Anadolu’da festival kültürünün değer görmesini istiyorum

ALİ MERT ALAN

alimertalan@gmail.com

Umut Kuzey, “Milyon Yapım” adını verdiği organizasyon şirketiyle pek çok rock müzik festivaline imza attı. Pek çok zorluğa göğüs gerdi, çaba sarf etti ve bu yıl Adana’da düzenlediği “Çukurova Rock Festivali”yle yine binlerce müzikseveri bir araya getirmeyi başardı. Festival sonrası buluştuğumuz Umut Kuzey’le yeni planlarını konuştuk.  

Geçtiğimiz yıl Adana’da gerçekleşen Çukurova Rock Festivali oldukça kalabalık geçmişti. Adana ve çevre illerden müzikseverler büyük ilgi göstermişti festivale. Bu sene durum geçen seneye kıyasla nasıl?

Geçtiğimiz yıl festivale yaklaşık 40 bin kişi gelmişti. Bu sene ilk gün 17, ikinci gün 20, üçüncü gün 22 bin civarı insan vardı. Son günde 20 binin altına düşmedik. Bu dört günde 80 bin civarında bir sirkülasyon demek. Bu da ikinci kez düzenlenen bir festival için çok iyi bir rakam. Bizi yalnız bırakmadıkları için herkese teşekkür ederiz.

Geçtiğimiz yıl Anadolu’da çok sayıda festival düzenlediniz. Bu sene de hız kesmiyorsunuz. Ve geçen yıl festival düzenlediğiniz illerin yanı sıra başka yerlerde de festivaller organize ediyorsunuz. Rotanızda nereler var?

Bu yıl Eskişehir’le başladık, Adana’yla devam ettik. Sırada Samsun, Kuşadası, Dalaman, Antalya, Trakya, Zeytinli, Mersin, Ankara, İzmir, Kıbrıs festivalleri var. Bu yıl festival yaptığımız yerlerin sayısını daha da artırıyoruz. Eğlence sektöründe büyümenin yavaş olduğunu ya da doğru gitmediğini savunan arkadaşlarıma inat Türkiye’nin sektörel anlamda daha çok Anadolu’dan besleneceğini düşünüyorum. Anadolu’daki genç arkadaşlarımızın böyle büyük organizasyonları görmelerini, yaşamalarını ve yaşatmaları gerektiğini düşünüyorum.

İnsanlar sizi müzisyen olarak tanıyorlardı ama şu an müzik kanalı, organizatörlük, müzik şirketi gibi pek çok alanda ilerliyorsunuz. Bunlar aklınızda var mıydı, şartlar mı sizi bu noktaya getirdi?

Tesadüf değil çünkü çocukluğumdan bu yana ticaretle alakam oldu. Ticari yeteneğimin de olduğunu düşünüyorum. Müzik yaparken müzik, festival düzenlerken de yapım şirketi kurdum. Sürekli yanına yeni şeyler ekleyerek biraz da mecburiyetten festival yaparken kendimi yedi şirketin içinde buldum. Yeni şeyler yapmak beni her zaman heyecanlandırıyor. Bu yüzden de Adana ve İzmir’de iki tane performans mekânı açacağız.

Festival düzenlemek kolay bir iş değil. Onlarca ayrıntıyı düşünmek, sayısız problemle boğuşmak gerekiyor. Sizi ne zaman görsem oldukça rahat ve güler yüzlüsünüz. Hiç ayarınızın bozulduğu olmuyor mu?

Aslında çok sinirli bir adamım (gülüyor). Ama bunu insanlara yansıtmam. Benimle çalışan arkadaşlarım bilirler, iş konusunda çok titizlendiğim için her şeyin en ince ayrıntısına kadar içinde olmak istiyorum. Zaman zaman sinirimizi bozan şeyler oluyor ama onların festivali bozmasına müsaade etmemek adına soğuk kanlı bir şekilde olaylara çözüm üretiyoruz. Sanatçıların, katılımcıların ve çalışanların buradan mutlu ayrılması için çaba sarf ediyoruz. Festival düzenlemek her anıyla çok zor. Sürekli dikkat gerektiriyor. Güvenlikten tekniğe, kulisinden sahnesine kadar ince ince uğraşmak gerekiyor. 

Düzenlediğiniz festivallerle ilgili olarak “Umut Kuzey çok fazla festival yapıyor, tekel oldu” diyenler de var. Bu eleştiriye cevaben ne söylemek istersiniz?

Bununla ilgili olarak geçtiğimiz yıl çok fazla itham altında kaldım. Evet, çok sayıda festival yapıyorum. Çünkü ben gerçekten bu işleri yapmak için çok mücadele ediyorum. Onlar da ellerini taşın altına koysunlar ve yapsınlar. Benim amacım Anadolu’da festivallerin ve festival kültürünün artması, sanatçıların Anadolu’da daha çok değer görmesiydi. Bunu bizim olmadığımız yerde yapan varsa onun elini öperim ve desteklerim. Ama bu işi sadece para kazanmak amacıyla yapmıyorlarsa devamlılıkları varsa sanatçıyı ve izleyici mağdur etmeyeceklerse yapsınlar. 

MÜZİKAL ÇEŞİTLİLİĞE ÖNEM VERİYORUZ

Bazı genç arkadaşlarımız “Rock festivalinde Ceza, Mabel Matiz ya da Ezhel niye çıkıyor?” diyor. Mabel Matiz gibi alternatif pop yapan Ezhel, Ceza, Gazapizm gibi rap müzik yapan sanatçıların burada yer alması bence çok önemli. Bu müzikal çeşitliliği sağlayan harika bir etken. Ayrıca farklı tarzların dinleyicilerine de ulaşıyorlar ve etkileşim sağlıyorlar. Bu bence harika bir şey, bunu çok önemsiyorum.