlar. 

Serinin ilk kitabı Mutlu Çocuklar Takımı, küçük okurlara ne anlatıyor?

Atlas’ın arkadaşlarıyla paylaştığı fikir her gün bir iyilik yapmak üzerine. İyilik yapınca hem yapan, hem de yapılan kendini mutlu hissedeceği için de takımın adını “Mutlu Çocuklar Takımı”. Atlas’ın Dünyası’nın özünde de kaybetmememiz gereken bizi diğer canlılardan ayıran özellik ve değerlerimize yer anlatmaya çalıştım çocuklara...  Mutlu Çocuklar Takımı üyelerinin üçü aslında hikayede de anlattığım gibi Atlas’ın anaokulundan arkadaşları. Bana ilham verdikleri için hepsine teşekkür ediyorum.