Ama yine de güldür güldür

ONUR AKBAŞ
onurakbastde@gmail.com

Meşhur sözdür: “Gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.” Bence bir huyları da: Gizlenmeleri adına her türlü kalitesiz söz ve sanat oyununa rağmen “kral çıplak” makamında meydanda durmalarıdır. Tıkıldığı nemli zindanların duvarına gölge olur çarpar Galile fısıltısı kadar keskin ve derinden: “Eppur si muove” [Ama yine de (dünya) dönüyor] dercesine. Yok yok hayır!.. Öyle gündemi altüst edecek, derecede sırlı gerçeklerim yok. Benimkiler, bu satırların yazarı kadar sıradan. Açılımı Geldim Gördüm Güldüm olan 3G Show'dan bahsediyorum. İlk bölümüne oyunla gerçek arası bir bağlamda iddia edilmiş bir mesajla işe başlıyor: “Bu program ‘Güldür Güldür’den ve ‘Çok Güzel Hareket”lerden farklı.” Oysa ilk bölümü izlediğimizde anlıyoruz ki: programdaki skeçler ve bazı basit söz oyunları, oyuncu kadrosunda bulunan bazı isimlerin “Çok Güzel Hareketler”deki isimlerin aynısı olduğu kadar net olan programın içeriğinin “Güldür Güldür” e benzediği gerçeğini örtememiş. 

KÖTÜNÜN İYİSİ: KIŞIN SICAĞI

Müzik klipleri çekilirken onların yayımlandığı/yayımlanacağı sezon/mevsim göz ardı edilmemelidir. Çünkü mevsimine uygun düşmeyen bir tema, çekilen klipin başka mevsimde “hit” olabilecekken içinde bulunulan mevsimde istenilen izlenme oranını yakalayamamasına sebep olabiliyor. Tıpkı Aslı Hünel’in 15 Ocak’ta yayımlanan albümünün ismi kadar rengarenk, cıvıl cıvıl yaz havasındaki “Kötünün İyisi” isimli klipi gibi. Umarız bu isim albümün diğer şarkılarına dair bir ipucu durumuna düşmez. 


PROGRAMLAR VARDIR

Programlar da romanlar gibidir. Kimisi elden ele gezer, kiminin üstünde her entelektüel seviyeden ağız eskitilir. Kimisi ise okurunu kendisi seçer. Beni bir pazar akşamı yakalayan her pazar 17.30'da TRT-HABER’de ekranlara gelen “Romanlardaki Türkiye” de bu tarz programlardan biri. Ülkesinin zaman tünelindeki macerasını kâğıt kokusu kadar gerçek, romanların kurgusal dünyası kadar zengin hayaller ışığında, atmosfere uygun bir ses tonu ve sunuşa sahip Zeynep Celep Bal eşliğinde dinlemek de ancak kadirşinas izleyicilere nasip olmalıdır, diye düşünüyorum.