Arsenal Futbol Okulu Türkiye’de

SİBEL ATEŞ YENGİN
sibel.ates@aksam.com.tr

Çocuğunuzun Arsenal’de oynaması artık hayal değil. Çünkü Arsenal Soccer School (Futbol Okulu) Türkiye’de açıldı. Spor spikeri Ertem Şener ve Nihat Uğurlu ortaklığıyla Union Spor çatısı altında açılan okul, vereceği eğitimle benzerleri arasında inanılmaz bir fark yaratacak. Çünkü bu okulda İngilizce öğretmeni de olacak beslenme uzmanı da. Peki, çocuğunuzun futbola yeteneği yoksa? Üzülmeyin. O da iyi bir spor yorumcusu ya da televizyon programcısı olabilir bu çatı altında. İkili bu iddiasını “Okulumuz futbolun Acun Medyası olacak” sözleriyle ortaya koyuyor. 

BU BİR MÜCADELE DEĞİL

Futbol Union kapsamında yedi ayağı olan büyük bir yapı kurduk ve bunun en büyük ayağında da kalbimiz olan Arsenal Soccer Scholl yani Arsenal Futbol Okulu var. 1985 yılında programlanmış bir yapı. 1996 yılından beri Arsenal teknik direktörü Arsen Menger’in yönetiminde devam ediyor. Amerika’dan Japonya’ya, Arabistan’dan İtalya’ya kadar dünyanın 23 ülkesinde Arsenal futbol okulları var. 24. okulu Türkiye’de açtık. Futbolun temelini öğreteceğiz ve belli bir seviyeden sonra Arsenal alt yapısına verme gibi bir hedefimiz var. Arsenal kulübünün bir numaralı anayasa maddesi; “Futbol bir mücadele değil, bir oyun.” Arsenal’in felsefesine göre hayatın kendisi zaten bir mücadele. Saha içinde “Seni keserim, vururum” gibi bir davranış söz konusu olmayacak. Çocuklarımıza bu bakış açısını öğreteceğiz. “Futbolu Arsenalli gibi oyna” diye de sloganları var. Topa şöyle vur, böyle vur gibi bir şeyi kast etmiyorlar. Çocuklar zaten topa vurmayı biliyor, kulüpler de bu çocukları alıp eğitebilir ama esas önemli olan o çocuğun eğitimi, beslenmesi, psikolojisi ve saha dışındaki davranışları diye bakıyorlar. 

ARSENAL’E GİDECEKLER

Türkiye’de futbol okullarını ve alt yapı sistemlerini çok araştırdık. Biz diğer futbol okullarından farklı olacağız. Çocuklarımızı Arsenal’e göndermek istiyorsak İngilizce öğrenmeleri gerekiyor. Kampa ya da turnuvaya gittiklerinde İngilizcelerini konuşturabilsinler diye Amerikan Life Dil Kursları’yla özel bir anlaşma yaptık. Antrenmandan yarım saat önce modern dersliklerimizde öğretmenlerle futbol terimlerini öğrenecekler. Saha içinde de İngilizce bilen antrenörlerimizle pratiğini yapmış olacaklar. Saha içinde kesinlikle Türkçe konuşulmayacak. Futbolcularımız İngilizce bilmediği için hakeme dertlerini anlatamıyorlar. Bu yüzden de hep yanlış anlaşılıyoruz. Düşünsenize Avrupa Şampiyonası’nda futbolcumuz İngilizce bilmediği için haklı olsa da derdini anlatamıyor. Biz bunu da ortadan kaldıracağız.

HİJYENİK SOYUNMA ODALARI 

Beslenme konusuna da dikkat edeceğiz. İsviçre’de ihtisas yapmış Aydın Duygu adında bir beslenme uzmanımız olacak. Antrenman öncesinde ve sonrasında nasıl beslenileceği konusunda velilere ve öğrencilere bilgi verecek. Anadolu yakasında Ümraniye’de, Avrupa yakasında da Hasköy’de stadyumumuz var. Soyunma odaları, bekleme salonları, hocaların ofisleri dizayn edildi. Şu anda amatör kulüplerin hatta süper lig kulüplerinin soyunma odalarına giremezsiniz. Ama biz iddialıyız. Kim isterse gelsin, siz de gelin, misafir edelim inanın buna yürekten açığız. Hani bazı restoran sahipleri “Gelin mutfağımızın temizliğine, hijyenine bakın” derler ya biz de aynı şekilde “Gelin soyunma odalarımıza bakın, çocuklarınız hangi şartlarda duş alacaklar görün” diyoruz. Futbolcu çocuğumuzun elinde elma olsun lavaboya düşürsün diyelim yıkadıktan sonra yiyebilir işte bu derece hijyene önem veriyoruz.

