10 Modern Masal Uyarlaması

Başak Bıçak
basakbicak@gmail.com

Hollywood masal anlatmayı sever... Ve film izleyerek hayal kurmaktan hoşlanan bizler, bu masallara inanırız. Modern teknolojinin ve gri binaların arasına sıkışmış insanlar için masalların içerisine saklanan umut, başarı, ölümsüz aşk gibi kavramların hiçbir zaman eskimemesi, hala masal dinlemeye ihtiyacımız olduğunun bir ispatı… Bunun farkında olan yapımcılar da, bir zamanların kitaplara hapsolan kahramanlarını modern film yapma teknolojilerinin yardımıyla birer birer sinema perdesinde izlememize olanak sağlıyorlar. Pek çoğu aslına sadık uyarlamalar olmayan bu yapımlar, günümüz toplumunu ilgilendirecek biçimde revize edilmiş halleriyle karşımıza çıkıyorlar. Gişe başarılarıyla birlikte artan ilginin son mahsulü ise, Pamuk Prenses ve Avcı’nın (2012) devamı niteliğindeki Avcı: Kış Savaşı filmi… Hazır gösterimdeyken, son yıllarda çekilmiş modern masal uyarlamalarına bir göz atalım…

Kanca (1991)

İskoç yazar J. M. Barrie'nin meşhur çocuk roman karakteri Peter Pan, defalarca beyazperdeye uyarlandı. Steven Spielberg imzalı Kanca, Peter Pan’in en sevilen filmi. Robin Williams, Dustin Hoffman ve Julia Roberts gibi isimlerin yer aldığı film, beş dalda Oscar aldı.

Alice Harikalar Diyarında (2010)

Son olarak 1951’de sinemada izlediğimiz Alice Harikalar Diyarı’na en güzel yorumun Tim Burton’dan geldiğine şüphe yok. Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway ve Helena Bonham Carter’ın oyunculuklarıyla renklenen Alice Harikalar Diyarında (Alice in Wonderland), göz kamaştırıcı dünyasıyla da iki dalda Oscar almayı başardı.

Hansel ve Gretel: Cadı Avcıları (2010) 

Grimm Kardeşlerin Hansel ve Gretel’ini merceğine alan Tommy Wirkola, arkasına Jeremy Renner, Gemma Arterton gibi isimleri de alarak hikâyeye yepyeni bir yorum getirdi. Hansel ve Gretel, masaldaki cadıya yem olmaktan son anda kurtulan kardeşlerin zamanla birer cadı avcısına dönüşmelerini konu alıyor.

Yıldız Tozu (2007)

Yıldız Tozu, sevdiği kadının kalbini kazanmak için türlü mücadelelere girişen bir adamın hikâyesinden yola çıkıyor. Robert De Niro’nun canlandırdığı korsan rolüyle hafızalara kazınan film, Michelle Pfeiffer ve Claire Danes gibi oyuncuları da kadrosunda barındırıyor.

Pamuk Prenses’in Maceraları: Ayna Ayna Söyle Bana (2012)
Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalına mizah dolu bir yaklaşım getiren Tarsem Singh, oldukça eğlenceli bir uyarlamayla karşımıza çıkıyor. Julia Roberts ve Lily Colins’i başrollerde izlediğimiz Ayna Ayna Söyle Bana (Mirror Mirror), Roberts’ın göz dolduran performansıyla öne çıkıyor.

Malefiz (2014)
Charles Perrault’nun romanından beyazperdeye uyarlanan Malefiz (Maleficent), Uyuyan Güzel Masalına yeni bir soluk kazandırıyor. Robert Stromberg’in yönettiği ve masala kötünün tarafından bakmayı deneyen bu etkileyici hikâyenin başrolünde ise Angelina Jolie var.

Sindirella (2015)
Klasik Sindirella masalını modern bir öyküye uyarlayan Kenneth Branagh, alışageldiğimiz çocuk romanını klasik bir anlatıyla fakat oyalayıcı bir dille aktarmayı başarıyor. Başrolünde Lily Jame’i izlediğimiz Sindirella’da (Cindirella) kendisine, Cate Blanchett, Helena Bonham Carter ve Richard Madden eşlik ediyor.

Güzel ve Çirkin (2014)
Çok bilinen Güzel ve Çirkin masalının yeni bir uyarlaması olan film, fantastik tonunun yanı sıra yönetmeni Christophe Gans’ın etkisiyle gerilim öğeleri barındıran Fransız yapımı bir film. Güzel ve Çirkin’in  (La Belle et La Bête) baş rollerinde Vincent Cassel ve Léa Seydoux yer alıyor.

Muhteşem ve Kudretli Oz (2013)
Başrollerinde James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz ve Michelle Williams’ı gördüğümüz Muhteşem ve Kudretli Oz, hayatını küçük bir sirkten kazanan Oscar Diggs’in, Oz Ülkesi’ndeki maceralarını anlatıyor.

Sihirli Orman (2014)
Sihirli Orman, Grimm Kardeşlerin yarattığı meşhur karakterleri bir araya getirerek farklı bir yaklaşım sergiliyor. Meryl Streep, Johnny Depp ve Emily Blunt’ın yer aldığı film, bir cadı tarafından lanetlenen fırıncı ve eşinin Sihirli Orman'ın derinliklerinde yaşadığı macerayı anlatıyor.