Alışveriş yapmadan da şık olabilirsiniz

AYSUN KABA
aysunkaba@gmail.com

Bayramlar küslüklerin sona erdiği, dostlarla, aile büyükleriyle ve arkadaşlarımızla bir arada olabileceğimiz çok özel günler. Ve bu çok özel günde de hepimiz biraz daha şık olmak isteriz. İşte size bayramda farklı ve şık olabilmenin tüyoları…

Öncelikle mutlu, sağlıklı bir bayram geçirmenizi dilerim. Bayramlarda yeni bir şey giyme isteği geleneksel hale geldi. Hem verdiği enerji hem de moral yüksekliği açısından ben de her bayram yeni bir kıyafet giymeye özen gösteririm. Bu bazen bir bluz bazen bir etek ya da ayakkabı olabilir. Bayrama saygı adına ve tabii ruhuma iyi geldiği için küçük de olsa üzerimde yeni bir parça olur. Oğlumu da küçüklüğünden itibaren bir tişört veya bir çorap da olsa yeni bir giysiyle bayramlaşmaya alıştırdım. Kurban Bayramı epey uzun ve en güzel mevsimlerden sonbaharın ilk haftasına denk geliyor. Kiminiz ailesiyle tatile çıkacak kiminiz aile ziyaretleri ve bayram ritüellerine vakit ayıracak. Bu on günlük bayram süresince farklı ve şık bir tarz sergilemeniz için küçük tüyoları paylamak istedim sizlerle.

GİYSİLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN

Benim önerim, gardırobunuzun kapağını açmak ve giysilerinizi yeniden gözden geçirmek. Bu gözden geçiriş sırasında yeni kıyafetler kombinleyerek keşfe çıkabilirsiniz. Örneğin belki daha önce hiç giymediğiniz bir eteği yeni bir bluzla ya da günümüz modasının vazgeçilmezi olan tulumları farklı bir ceketle tamamlayabilirsiniz. Danışanlarımın çoğunda çöp gardıroplarla karşılaşıyorum. Oysa dolabınızın düzenli ve efektif parçalarla dolu olması gerekiyor ki aradığınızı rahatlıkla bulabilesiniz.

Kullanmadıklarınızı eleyin

Her sezon son iki yıl içinde giymediğiniz ne varsa yok etmenizi öneririm. Güzel bir gardırop temizliği yaparsanız, eksik listenizi oluşturabilir, indirim zamanlarında ihtiyaçlarınızı bilerek kârlı alışverişler yapabilirsiniz. Şu da bir gerçek ki bir gün zayıflayacağım diye gardırobunuzda yığınla kıyafet tutmak kadar saçma bir durum daha yok. Siz hele bir zayıflayın önce. Danışanlarım çok sevdikleri kıyafetlerini kilo aldıkları için atmaya kıyamıyorlar ama önemli parçaları ayırıp geri kalanları atmalarını tavsiye ediyorum.

KIYAFETLERİNİZLE BÜTÜN OLUN

Örneğin değişen modayla birlikte birçoğumuzun dolaplarında bir sürü askılı bluz oluyor ama hepsi ya çok kısa ya da demode. Kesinlikle vermelerini öneriyorum. Bu parçalar kurtarıcıdır evet ama gömleğin içine giyilen çok kısa bir atlet ya da çok dar bir tişört sizi rahatsız eder sürekli oranızı buranızı çekiştirmenize neden olur. Kıyafetlerinizle bir bütün olabilmek, tek vücut olabilmek bu anlamda çok önemli. Kendinizi başka biri gibi hissettiren kıyafetlerden ziyade sanki deriniz gibi sizi sarmalayan kıyafetlerle çok daha rahat ve özgüvenli olursunuz. Bazı parçaları ne atabiliyor ne de giyebiliyoruz, bir gün giyeriz diye saklamayı tercih ediyoruz. Aslında giymediklerinizi eleyip bazı internet sitelerinde satmayı deneyebilir, yerine başka bir şey alabilirsiniz. Bu arada gerçekçi olmak da fayda var satın alırken verdiğiniz parayı kazanmanız pek de mümkün olmayabilir. Trendleri takip ederek de elinizdekileri değerlendirebilirsiniz. Mesela özelliksiz bulduğunuz bir tişörte iğneler, pullar ve zımbalarla hareket kazandırabilir, kot pantolonlarınızın rengini açmayı deneyebilirsiniz. Sıradan bir kazağa şık bir broş iliştirmek de iyi bir fikir.

ESKİYİ YENİLEYİP GİYEBİLİRSİNİZ

Bu basit tüyoları değerlendirirseniz eski bir kıyafetinizi yeni bir hale getirerek alışveriş derdinden de kurtulabilir ve bütçenizi de zorlamazsınız. Üstelik eskiyi yeni hale getirerek bayramda yeni bir şey giyme geleneğini de yerine getirmiş olursunuz.

-Siyah pantolonun, kaliteli bir çantanın ve trençkotun modası geçmez. Bu parçaları saklayabilirsiniz.

- Aksesuarlarınızı kategorilere ayırıp kutularda saklayın. Böylelikle elinizde neler olduğunu bilirsiniz. Kemerler için de bu iyi bir yaklaşım.

- Kıyafetlerinizi kategorilere ayırıp gardırobunuza yerleştirin. Herkesin ideal bir yerleştirme biçimi mutlaka vardır ancak renge göre ayırmak iyi bir fikir. Böylelikle aradığınızparçaları kolaylıkla bulabilir, rahatlıkla renk kombinleri yapabilirsiniz.