16’lık romancı rekora koşuyor

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Lise öğrencisi Sena Yavuz’un internetteki Wattpad üzerinden kaleme aldığı roman, bir yayınevi tarafından beğenilip kitap olarak basıldı. “Küçük Hırsız” isimli roman şu an satış rekoru kırıyor. 15 binlik ilk baskı tükenmek üzere… Kitap fuarına katılıp yoğun ilgi gören genç yazar, ikinci romanı için kolları sıvamış durumda. Liseli romancı, AKŞAM Pazar’a yazarlık macerasını anlattı.

Dünyada yaklaşık 35 milyon kullanıcısı olan, amatör yazarların hikâyelerini paylaştığı Wattpad, Türkiye’de de gün geçtikçe artan okur sayısıyla dikkat çekiyor. Özellikle gençlerin öykülerini paylaştığı, bölümler halinde roman yazdığı, başkalarının yazılarını oyladığı ve yorumladığı Wattpad, genç yazar adaylarının yayınevleri tarafından fark edilmesini sağlıyor. 

İLK BASKI TÜKENMEK ÜZERE

Lise öğrencisi Sena Yavuz da geçtiğimiz yıl Wattpad sitesinde roman yazmaya başladı. Bir gün söz konusu site üzerinden Martı Yayınları’ndan bir yetkili kendisine ulaştı ve romanı kitap haline getirmeyi teklif etti. Roman, Küçük Hırsız adı altında kitap haline getirildi ve piyasaya sürüldü. Henüz 16 yaşındaki Sena Yavuz’un Küçük Hırsız isimli kitabı rekora koşuyor. 15 binlik ilk baskı tükenmek üzere… 

Yazarlık merakı nasıl başladı?

Aslında bolca kitap okumayla gelen bir merak. Küçüklükten beri kitap okumaya ve hikâyeler yazmaya ilgim vardı. Bu yaşıma kadar kitap okumak benim için kendimden bir parça haline geldi ve Wattpad sitesiyle tanışınca da bu isteğimi gerçekleştirme şansı buldum.  

Wattpad’i nasıl keşfettin?

Üç yıl önce sosyal medyada dolaşırken rastlamış ve kaydolmuştum. Fakat nasıl kullanacağımı çözemediğim için bırakmıştım. Birkaç ay sonra arkadaşlarımdan birinin tavsiyesi üzerine tekrar girdim ve bu sefer ne yapmam gerektiğini öğrenip kullanmaya başladım. Başlarda sadece okuyucu olarak kullanıyordum ama daha sonra yazmaya başladım.

Küçük Hırsız romanı kaç ayda ortaya çıktı? 

Küçük Hırsız benim için uzun solukta yazılan bir romandı. Yaklaşık bir yıldan biraz daha fazla sürdü diyebilirim. 

Yayınevi romanını nasıl keşfetti? 

Martı Yayınları gençlere yönelik bir projeye başlama kararı almış. Bana Wattpad üzerinden mesaj attılar ve ben de onlara geri döndüm. Benim hikâyemi de bu projede yer alacak ilk roman olarak seçtiler. 

Kitabın satışları nasıl gidiyor?

Kitap ilk baskıda on beş bin basıldı ve şimdi ilk baskıyı bitirmek üzereyiz.

16 yaşında bir yazarsın, kitap fuarına da katıldın, nasıl tepkiler aldın?

Gerçekten beklediğimden fazla kişi vardı. Çok mutluydum ve heyecanlıydım. Tanıştığım okuyucularım ve aileleri bana karşı o kadar sevecenlerdeki bir an ne yapacağımı şaşırdım. Çok fazla övgü aldım. Hayatımın en güzel iki gün geçirdim. Çok sayıda kitap imzaladım. Standın önünde kuyruklar oluştu.

İKİNCİ ROMAN YOLDA

Yolda yeni roman var mı?

Evet, şu an hazırladığım bir roman daha var. Biraz hızlandırmaya çalışıyorum süreci.

Kitap okumayı seven ama zaman ayıramayan gençlere tavsiyelerin nelerdir?

Bu ara ben de buna zaman ayıramayan gençlerden biriyim. Dersler ve yazma elimden bunu biraz da olsa aldı. Fakat gerçekten okumak isteyenlerin böyle bir sorunu olacağını düşünmüyorum. Ben meşgul olup okuyamadığımda gece yatmadan önce okumaya çalışıyorum. On ya da on beş dakika okumanın bile faydası olacaktır.

HUKUKÇU OLMAK İSTİYOR

Çok satan bir romanın yazarı olmak hayatına neler kattı?

İnsanların bana olan bakışı değişiyor. İlk başta onlar için normal bir öğrenciyken kitap yazdığımı öğrendiklerinde şaşırıyorlar ve daha olgun yaklaşıyorlar. Bundan memnunum. Önemsendiğimi hissediyorum ve bu kendime olan güvenimi de arttırıyor.

Bundan sonraki hedeflerin neler?

Yayınevimle çalışmaya devam edeceğime eminim ama aynı zamanda önümde yaklaşmakta olan bir üniversite sınavı var ve benim asıl hedeflerimden biri de babam gibi hukuk okumak. Bunun için çalışacağım.

HIRSIZ KIZIN HİKÂYESİ

Azra babaannesiyle yaşayan genç bir kızdır. Annesi ölünce babası da Azra’yı terk etmiştir. Azra uzun zamandır babaannesiyle yaşamaktadır. Babaannesi hastalanınca Azra hırsızlık yapmaya başlamıştır. Çalıştığı yerlerde ise çok uzun süre tutunamamıştır. Okulu bırakmak zorunda kalmış ve bu da iş bulamamasında büyük bir etken olmuştur. Hırsızlık yapmanın kötü bir şey olduğunun farkındadır ve bu yüzden uzun süredir hırsızlık yapmıyordur ama babaannesinin ilaçlarının bitmesi üzerine son bir kere daha yapmaya karar vermiştir. Ancak cüzdanını çalmaya kalktığı kişinin hayatını tamamen değiştirecek kişi olduğunun farkında bile değildir. Bu kişi Azra’nın zengin züppeleri diye adlandırdığı sınıfa giren Ekin’dir. Küçük Hırsız, Azra ile Ekin’in hikâyesini anlatıyor.