Aşkın anatomi boyutu

İlk görüşte aşk nasıl olur? Eş seçimlerimizde neyi hedef alırız? Aşkın anotomi boyutu nedir? Hepsi ve daha fazlasını İstanbul Florence Nightingale, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü, Dr. Özgür Şamilgil anlattı.

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Hücrelerimiz simetrik olacak şekilde ikiye bölünerek çoğalsa da genetik hatalar ve çevre faktörleri nedeniyle simetirik olarak doğmuyoruz. Bu yüzden eş seçiminde bilinçsizce simetriyi hedef alıyor ve bilinçsiz tercih ediyoruz. Erkekler kadınlarda beli ince ve dolayısıyla doğurganlığı vurgulayanları tercih ediyor. Kadınlar ise erkelerde geniş omuzları tercih ediyor. Hormon düzeyleri ve beslenmeyle ilişkili bu oranlardaki bireylerin kalp-damar, şeker, kanser gibi hastalıklara daha az yakalandıkları biliniyor. 

TEN KOKUSU ÖNEMLİ

Görünüş kadar ten kokusu da çok önemli. Kendimize en uygun eş adayının ten kokusu bize daha çekici geliyor. Kadınların adet döneminde, erkeklerin sportif faaliyet sırasında bu koku artıyor ve havaya yayılıyor. Bilimsel araştırmalara göre Aşk'ın, değişik hormonların ön planda olduğu üç ayrı kademesi olduğu düşünülüyor. Âşık olmak gerçekte karşı cinsten birinin genlerine duyulan bilinçsizce bir sevgi olabilir aslında.

KİMYAMIZ DEĞİŞİYOR 

Âşık olunca, bedenimizdeki değişen kimya nedeniyle yanaklarımızı ateş basıyor, ellerimiz soğuk oluyor kalbimiz telaşlı atıyor, iştahımız azalıyor, kendimizi dağları delen Ferhat gibi güçlü ve dayanıklı hissetmeye başlıyoruz. Hatta ilk bir yıl, beyin geliştirici faktör denilen bir protein de üretiliyor… 

İlk kademede dış görünüş ve bilinçaltı algılanan kokuyla gelişen cinsel dürtü ön plandayken, davranışları uyumlu, genetik yapıları birbirine uygun çiftlerin kalıcı ilişkilerindeki romantik aşkın, MR incelemede beyinde çok daha yoğun aktiveye yol açtığı gösteriliyor. Yani aşk kalpte değil beyinde gelişiyor...