Artık kitap okunmuyor dinleniyor…

Hiç okuyanla okumayan bir olur mu? Bu, öğretmenlerimizin söylediği en akılda kalıcı cümlelerden biriydi. Dünyada okuma oranı gittikçe düşerken okumanın değerli olduğunu düşünen insanlar, ev dışındayken de okumanın yolunu buldu…

Sesli kitaplar bir süredir gündemimizde. ABD’de hemen her kitabın bir sesli düzenlemesi var; ülkemizde de bu durum biçimlenmeye başlıyor… İşte birbirinden farklı kitap dinleyebileceğiniz uygulamalar.

SESLİ KİTAP

Uzun süredir yayında olan uygulamaya iPad ve iPhone üzerinden erişilebiliyor. Polisiyeden korku ve maceraya dek pek çok içeriğe ücretsiz ulaşabilmek mümkün! Reşat Nuri Güntekin’in Acımak’ından Agatha Christie’nin Katil Kim’ine dek pek çok eseri burada bulabilirsiniz. Uygulamada radyo tiyatrosu düzenlemeleri de mevcut.

STORYTEL

Storytel pek çok ülkede çalışan bir sesli kitap uygulaması. Ülkemizde de gittikçe yaygınlaşıyor. iOS ve Google Play Store üzerinden yüklenebiliyor. Bu uygulamada çevrimdışı okuma şansı da var. İçerikler Türkçe ve İngilizce olarak yüklenebiliyor.

TELEFON KÜTÜPHANESİ

Uygulama, Türk Telekom ile Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Labaratuvarı işbirliğiyle hazırlandı. Görme engellilere hizmet veriyor. Uygulamada betimlemeli filmler, testler ve pratik bilgilere de ulaşmak mümkün.