2016'nın beklenen albümleri

EGEMEN LİMONCUOĞLU
egemenlimon@yahoo.com

Müzik dünyası peş peşe gelen ölüm haberleriyle 2016'ya pek tatsız başlamasının acısını merakla beklenen bir dizi yeni albümle az da olsa hafifletmek niyetinde. Dünyada albüm formatının, internet üzerinden her türlü cihazınız aracılığıyla müzik dinleten platformlar ve plakların tekrar yüksek satış rakamları yakalamasıyla "Ölüyor mu?" sorusuna "Bir yere gittiğim yok" cevabını yapıştırdığı şu günlerde yolu merakla gözlenen "büyük" albümlerden birkaçını sıraladık. En çok hangisini dinlemek için sabırsızlanıyorsunuz?

Kanye West

West albüm yaptı mı yılın en büyük albümlerinden biri oluyor. Sevseniz de sevmeseniz de vaziyet böyle. 'Swish' başlığı altında toplayacağı yeni şarkıları her hafta internet alemine bir adet teşrif etmek suretiyle çıkacaktı. West'in moda alemindeki faaliyetleri, pop ikonluğu mesaisi derken Paul McCartney'li Kendrick Lamar'lı albümü gecikmelere uğradı. Son tarih, eğer bir erteleme olmazsa 11 Şubat. Bu arada Kanye'nin bir de David Bowie şarkılarına el atacağı söyleniyor. Hayırlısı. 

Lady Gaga

Yıla, American Horror Story: Hotel'deki varlığıyla Altın Küre alarak başlayan Gaga, bir de The Hunting Ground belgeselinde işitilen şarkısı 'Til It Happens To You' ile Oscar adaylığı kaptı. Ödül törenleri de en az müzik dünyası kadar Lady Gaga'nın ne giyeceği, törende ne yapacağı gibi derhal internette en çok konuşulan şey olacak atraksiyonlara pek güveniyor. Öte yandan 2013'teki ARTPOP ve Tony Bennett'le kaydettiği 'Cheek To Cheek'in üzerine Lady Gaga'dan bu yıl yeni bir stüdyo albümü de bekleniyor.

Sia 

"Duşta şarkı söylese hit olacak" dedirten Sia hanımın yeni albümü 'This Is Acting'in eli kulağında. 29 Ocak'ta çıkacak 7. albümünde günün en aranan pop şarkı yazarı sıfatını bir adım daha ileri götürebilecek mi hep birlikte göreceğiz. Albüme dair görsellerle, video kliplerle çok konuşulacağı kesin. Albümden, Adele ve 2015'in en gözde şarkı yazarı Tobias Jesso Jr ile birlikte bestelediği 'Alive' ve birkaç şarkıyı daha dinledik geçtiğimiz aylarda. Sia şarkı yazarlığında formunun zirvesinde, fakat iyiden iyiye formülize hale getirdiği besteleri bu kez de tutacak mı? 

Guns N' Roses

Yeniden bir araya gelip büyük geri dönüşler yapan gruplarda son halka Guns N' Roses. Yıllardır birbirlerinin yüzüne bile bakmayan, yeri geldiğinde birbirlerine verip veriştiren Axl Rose ve Slash barıştı. Orijinal Guns N' Roses kadrosu tamamen olmasa da (Izzy Stradlin'in eksikliği hissediliyor) Axl, Slash ve bas gitarist Duff McKagan üçlüsü düzeninde sahnede olacak bu yıl. Şimdiden çeşitli konser ve festival tarihleri açıklandı. Hal böyleyken bir albüm, ya da en azından birkaç yeni şarkı kaydederler diye umuyoruz. Tabii son dakikada kapışıp, ya da Axl'ın bir kaprisine kurban gidip tüm geri dönüş iki seksen yatmazsa.

Red Hot Chili Peppers

25 yıldır ilk kez Rick Rubin'le çalışmıyor Red Hot Chili Peppers. Müzik dünyasının iyi albüm garantili prodüktörü yerine bu kez Gnarls Barkley ve Broken Bells'te marifetlerini konuşturan müzisyen ve prodüktör Danger Mouse'un modernle retroyu aynı kefeye koyabilme yeteneğine emanet ettiler yeni şarkılarını. Sürpriz tınılar işitme ihtimalimiz yüksek.

Radiohead

90'lı yılların ufku geniş rock müziği sayesinde tanıştığımız, müzik dünyasının yenilikten ve keşiften yana en nokta atış işlerini çıkaran gruplarının başında gelen Radiohead de stüdyoda yeni şarkıları üzerinde çalışan isimlerden. Yıl biterken Thom Yorke'un, hayranlarına yılbaşı hediyesi nevinden paylaştığı, son James Bond filmi için kaydettikleri ama filmde kullanılmayıp yerini Sam Smith'in şarkısına kaptıran şarkıları 'Spectre'yi dinlemiştik. 

l Rihanna'nın kapağından ihtiva edeceği şarkıların adlarına kadar bildiğimiz ama akıbeti henüz bir türlü belli olmayan yeni albümü "ANTI" bu yıl içinde her an piyasaya çıkabilir. Fakat çıkmayabilir de. Bizim oyumuz ansızın çıkacağı lehinde. 

l Britney Spears ve Katy Perry'nin yeni albümlerini hazır edip arz etme ihtimali yüksek. 
l Arctic Monkeys sevenlerine müjde! Henüz gruptan yeni albüm haberi yok ama grubun elebaşı Alex Turner'ın Miles Kane'le projesi The Last Shadow Puppets, 8 yıl aradan sonra yeni bir kayıt yayımlayacak.
l PJ Harvey ve Beck bu yılı iyi müzik adına boş bırakmayacak iki 'her yaptığı mı iyi olur arkadaş!' isim. 
l Hiphop camiasının ticari başarı da tepe noktası gören ikilisi Macklemore & Ryan Lewis de uzun süredir beklenen ikinci albümünü çıkaracak. 
l Modern zamanlara soul ve R&B aşılayan Frank Ocean, 2012'de yere göğe koyulamayan ilk albümü Channel Orange'ın takipçisi Boys Don't Cry'ı nihayet bu yıl çıkartacak.
l 3 oğlunun babası ve grubu Bush'la en az kendisi kadar dolu dolu bir kariyere sahip Gavin Rossdale'den boşanan Gwen Stefani, 2007'den bu yana ilk solo albümünü çıkartıyor. Bir 'ayrılık albümü' bekleniyordu lakin Stefani country yıldızı Blake Shelton'la evlilik planları yapmaya başlayınca albümün ruh hali de merak konusu oldu.