Apaçi’den Altın Vuruş

ERCAN ÖZTÜRK

ercan.ozturk@aksam.com.tr

Tam ‘Emekli olacak’ derken yıllık 42 milyon dolara (150 milyon) Çin’e transfer oldu. Messi, Ronaldo veya Neymar’dan bahsetmiyoruz. El Apache (Apaçi) yani Carlos Tevez’den bahsediyoruz. 1,5 yıldır adını unuttuğumuz Tevez’in bundan böyle saniyede kazanacağı parayı hesaplar duruma geldik. Unutmadan Tevez’in saniyede kazandığı para 5 liraya tekabül ediyor.

5 Şubat 1984 yılında Buenos Aires’te dünyaya gelen El Apache, henüz 10 aylıkken üzerine kaynar su dökülüyordu. Boynu ve vücudunun çeşitli yerleri ikinci derece yanarak hastanelik oluyordu.  Yaklaşık iki ay hastanede tedavi olan Tevez’in boynunda yara izleriyle hastaneden taburcu oluyordu. Her Arjantinli gibi o da Maradona gibi futbolcu olmak istiyordu. 2001 yılında bu hayali gerçek oluyor ve Maradona’nın takımı olan Boca Juniors’ta futbola adım atıyordu.

YARA İZLERİM BENİM GEÇMİŞİM

Maradona gibi 10 numaralı formayı giyen Tevez, 19 yaşına geldiğinde ani bir kararla yurtdışına transfer oluyordu. Herkes onun Avrupa’ya gideceğini düşünürken o Brezilya’nın Corinthians takımını tercih ediyordu. Apaçi Brezilya’ya transfer olduğunda daha 20 yaşlarının başındaydı. Boynundaki yara iziyle özdeşleşen Tevez, kısa sürede takımın en sevilen futbolcusu oluyordu. Daha Brezilya’ya gelmeden doktorların estetik ameliyat önerisine karşı çıkıyor, “Yara izleri benim geçmişimin bir parçası ve hep öyle kalacak” diye yanıtlıyordu.

HEP YÜKSEK PARALARA TRANSFER OLDU

Bir yıl Brezilya’da staj yapan Tevez, ani bir karala İngiltere’nin yolunu tutuyordu. Şu anda Barcelona’da oynayan Javier Mascerano ile birlikte 2006 yılında 12 milyon sterline West Ham United’a imza attı. Burada bir sezon oynayan Apaçi, her futbolcunun hayalini süsleyen  Manchester United’in yolunu tutuyordu. O artık Düşler Tiyatrosu’nda  sahne alacaktı. 2 yıl  boyunca Old Traford’a jeneriklik gollere imza atan Tevez, ManU’nun ezeli rakibi City’nin yolunu tutuyordu. Apaçi tam  29 milyon Euro’ya imza atıyordu. City’de 113 maça çıkan Apaçi, filelere 58 gol bırakıyordu. Bir sonraki durak ise Juventus oluyordu. 2013 yılında yıllık 5,5 milyon Euro karşılığında Siyah-Beyaz takıma imza atıyordu. Juventus ile iki şampiyonluk yaşayan Tevez, çıktığı 66 maçta 39 gol atıyordu.

AİT OLDUĞU YERE GİTTİ

Oynadığı her takımda yıldızlaşan Tevez artık futbola doyuyordu. Çok sayıda teklif almasına rağmen o La Bonbonera’ya geri dönüyordu. Geçtiğimiz sezon sakatlıklarla boğuşsa da o bir yıldızdı. Onun varlığı bile La Bonbonera’nın ateşini yakıyordu. Tevez’in hâlâ eski günlerinde olduğunu anlamamız ise uzun sürmedi. 2 hafta önce El Monumental’de oynanan ‘Superclasico’ maçı Tevez’in adeta yeniden doğuşuydu. Attığı iki gol ve yaptığı asistle River Plate’i Monumental’in çimlerine gömüyordu. Tam Boca taraftarlarının iştahları kabarmışken Çin’den 

gelen transfer teklifi Tevez’in başını döndürmeye yetiyordu.

SANİYEDE 5 LİRA KAZANACAK

Geçtiğimiz günlerde evlenen Carlos Tevez, SuperClasico’da gösterdiği performansla Shanghai Shenhua takımına imza atarak Çin Ligi’nin yeni yüzü oldu. Dünyanın en çok kazanan futbolcu ünvanını eline geçiren Tevez’in aldığı nefes 5 liraya tekabül ediyor. Yıllık yaklaşık 150 milyon lira kazanacak olan Tevez’in saniyesi 5 lira. 2 yıl boyunca Çin’de ter dökecek olan Apaçi, 300 milyon lira kazanıp emekliye ayrılacak. Belki de kırdığı kalpleri geri kazanmak için son kez Buenos Aires’e dönüp Sarı-Lacivert forma altında futbol hayatına nokta koyacak. İki sene sonra bunu hep birlikte göreceğiz.