basakbicak@gmail.com
Aralık ayı gelip çattığına göre yılsonu film listelerimize başlayabiliriz. Vizyona girmiş yerli/yabancı yapımlardan önce bu yılın, yurt içi festivallerinde yarışan en iyi filmlerini sıraladım…
1- Koca Dünya
Koca Dünya… İki küçük çocuğu içine sığdıramayan koskoca dünya… Kucaklayamayan, anne-babadan bile mahrum bırakan, o kutsal medeniyetine kabul edemeyen dünya… Reha Erdem, bu kez yalnızca o meşhur sembolik anlatımıyla değil, midenize oturacak öyküsüyle, kulaklarınızdan gitmeyecek melodisiyle ve hafızalarınıza kazınacak planlarıyla bir şahesere imza atıyor.
2- Babamın Kanatları
Ve nihayet sinemamızda az rastlanır hale gelen iş sınıfı olgusuna dair gerçekçi bir yorum… Hikâye anlatımında büyük trajediler yaratmanın illa çok büyük acılara ihtiyaç duymadığını, sıradan birinin hayatının da sırf o sıradanlığın getirdiği çaresizlik içerisinde kahredici bir hikâyeye dönüşebileceğinin en güzel örneklerinden… Kıvanç Sezer, ilk filmiyle beklentileri çok yükseğe taşıyor.
3- Tereddüt
Erkek egemen bir toplum ve kadın olmanın dayanılmaz ağırlığı… Yeşim Ustaoğlu, toplumun farklı kesimlerinden gelen iki kadının hayatını en cesur haliyle ekrana yansıtıyor ve karakterlerinin yaşadıkları kadar çarpıcı bir film yaratıyor. Tek eleştirim, böylesine güçlü bir filmin, kendisi kadar güçlü bir finali hak ettiği yönünde…
4- Rüzgârda Salınan Nilüfer
Rüzgârda Salınan Nilüfer de tıpkı Albüm gibi, eleştirdiği ya da yorumladığı sınıfı dışarıdan değil; o sınıfın bağrından kopup gelen bir dille anlatarak etkileyici bir üst-orta sınıf portresi çizmeyi başarıyor. Seren Yüce, Çoğunluk’tan altı yıl sonra çektiği filmiyle giderek daha yetkin bir sinemacı olacağını kanıtlıyor.
5- Albüm
Mehmet Can Mertoğlu, olgun bir sinema diliyle karşımızda. Bir çiftin evlat edinme meselesi üzerinden genel ahlaka dair çarpıcı tespitlerde bulunan ve bunu ustalıklı bir mizahla yapan Albüm'ün, oyuncu performansları da övgüye değer.
6- Kalandar Soğuğu
Yönetmeni Mustafa Kara tarafından beş yılda ilmek ilmek dokunmuş, yansıttığı coğrafyayı özümsemiş, el emeği göz nuru bir film; Kalandar Soğuğu… Doğanın insana, insanın doğaya yaklaşımı üzerine yaptığı sarsıcı gözlemleri, muhteşem kareler eşliğinde sunan yapımın tek sıkıntısı ise yer yer hikâyesinin önüne geçen yorgun anlatım dili…
7- Orhan Pamuk’a söylemeyin...
Rıza Sönmez, Kars'ın kimliğini oluşturan şeylerin peşine, tıpkı filmdeki kazın peşine düşen çocuk gibi düşüyor. Orhan Pamuk'un Kars şehriyle romanı üzerinden kurduğu ilişkiyi anlatma biçimi fevkalade. Yılın en naif ve başarılı döküdrama çalışması.
8- Rüya
Derviş Zaim, Anadolu mitlerini, ülke meseleleriyle birleştiren hikâyesi ve kendine özgü tarzıyla yine farklılaşmayı
9- Rauf
'Rauf', meramını anlatan, acısını gözünüze sokmadan paylaşan, derdi salt sinema olan ve naif anlatımını göz kamaştıran bir görüntü yönetmenliğiyle birleştirip seyircisinin önüne koyan filmlerden.
10- Kasap Havası
İnanç Konukçu ve Şenay Gürler yarattıkları karakterlerle, Çiğdem Sezgin ise köşesine kıyısına eklediği mesajlarıyla Kasap Havası’nı, muadillerinin ötesine taşıyor.