104 yıllık lezzet “Develi”

Gamze Karaman Bostan
gamzekb@gmail.com

Bu haftaki durağım Nişantaşı’nın yenisi Develi oldu. Florya Develi’nin müşterilerindenim. Abdi İpekçi Caddesi’ne de şube açtıklarını görünce Nişantaşı’nda kebap mutfağındaki boşluğu doldurduklarını ve semtin bu lezzete ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Kapıdan içeri giriyorum. İlk dikkatimi çeken mekânın mimarisi oluyor. Diğer şubelerinden farklı; ferah, samimi ve modern.  

SOFRA DONATILIYOR

Güler yüzlü, mutlu çalışanlar tarafından karşılanıyorum. Uygun olan bir masaya oturuyorum. Ben, sıcacık servis edilen şişme ekmek eşliğinde tulum peynirinin tadını çıkarırken; lahmacun, içli köfte, gavurdağı salatası, çiğ köfte, abugannuş, muhammara, zeytinyağlı dolma, patlıcan ezme, haydari, soslu patlıcandan ve acılı ezmeden oluşan zeytinyağlı tabağıyla sofra donatılıyor. Kebaplara yer ayırarak, küçük küçük her şeyden tadıyorum. Zeytinyağlılar taze ve lezzetliler. Fıstıklı içli köfteden mutlaka tatmalısınız. Bu arada yanıma Arif Develi’nin iki oğlundan biri olan, 4’üncü kuşak Develi, Nuri Develi geliyor. Sohbete başlıyoruz. 

LEZZETLİ TATLAR

Kuşaktan kuşağa aktarılan lezzet hikâyesiyle Türkiye’nin güçlü restoran gruplarından birini oluşturan Develi, tam 104 yıl önce, 1912 yılında dedesi tarafından 30 m2’lik bir dükkânda kurulmuş. Babası Arif Develi; 1966 yılında İstanbul’a gelerek, İstanbul’un tarihi semtlerinden Samatya'da ilk restoranı açmış. Bugün Samatya'da bir klasik haline gelen Develi, Türk mutfağının zenginliğini, inceliğini en iyi şekilde yansıtıyor. Bu başarı hikâyesini keyifle dinlerken, kebaplarımız geliyor: Buharlı kebap, lokum kebabı, fıstıklı kebap, şaşlık kebabı ve Nişantaşı şubesine özel hazırlanan Klas Kebabı… Her biri diğerinden lezzetli unutulmaz tatların hepsini çok seviyorum ama benim favorim fıstıklı kebap. Bu arada çok sevdiğim fıstıklı kebabın, Antep mutfağının lezzetlerini kendi ustalığıyla renklendiren Arif Develi’nin bu ünlü mutfağa kattığı özel lezzetlerden biri olduğunu öğreniyorum. 

KATMERLERİ NEFİS

Tatlılarımız geliyor. Tatlılar da Develi mutfağında hazırlanıyor. Yaprak şöbiyet tel tel, çok hafif ve lezzetli. Kesme dondurma eşliğinde sunulan katmerleri nefis. Develi’ye yolunuz düştüğünde mutlaka tatlılara da yer ayırın. İş, sosyete ve sanat dünyasının hemen hemen bütün ünlülerinin yolunun geçtiği Develi restoranlar, İstanbul’da; Samatya, Kalamış, 

Etiler, Marin, Ataşehir, Florya, Eminönü, Tuzla, ViaMarin ve en yenileriyle Nişantaşı’nda hizmet veriyorlar.