2 bin 850 km’lik yolculuk başladı

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Türkiye’nin Dakar rallisi olarak bilinen, Avrupa’nın en uzun yarışı Transanatolia bu yıl İzmir’den start aldı. Yarış, Anadolu’yu dolaşıp 2 bin 850 km sonunda İzmir, Efes’te sona erecek. 60 sporcunun katıldığı bu büyük organizasyonu Burak Büyükpınar ile konuştuk… 

Transanatolia’nın amacı nedir?

Bu sene sekizinci defa düzenlenen Transanatolia Rally Raid, ülkemizin unutulmaya yüz tutmuş tarihi birçok bölgesini ziyaret eden parkuruyla, katılımcılarına tarih, kültür ve doğayı yarışarak keşfetme imkânı sağlayan ülkemizin en uzun ve en zorlu uluslararası rally raid yarışı. 

Bu yıl Transanatolia’da nasıl değişiklikler söz konusu?

Her sene olduğu gibi bu sene de yine farklı bir yarış parkuru üzerinden devam ediyoruz. İzmir Gündoğdu Meydan’ından seramonik start ile başladık. Kütahya’ya doğru ilerleyerek Frig Vadisi, Gerdekkaya, Pessinos ve Gordion Antik Kentleri üzerinden Haymana’ya ulaşacağız. Tuz Gölü üzerinden devam edecek olan rally raid, Güzelyurt Yüksek Kilise, Soğanlı Vadisi ile yoluna devam edip Türkiye’nin Alpleri sayılan Aladağlar, Bolkar Dağları üzerinden istikameti Konya Karaman’a çevirip Beyşehir Gölü üzerinden güneye doğru inmeye devam edecek. Köprülü Kanyon, Salda Gölü, Pamukkale’yi geçtikten sonra Efes Örenyeri’nde 2 bin 850 km’lik parkuru tamamladıktan sonra finish görecek. 

Yol güzergâhları nasıl belirlendi? Ve nasıl bir rota söz konusu? Biraz detay verebilir misiniz?

Sportif direktörümüz Orhan Çelen aylar öncesinden parkuru belirlemek için her sene Anadolu’nun henüz çok da keşfedilmemiş yollarına çıkıyor. Ortalama 3 bin kilometrelik bir rota üzerinde iki defa geçiyor. Ardından yol notu çıkarmak için, toprak, çamur, kayalık ve su geçişlerinden oluşan zorlu parkuru toplamda dört defa geçerek güzergâhlar belirleniyor. Özetle yarışın parkurunun belirlenmesi için 12 bin km yol kat ediliyor. Biz bunu sekiz senedir yapıyoruz. Bugüne kadar kat edilen yola bakacak olursak dünyayı iki defa dolaşmaya denk geliyor bu da önemli bir durum! 

ULUSLARARASI 60 PİLOT START ALDI

Yarışmacılar nasıl bir puanlama sisteminde geçiyor ve birinciler nasıl belli oluyor?

Transanatolia içinde iki farklı yarış kategorisi var: Rally ve rally raid. Rally, belirlenen zamana karşı olan bir kategori. Rally raid ise 3-15 gün arasında değişen süreler içerisinde 1.500-10.000 km uzunluğunda off-road parkurlarda gerçekleştirilen, motosiklet, arazi araçları, ATV ve buggy’lerin birlikte yarıştığı ralliler. Bu yarışlarda belirli bir zaman sınırlaması da yok. Aynı zamanda rally raid, uygun arazi aracı olan herkese açık bir yarış bu. Ülkemizin kültür miraslarını, kaybolmaya yüz tutmuş kültürlerini farklı bir açıdan görmek isteyenler için çok iyi bir fırsat diye düşünüyoruz.  

Kaç ülkeden katılım söz konusu?

Motosiklet, 4x4 araba, ATV ve Kamyon kategorilerindeki araçların katılımı ile gerçekleşecek olan rally raid’de bu yıl İngiltere, İspanya, İtalya, Holllanda ve ülkemiz sporcularının katılımı ile gerçekleşecek. Toplamında 60 ralli pilotu start aldı. 

Bu organizasyonda çalışan kaç kişi var destekçileriniz kimler?

Her Transanatolia’da yaklaşık 200 kişi aktif görev yapıyor. Burada birçok insan ekmek yiyor. Bu sene yarışımız TÜRSAB, İzfaş, Mitsubishi, BF Goodrich, Sport Point Extreme (SPX), KTM, Anlas, MüzeKart ve MuseumPass’ın destekleriyle gerçekleşiyor. Onların varlığı bu yarış için önemli!