2000 öncesi çekilmiş doğal afet filmleri

BAŞAK BIÇAK

basakbicak@gmail.com

Bilgisayar teknolojilerinin yardımıyla son yıllarda doğal afet temalı filmlerin sayısı arttı. Özellikle 2000’li yıllar sonrası türe karşı yükselen bu yoğun ilgi pek çok popüler örneği beraberinde getirse de, meraklısı için alternatif bir liste hazırladım. İşte bu hafta gösterime giren iki felaket filminden hareketle, 2000 öncesi çekilmiş doğal felaket filmleri…

Poseidon Adventure

Büyük bir fırtına sonucu gerçekleşen tsunaminin koca bir gemiyi yerle bir ettiği Poseidon Adventure, Paul Gallico’nun aynı adlı eserinden beyazperdeye uyarlandı. Görsel efektleriyle Oscar kazanan film, 70’li yılların en iyi felaket temalı filmleri arasında kabul ediliyor. 

Deluge 

Yapım yılı göz önünde bulundurulduğunda epey ürkütücü olmayı başarabilen bir deprem filmi… Felix E. Feist’in yönettiği Deluge, türün öncü yapımlarından biri…

The Last Days of Pompeii

Edward Bulwer-Lytton’ın aynı adlı romanının epey serbest bir uyarlaması olan The Last Days of Pompeii, Antik Roma döneminde geçen bir yanardağ felaketini arka planına alıyor. Ernest B. Schoedsack’ın yönettiği film daha sonra aynı adlı pek çok filme iham kaynağı oldu.

The Hurricane

Aynı isimli ve Mia Forrow’un yer aldığı 1979 tarihli film daha çok sevilse de, John Ford yönetiminde karşımıza çıkan The Hurricane’i de gözden kaçırmamak gerekiyor. Pasifik Okyanusu’nda geçen bir fırtınayı konu edinen film, aynı isimli romanın bir uyarlaması…

Krakatoa: East of Java 

1883 yılında Endonezya’da bir adada patlayan yanardağın yarattığı felaketi konu edinen Krakatoa,  Maximilian Schell performansıyla öne çıktığı gibi, görsel efekt dalında da Oscar’a aday olmayı başaran bir yapım.

Earthquake

Los Angeles’ta meydana gelen bir depremi konu edinen Earthquake, görsel açıdan ziyade zamanın ötesindeki ses efektleriyle dikkat çeken ve bununla haklı bir Oscar kazanmayı başaran bir yapım. Filmin kadrosunda ise Charlton Heston, Ava Gardner, George Kennedy gibi isimler göz dolduruyor.

Avalanche

Gelmiş geçmiş en eğlenceli/kötü felaket filmleri arasında gösterilen Avalanche, bir Çığ felaketini merkezine alıyor. Film hatırı sayılır büyüklükteki maliyetine rağmen gişede başarılı olamadı fakat meraklısı için önemini koruyor.

Twister

Helen Hunt ve Bill Paxton’ın performanslarıyla öne çıktığı Twister, 90’lı yılların en popüler kasırga filmlerinden biri… Amerika’da sık sık karşılaşılan hortum ve kasırgaları önceden fark edebilmek için çalışan bir ekibin macerasını konu edinen film, görsel efekt dalında BAFTA’nın da sahibi oldu.

Volcano

Mick Jakcson’ın yönettiği ve Tommy Lee Jones’un başrolünde yer aldığı Volcano, kullandığı efektler ile yanardağ felaketi alt türünün popüler örnekleri arasında yer alsa da, kendisinden sonra vizyona giren Dante’s Peak’in başarısına ulaşamadı.

Dante’s Peak

Volcano ile aynı yıl vizyona giren Dante’s Peak, hem duygusal olarak hafızalarımızda yer etmeyi başardı hem de gişede önemli bir hasılat elde etti. Uzun zamandır pasif haldeki bir yanardağın harekete geçmesiyle küçük bir kasaba halkının yaşadıklarını konu edinen film, Pierce Brosnan ve Linda Hamilton’ı kadrosunda barındırıyor.