Anlamlandırması zor, izlemesi keyifli: Legion

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Her çarşamba FX ekranlarında saat 22.30’da yayımlanan, Chris Claremont ve Bill Sienkiewicz ikilisinin imzasını taşıyan Marvel Comics çizgi romanından uyarlanan ve X-M??en evreninde geçen Legion dizisinin 3 usta kadın oyuncusuyla dizi hakkında sohbet ettik.

Birçok izleyici diziyi tam anlamıyla anlamakta güçlük çekiyor ve bu evrende neyin gerçek neyin gerçek dışı olması gerektiğini çözemiyor. Sizce sizler yaşananları çözmeye daha yakın mısınız?

Aubrey Plaza: Aslında deniyorum ve denemeye devam ediyorum. Herhangi bir şeyi anlama aşamasına gelene kadar senaryoyu beş defa okuyorum. Yaptığımız şey; bir yandan anlamaya çalışırken bir yandan da kendimizi akışa bırakmak… 

Jean Smart: Hepimiz geçen sene kendimizi son derece yetersiz hissettik ancak daha sonra bu duruma alıştık. Birbirimize (fısıldayarak), “Bir sonraki senaryoyu okudun mu? Peki, onu anladın mı?” diye soruyorduk. Senaristimiz Noah’a tam anlamıyla güvenmek oldukça ilginç bir oyunculuk egzersizine dönüştü bizim için. Ancak onunla Fargo’da (televizyon dizisi) çalışmak müthiş bir tecrübe olmuştu ve kendimizi akışa bırakarak bizi nereye götürdüğünü görmemiz gerektiğini biliyorum. 

Programda gerçekleşen her şeyin ardında bir anlam ya da bir açıklama bulunuyor mu?

Jean Smart: Noah çok zeki, eğitimli ve bilgili bir insan. Bu nedenle yazdığı her şeyin bir amacı olduğunu, hiçbir şeyi yalnızca insanları etkilemek için yapmadığını biliyorsunuz. Oyuncular ya da izleyiciler neler olduğunu tam olarak anlayamasa da o nereye gitmek istediğini biliyor. Bazen ki bu genelde en iyi dizilerde olur, size sunulan her şeyi anlamazsınız. Bu daha gerçekçi bir macera oluyor. Yalnızca arkamıza yaslanıp izlediğimiz, içerik bir sandviç yapmaya gidip sonra kaldığımız yerden devam edebildiğimiz bir dizi değil. Gerçekten emek harcamanız gerekiyor. Hayranlarımız da böyle söylüyor; “Programı tam olarak anlayamasam da çok seviyorum ve bir sonraki bölümü izlemek için sabırsızlanıyorum!” diyorlar. 

İLK BAŞTA KEŞFETMEYE ÇALIŞIYORDUM

Bu sezon Legion’ın hangi yönlerine daha hâkim olduğunuzu düşünüyorsunuz?

Rachel Keller: Eğer herhangi bir yönüne hâkimsem, bunlar tarzı ve yapısı olabilir. Başlangıçta gerçeküstü bir şey mi yaptığımızı yoksa bir dramı mı yansıttığımızı keşfetmeye çalışıyordum. Bu nedenle yeniden çekimlere başlamadan önce üzerinde durmam gereken birçok konu olduğunu hissediyordum çünkü Noah bize hep yapının içeriğimize uygun olması gerektiğini ve içeriğimizin gerçeküstü olduğundan bahsediyordu. 

Rolünüzde size yardımcı olacağını düşündüğünüz herhangi bir araştırma yaptınız mı?

Rachel Keller: Bu sene gerçeküstü bir yapıtı başarılı kılan unsurları daha iyi anlamak adına birçok gerçeküstü yapıt seyrettim. Bir rüya ya da bir tür hayal hissini üretmenin ne anlama geldiğini ve bir oyuncu olarak orada bulunduğum her an benden istenen şeyi en iyi şekilde nasıl sunabileceğimi düşündüm. Bir günde üç Terry Gilliam filmi izlediğim oldu. Aralarında (Andrei) Tarkovsky’nin Solaris’i (1972) ve (Federico) Fellini’nin Sekiz Buçuk’u (8½, 1963) gibi birçok yapıtın olduğu bir listem vardı ve her birini notlar alarak izledim. 

Syd’in gücünü ve dokunduğu kişilerle yer değiştirmesinden ötürü fiziksel temastan kaçınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rachel Keller: Syd ve teni çok sık düşündüğüm bir konu. Onun kendi vücuduyla olan ilişkisini ya da sizin vücudunuzla veya bir başka kişinin vücuduyla olan ilişkisini ve herhangi birine çok yakın olmasının doğurduğu tehlikeden ötürü onu uzamsal anlamda nasıl sahneleyeceğimi sıkça düşünüyorum. Birçok açıdan bu yolculuk birçok genç kadının yolculuğuna benziyor. Vücudunuz gelişiyor ve diğer insanlara dokunmanın nasıl bir his olduğunu, birine dokunurken ya da biriyle yakınlaşırken olduğunuz kişi olmayı nasıl sürdürebileceğinizi keşfediyorsunuz. 

DİZİNİN TAŞINMASI BİZİ ÇOK ETKİLEDİ

Hayranlarınızdan ne tür geri bildirimler aldınız? 

Rachel Keller: Bu yıl Comic-Con’a gittiğimizde engelli olan birkaç kişi yanıma gelerek programdan çok etkilendiklerini söyledi. Gözlerimin dolmasına sebep olan anlardı. 

Yapımın Vancouver’dan Los Angeles’a taşınması diziyi etkiledi mi?

Aubrey Plaza: Kesinlikle etkiledi. Batı Hollywood’da kullandığımız bir arabayla duygusal düzleme girmekle Burnaby’de ya da artık neredeysek orada, hiçliğin ortasında 40 dakika araba sürerek bunu yapmak oldukça farklı etkiler yaratıyor. Ayrıca ekibimize yeni isimler de katıldı. Bu sezon için çekimlere gittiğim ilk gün yılın en sıcak günüydü; hava 41 dereceydi, Jemaine’le havuzdaydık ve kamera güneşin hemen yanına yerleştirilmişti. Oldukça büyük bir değişimdi.