ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr
Turan Bey Türk-Arap Medya Derneği hedefleri nedir?
Türk-Arap Medya Derneği iki yıl önce kuruldu. Kuruluş hedefi, Arap dünyasının hemen hemen hepsinin burada medyası var. Yemen’in üç TV kanalı var, birçok gazetesi buradan çıkıyor. Lübnan, Suriye, Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fas, Irak ve Mısır’ın var. Birçoğunun ana merkezî İstanbul. Artık merkez olarak İstanbul’u seçiyorlar, eskiden Londra’ydı. Bunun sebepleri var tabii, Bir kere Arap dünyasına daha yakın, ikincisi maliyeti daha düşük. O yüzden birçoğu Londra’dan İstanbul’a geldi ve programları buradan yapıyor. Arap dünyasında medya omurgasının ana beynini Suriye oluşturuyor. Köşe yazarları, entelektüeller, Suriyelilerden oluşuyor. Suriyeliler de burada oldukları için İstanbul’u merkez seçtiler. Maliyetlerin düşük olması ve Suriyelilerin varlığı buna yol açtı.
Suriye olayları başladığından beri biz, Arap gazetecileri destekleyip Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolüyle ilgili bir girişimimiz olmamıştı. Biz dernek olarak, 2 yıldan beri buradaki gazeteleri bir araya getirip onlardan istifade etme, onları yetiştirme, onların tecrübelerinden istifade etme, aynı zamanda, Arap dünyasına yönelik, Türkiye imajı için, bunlardan faydalanma anlamında çok olumlu adımlar attık. İlerleyen dönemde bunu etkisini daha da göreceğiz.
Faaliyetleriniz neler?
Her hafta burada seminerimiz oluyor. Türk demokrasi tarihi, Türk siyasal tarihi, Türkiye’deki seçimler, Türkiye’deki seçimlerin takibi konularında çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanı sıra, Arap gazetecileri buraya getiriyoruz, Türk gazetecileri Arap ülkelerine götürüyoruz. Bununla ilgili faaliyetlerimiz artacak. Ayrıca, televizyonculuk ve gazetecilik üzerine dersler veriliyor. Önümüzdeki eylül ayından itibaren de Türkiye’de artık ciddi Arap faaliyeti olacak, kültürel faaliyetler kapsamında, mesela, Arapların en büyük sanatçılarını buraya getirip burada konser verdirmeyi düşünüyoruz. İnternet sitemizin hazırlığı içindeyiz ve dergiler çıkarma düşüncemiz var. Bu dergilerden bir tanesi dış politika üzerine olacak, dergiler, Arapça-Türkçe olarak yayımlanacak. Türkiye’yi Arap dünyasına tanıtmaya yönelik çalışmalar yapacağız, aynı zamanda tarih sosyoloji kültür sanat dergimiz olacak.
Ne kadar üyeniz var?
Şu an bin yüz üyemiz var. 100 civarında Türk gazeteci var, 1000’e yakın Arap gazeteci var. Yüze yakın Arap coğrafyasından gelip giden gazeteci var ama 900’ü burada yaşayan gazeteciler.
Bundan sonra faaliyetleriniz ne olacak?
Gazeteci yetiştirmek, onlara Türkiye’yi daha iyi bir şekilde tanıtmak, Türk siyasi ve ekonomi tarihi üzerine dersler vereceğiz. Hedeflerden bir tanesi de Türk ve Arap dünyasındaki beraberliği daha güçlü bir hale getirmek. İşbirliğini kolaylaştırmak gayretindeyiz. Türk Arap Medya Derneği gazetecileri olarak bunun için çalışıyoruz. Logomuza dikkat ederseniz, Ayn harfi yanında K harfi, ikisini yan yana getirince iki insan görünümü veriyor ikisini birleştiren hilal, yanında elma, elmayı ikiye böldüğünüzde iki yarım oluyor bir araya getirdiğinizde TAM (Türk-Arap Medya Derneği) oluyor. Türk Arap Medya Derneği ikisini bir araya getiriyor, biz bu tamı sağlayacağız.
Dernek faaliyetlerinizi ekonomik olarak nasıl sürdürüyorsunuz?
Tamamen birkaç işadamının desteğiyle, bağımsız olarak devam ediyoruz. Türk yetkililerle görüşmelerimiz de sürüyor, onlarla beraber birçok projeye imza atmayı istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’yle de bazı konularda işbirliği teklif ettik cevap bekliyoruz.
Aslında bu dernek biraz gecikmiş bir proje, fakat zararın neresinden dönerseniz kârdır hesabıyla, biz de hızlı bir şekilde bu faaliyetlerimizi başlattık.