Atıkları atmayın, değerlendirin

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Sahne şovlarıyla tanıdığımız Zeliha Sunal, şimdi de kurduğu ‘Atıksız Yaşam’ platformuyla çevre duyarlılığı konusunda farkındalık yaratıyor. Sunal’la bir araya geldik ve atıksız yaşam hakkında konuştuk.

İnsanları bilinçlendirmek için kurduğunuz ‘Atıksız Yaşam Platformu’n da neler yapıyorsunuz?

Atıksız yaşam platformu yavaş yavaş büyüyor. Yaklaşık 4 yıl öncesinde başlayan çevre bilincini artırma mücadelem devam ediyor. Arkadaşım Funda Şen’le ‘Handcraft TV’ de attığımız ambalajlarla kullanılabilir eşya yapmayı öğreten videolar hazırlayarak başladık işe. Şu an 10 milyonun üzerinde izleyicisi var. Son iki yıldır da işi sadece tüketmek ve atmak olan insanlarla uğraşıyorum.  Atıksız yaşamın mutfakta başladığına inanıyorum. Mutfakta sıfır atık nasıl sağlanır bunu da öğretiyorum.

‘Atıksız Yaşam Platformu’nda bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?

Bu oluşumu artık bu işe gönül vermiş insanlarla yürütmeyi planlıyorum. Şu an tek kişilik dev kadro olarak yürüttüğüm çalışmada deneyimlerini, önerilerini paylaşan, bunları uygulayan kişilerle beraber çalışmak istiyorum. Etrafımdaki gönüllülerle yürümek yetmiyor artık bana. 

Atık maddelerden yaptığınız eşyaları evinizde de kullanıyor musunuz? Evinizde bu eşyaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Benden küçülenleri kardeşime giydiren bir anneyle büyüdüm.  Annem zor geçim koşullarına ayak uydurmak için yoktan var ederdi her şeyi. Babam da her şeyi tamir edebilirdi. Bu da ekonomimize rahatlık getirirdi. Ben evimde bu eşyalardan çoğunu kullanıyorum ama evim çöp ev değil.  Sonuçta ben bu atıkları yeniden değerlendirmek için fikir üretiyorum. Bazen bir ürün üzerinde saatlerce kafa patlattığım oluyor.

Hangi atık maddeleri değerlendiriyorsunuz? 

Daha çok pet şişe, cam şişe ve kavanozları değerlendiriyorum.  Tuvalet kâğıdı ruloları, gazoz kapakları ve içecek kutularını ritm aletlerine çevirip sahnemde dağıtıyorum.  

Geri dönüşümün önemi büyük, dünya hızla kirleniyor ve gelecek kuşaklara yaşanılası bir dünya bırakmak için her bireyin bir yerden başlaması gerek diye düşünüyorum.  Evde, okul, işyerinde, tatilde insanlara bu konuda neler önerirsiniz?

Öncelikle ambalajları atacak bir ayrı kutu koyarak başlayabilirler. Gazete ve dergileri de ayrı toplayarak tabii ki… Yani yaş çöple ayrıştırdığınız her pet şişe, plastik, cam, meyve suyu ve süt kutuları, alüminyum içecekler geri dönüştürüldüğünde çocuklarınızın gelecekte çöp yığınları içinde kalmayacağına emin olabilirsiniz. Mesela tatilde bir rehavet çöküyor insanlara. Evlerinde halının ortasına atmayacakları çöpleri ortak kullanım alanlarına rahatlıkla atıyorlar. Bu da devasa çöp dağları bırakıyor geride. Adam başına bir temizlik işçisi versek baş edemeyiz. Her şey kişinin kendisinde başlıyor.

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Türçev ile Alanya ve Dikili Belediyesi’nde gerçekleştirdiğiniz “Plajına Sahip Çık” etkinliğinde “Atıksız Yaşam Platformu” olarak neler yaptınız? 

Antalya’da Gastro Alaturka etkinliğiyle başlayan yaz çalışmalarım Alanya Çevre Müdürü Sevda Erdoğmuş Hanım’ın beni TÜRÇEV ile düzenlediği “Plajına Sahip Çık Etkinliği”ne davetiyle başladı. Burada tanıştığım Türçev Genel Koordinatörü Almila Kından Cebbari Hanım’la kurduğum diyalogla çalışmayı Dikili’ye taşıdık. İki günlük bir etkinlik düzenlediler. Ayrıca Bademli Festivali kapsamında “Atıksız yaşam atölyesi” düzenleyerek Bademli deniz taşlarından nihaleler yaptık. Ayrıca denize atılmış inşaat atığı kiremit parçalarından bardak altlığı yaptık. Sarıyer Belediyesi ve Çevko ile eylülün ilk haftası, Çevre ve Sanat Günleri’nde de 9 Eylül’de atölye çalışması yapacağım. 21-22 Eylül de de Gaziantep Gastronomi günlerinde  “Mutfakta sıfır atık”  etkinliğinde “Önce yiyelim, sonra değerlendirelim” atölyesi yapacağız. 

“Atıksız Yaşam Platformu” ile ülkemizde çevre bilici konusunda farkındalık oluşturmak için yaptığınız çalışmalar çok değerli, dileriz bu farkındalık aileden başlayarak, toplumun her kesimine ulaşır. Çevre konusunda eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Devir ekonomi devri, atmayalım değerlendirelim diyorum. Bu konuda televizyon programı yapmak istiyorum. Çünkü bu işi göstermelik olarak yapan bazılarına karşı beni Çevko eğitti ve bunun için kendilerine minnettarım. Her şeye daha farklı bakmayı ben de çocuklara, büyüklere öğretmek istiyorum.

DİNLEYİCİNİN MEMNUN OLMASI ÖNEMLİ

Konserlerinizde, sahne şovlarınızda farklı dillerde söylediğiniz şarkılarla biliniyorsunuz.  Zeliha Sunal, sahneye nasıl hazırlanıyor?

Kayıtsız şartsız dinleyicilerin memnuniyetini ön planda tutuyorum.  Türkiye’de gala gecelerinde en çok eğlendiren sanatçı unvanını aldıysam bunu hak ederek aldım. Terden çoraplarımın eridiğini bilirim. Yerli ya da yabancı misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak ve en az bir yıl o geceyi hatırlamalarını sağlamak istiyorum. Fazla mükemmeliyetçiyim. Herhangi bir planlama yaparsam çok başarılı olmuyorum. İçeride beni izleyenlerin gözlerinin içine bakarak oluşturuyorum sahnemi