FUTBOL SADECE ERKEK OYUNU DEĞİL 

Spor psikoloğumuz da olacak. Bu sene federasyon futbolcunun gerektiği zaman profesyonel yardım almasını süper lig takımlarına zorunlu kıldı. Bir çocuk ikili mücadeleye korkarak mı girdi, ayağını mı uzatamıyor, kendini oraya ait mi hissetmiyor, yabancılık mı çekiyor, içine mi kapanık gibi sorunlar spor psikoloji uzmanımız Türker Çalım tarafından düzenli olarak kontrol edilecek. Süper lig ve PTT 1. liginde çalışmış antrenörlerimiz eğitim verecek. Çünkü bizim şampiyon olmak gibi bir inancımız var. Sarp Yiğit, Kaan Demir, Erdinç Palas gibi isimler bizimle olacak. Aynı zamanda iki kadın teknik direktörümüz olacak. Bu sene bayan liginin en fazla gol atan ikinci ismi Bahar Özgüvenç’le başladık. Arsenal’in şu andaki kadın futbol takımı dünyanın en iyi kadın futbol takımıdır. Futbol sadece bir erkek oyunu değildir ve kadınlar tarafından da oynanmalıdır. Biz de bundan hareketle kız çocuklarımızı da alalım istedik. Şu anda beş kız öğrencimiz var.

YOL ARKADAŞI OLACAĞIZ

Arsenal Spor Okulu disipliniyle çocuklarımızın hem yaşam koçluğunu hem menajerliğini hem strateji uzmanlığını hem kariyer planlamasını yapacağız. 5 yaşından 16 yaşına kadar devam eden bu serüvende her saniye yanında olacağız. Yani sadece futbolu öğretmeyeceğiz. Çocuklarımızın yol arkadaşı olacağız. Üç dört yıl okulumuzda eğitim almış bir çocuğumuz diyelim ki çok iyi futbol oynayamıyor. Hiç sorun değil. Belki futbolcu olamaz ama iyi bir televizyon programcısı olabilir. Diksiyonu çok güzeldir spor spikeri olabilir. Bir dizide ya da bir futbol filminde oynayabilir. Futbol Union çatısı altında elimizdeki bazı televizyon programlarını değerlendireceğiz. Gelecek sezondan itibaren herkesin merakla izleyeceği Survivor tadında programlarımız olacak. Kısacası biz futbolun Acun Medyası olacağız. 

YALÇIN ÖYLE BİR TWEET ATTI Kİ

Futbol Union kapsamında menajerlik sistemi de kurduk. Ayrıca futbolcu stratejileri diye bir bölümümüz de var. Futbolcuların özel hayatlarından sosyal medyasına, maç sonunda vereceği röportajdan ne giyeceğine kadar bir yaşam koçu gibi bunu planlayacağız. Mesela süper ligde oynayan bir futbolcu dört büyüklere gitmek istiyorsa nasıl bir yol haritası çizmesi gerektiğini de planlayacağız. Facebook’u, Twitter’ı, Instagram’ı nasıl kullanmaları gerekir. Maçtan sonra nasıl tweet atmalı, hafta içinde sadece futbolla mı ilgili tweet atmalı gibi sosyal medya planlamasıyla da ilgileneceğiz. Futbolcunun halkın içinden biri olduğunu göstermek gerekiyor. Çünkü artık dünya sosyal medya üzerinden yürütülüyor ve internet üzerinden yönetiliyor. Artık bir futbolcu “Topumu elime alırım, çıkar, oynarım” düşüncesinde olmamalı. Çünkü futbolcunun biri öyle bir tweet atıyor ki tüm kariyerini etkiliyor. Mesela Başakşehir Kulübü’nün stoperi Yalçın milli takıma alınmadı. Fatih Hoca’nın kendi düşüncesidir kimse karışamaz ama Yalçın öyle tweetler attı ki bu ne Yalçın’a yakıştı ne de Yalçın’ın geleceğinin önünü açtı. Zarar verdi. Biz futbolcuların sadece kramponunu, formasını giyip tozluklarını çekip saha içinde birbirlerine bağırıp çağıran insanlar olmadığını göstermek istiyoruz. 

PEKİ YA FUTBOLU BIRAKINCA...

Mesela futbolcuların ünlü olma süreci sadece beş yıldır. 5 yıl sona ne yapacak? İşte biz bu sonraki kariyer planını da yapmak istiyoruz. Avrupa’da bunun çok örneği var. İngiltere’de futbolu bırakmış birçok futbolcu kendi YouTube kanalını kurup reklâm alıyor mesela. Bir de Türkiye’de futbol turizmi yok. Türk takımları Avrupa’ya giderken turizm acenteleri taraftarları götürür, maçını izletir ve geri getirir. Biz bunu Türkiye’de yapmak istiyoruz. Mesela bir grubu alıp maç için Antep’e götürüp iki gün boyunca hem Antep’in tarihi yerlerini gezdirip hem maçını izletip tekrar İstanbul’a getirmek gibi planlarımız var. 

İsterse Messi olsun... 

? Bize katılacak çocuğun okul başarısı da çok önemli. İsterse dünyanın en iyi futbolcusu olsun isterse Messi ya da Ronaldo olsun karnesine bakacağız. Bir kırık notu olursa Londra’ya seçmeye götürmeyeceğiz. Ailesine karşı nasıl davrandığı da bizim için önemli.

? Arsenal Türkiye ligi oluşturacağız. Performanslarını da televizyondan yayınlayacağız. Ertem Şener de maçı anlatacak.