Akupunktur antidepresan kullanımını azaltabilir

Yrd. Doç. Dr. Selin Baran, psikiyatrik akupunktur uygulamasıyla antidepresan kullanımını azaltabileceğini söylüyor.

Türkiye, antidepresan kullanımında dünyada 5. sırada yer alıyor. Tün dünyada kadınlar, erkeklerden 2 kat daha fazla antidepresan kullanıyor. Moodist Hastanesi Psikiyatrik Akupunktur Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. Selin Baran, ‘Psikiyatrik akupunktur’un, antidepresan kullanımını azaltan güçlü bir tedavi şekli olduğunu söylüyor. İşte Baran’ın psikiyatrik akupunktur hakkında anlattıkları…

5 BİN YILDIR KULLANILIYOR

Akupunktur, vücudun çeşitli noktalarına çok ince uçlu özel iğneler batırılarak yapılan bir tedavi şekli. Yaklaşık 5 bin yıldır Çin’de etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılan akupunktur tedavisinin 100’den fazla hastalıkta olumlu sonuç verdiğini WHO (Dünya Sağlık Örgütü) de onaylıyor. Akupunktur ile tedavi olabileceğiniz psikiyatrik sorunları sayacak olursak; sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığı, depresyon, uyku bozuklukları, kronik yorgunluk sendromu, huzursuz bacak sendromu, yeme bozuklukları, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete (kaygı), stres, obsesif kompulsif bozukluk, psikojenik ağrılar, şizofreni ilk akla gelenler.

DEPRESYON TEDAVİSİNDE ETKİLİ

Depresyon, akupunktur tedavisinin en yaygın kullanıldığı psikiyatrik hastalıklardan biri. Depresyonlu kişinin beyninde mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin, noradrenalin, dopamin gibi kimyasal iletici hormonların miktarı çok düşüktür. Yapılan bilimsel çalışmalarda akupunktur tedavisiyle, bu hormonların salınımının arttığı gösterilmiştir. Hafif ve orta şiddetteki depresyonda tek başına akupunktur antidepresanlar kadar etkili. Ağır ve psikotik özellikli depresyonda EKT ile birlikte kullanımında depresyonun daha hızlı iyileştiği görülmüştür. Akupunktur sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığından kurtulmada ve bu maddelerin kesilmesinden sonra ortaya çıkan yoksunluk 

KAYGI BOZUKLUKLARI

İnsanlar yoğun stres altındayken, organizma kendini korumaya alır. Bu tepkiyi sağlayan beynimizdeki limbik sistem adlı bölge tarafından kontrol edilen otonom sinir sistemidir. Bununla birlikte sürekli stres altında olan insanlarda veya ani karşılaşılan yüksek stres durumlarında limbik sistem stresin üstesinden gelme fonksiyonunu yerine getiremez hale gelebilir. Sonuçta da panik atak, fobiler, yaygın anksiyete bozukluğu gibi kaygıyla ilgili hastalıklar ortaya çıkar. Akupunktur limbik sistemin bozulan fonksiyonlarını da düzenler.