2000’li yılların en iyi bilim kurgu filmleri

BAŞAK BIÇAK

basakbicak@gmail.com

Bu hafta gösterime giren Pacifix Rim Uprising filminden hareketle, bilim kurgu türünün 2000’li yıllarda öne çıkan filmlerini listeledim…

Donnie Darko - 2001

1980’lerin ABD’sinde, tuhaf bir kazayla başlayan ve Donnie isimli karakterinin, kısa sürede kültleşen “Tavşan” dostu Frank ile yaşadıklarını anlatan Donnie Darko, gerçeklikle kurgu arasında seyircisini karanlık bir yolculuğa da çıkarıyor. 

Avatar - 2009

James Cameron’ın teknik açıdan çığır açan filmi Avatar, yalnızca görselliğiyle değil, meselesiyle de zihinlerimize kazınan filmlerden… ABD’nin politikalarını sert bir dille eleştiren film, kendisinden sonra çekilen pek çok esere de ilham kaynağı oldu.

Mad Max: Fury Road - 2015

George Miller’ın yıllar sonra Mad Max serisine devam halkası olarak çektiği ve aksiyon sınırlarını yerle bir eden filmi Mad Max, kıyamet sonrası çöllerinden, günümüz toplumlarına uzanan nefes kesici bir yolculuk aynı zamanda… 

Prometheus - 2012

Ridley Scott’tan yıllar sonra Alien serisinin prequeli olarak gelen Prometheus, sadece hikâyeyi harika bir biçimde birleştirmekle kalmadı; aynı zamanda aksiyon ve felsefe arasında kurduğu eşsiz denge ile bilim kurgu sevenleri tatmin eden bir iş olmayı başardı.

Inception - 2010

Christopher Nolan’ın, vizyona girdiği yıldan itibaren popülerleşen ve son yılların en çok konuşulan bilim kurgu filmleri arasına giren Inception, müthiş olay örgüsü ve aksiyonuyla hala güncelliğini korumaya devam ediyor.

Interstellar - 2014

Yine Christopher Nolan imzalı bir başyapıt… Nolan’ın, Inception ve Interstellar’dan sonra bilim kurgu türünde rüştünü ispat ettiği yadsınamaz bir gerçek. Kendisine yeterince taraftar bulmasa da, o yılın en iyi filmlerinden biriydi Interstellar…

Arrival - 2016

Denis Villeneuve’un, Blade Runner 2049’dan önceki ilk bilim kurgu filmi olan Arrival, uyarlandığı eserin de hakkını vererek enfes bir hikâye anlatmayı başardı. Uzaylılarla iletişim kurmaya çalışan bir dilbilimcinin hayatını anlatan film, yönetmenin bu türdeki kabiliyetini de kanıtlıyor.

Artificial Intelligence: AI - 2001

Steven Spielberg’ün, Stanley Kubrick’in bitiremediği projesini çektiği AI, dramatik yapısı ve Haley Joel Osment’in kusursuz oyunculuğuyla öne çıkıyor.

Moon - 2009

İlk filmiyle bilim kurgu türünde uzun yıllar hatırlanacak bir işe imza atan Duncan Jones’un, 2001: A Space Odyssey gibi klasikleşmiş pek çok eserden ilham alan filmi Moon, Sam Rockwell’in tek kişilik dev performansıyla da büyülüyor.

District 9 - 2009

Neill Blomkamp, daha önce çektiği kısa filminden uyarladığı ilk uzun metrajı District 9 ile türe yeni bir soluk getirmeyi başardı. Sosyal meselelere olan yaklaşımıyla da konuşulan film, o yılın En İyi Film Oscar’ına da aday gösterildi.

Bonus: Matrix; ilk filmi 1999 yılında çekildiği için bonus olarak işaretlediğim Matrix serisi, bilim kurgu türünün yapı taşlarından biri olarak görülmesi gerekenlerden…