Yeni araba alırken yakıt tercihi nasıl yapılır?

Almak istediğiniz arabanın benzin veya dizel opsiyonları arasında seçimi yapmadan önce araba ve kullanım şeklinizle ilgili birkaç veriye bakmanız gerekir. Çünkü dizel seçeneği, sanıldığı gibi her zaman daha tasarruflu olmayabilir.

Dizel arabaları daha tasarruflu kılan iki faktör vardır;

- Motorin fiyatı benzin fiyatına göre genelde %15 civarında daha ucuzdur.

- Dizel motorlar aynı veya benzer hacimde olan benzin motorlara göre litre başına daha fazla gider.

yenivasita.com'un haberine göre; Bu iki faktör birleşince %30 civarında bir oran karşımıza çıkıyor. Ama diğer yandan çoğu zaman, aynı araba modelinin benzin ve dizel seçenekleri arasında fiyat farkı bu oranı gölgede bırakıyor. Özellikle arabanın fiyat segmenti yüksek olduğu zaman, paketler arası fiyat farkı büyüyor. Ortalama uygun bir araç olarak Renault Clio’yu örnek alalım.

Otomatik ve aynı donanım paketine sahip benzin ve dizel seçeneklerine bakalım;

Bu iki aracın arasında 7000 TL'lik bir fark var. Eğer İstanbul'da yaşıyor, arabayı işe ve arada tatile gitmek için kullanıyorsanız, yılda yaklaşık 15000 km yapıyorsunuzdur. Yukarıdaki değerlere göre hesapladığımız zaman; Dizel seçeneğinde yıllık yakıt harcamanız yaklaşık 2700 TL iken benzin seçeneğinde yıllık yakıt harcamanız yaklaşık 4800 TL'dir. Yakıta ödeyeceğiniz yıllık fiyat farkı ise 2100 TL olmaktadır.

Yani arabayı alırken ödediğiniz fiyat farkından dolayı 3. yılın 4. ayından sonra tasarruf etmeye başlayacaksınız.

Aracın fiyat seviyesi yükseldikçe paketler arasındaki fark artıyor, ve böylece başta arabayı alırken ödediğiniz farkı daha uzun sürede dengelemiş oluyorsunuz. Kaynak: Yenivasita.com