TOGG'un projesi 'rol model' oldu

Yurtdışında da büyük yankı bulan Türkiye'nin Otomobili, başka ülkelere de ilham veriyor. Kendi markası bulunmayan Polonya, benzer şekilde 2023'te elektrikli SUV'unu üreteceğini açıkladı.

SÜMER DEMİRCİLER

Otomotivde yeni ve heyecan verici projeler daha önce Çin’in başını çektiği Uzak Doğu’dan gelirdi. TOGG ile bu değişmeye başladığının sinyallerini veriyor. Açıklandığı günden itibaren ulusal ve uluslararası basında geniş yer bulan TOGG’un Türkiye’nin Otomobili projesi, başka ülkelere de ilham kaynağı oluyor. Avrupa’nın otomobil üretiminde güçlü bir yan sanayisi, önemli üretim tesisleri ve 350 bin adetlere kadar çıkan yıllık iç pazarına rağmen kendine ait bir markası bulunmayan Polonya da neredeyse aynı yol haritasını izleyerek ülkenin yerli otomobil projesini hayata geçireceğini açıkladı.

SUV VE ELEKTRİKLİ

Polonya’nın Izera markasıyla üretilmesi planlanan ülkenin ilk yerli otomobili TOGG’un projesiyle büyük benzerlik taşıyor. Sadece yüzde 100 elektrikli olması dışında, SUV karoserine sahip olması, ardından yine elektrikli başka bir gövde seçeneğinin üretilmesinin planlanması, yeni üretim tesisinde içten yanmalı motorların kullanılmayacak olması da TOGG ile örtüşüyor.

EDAG DEVREDE

TOGG’un üreteceği Türkiye’nin Otomobili’nde olduğu gibi Alman mühendislik şirketi EDAG, Izera modelleri için geliştirme ortağı seçildi. Geçtiğimiz ay Bilişim Vadisi’nde ofis açan EDAG, Türkiye’nin Otomobili için, fikri mülkiyet hakları TOGG’a ait yeni bir platform üzerine çalışırken, Polonyalı şirketin EDAG’dan daha küçük ve hazır platform satın almayı tercih ettiğini belirtiliyor.

TOGG İLE BENZERLİĞİ VURGULANIYOR

Uluslararası basında Polonya’nın otomobili tanıtılırken TOGG’un haberlerine link verilerek gönderme yapılıyor. 

2023’TE SATIŞA SUNULACAK

Polonyalı SUV’un TOGG’nun SUV’undan yaklaşık bir yıl sonra 2023’te satışına başlanması planlanıyor. SUV’un sıfırdan 100 km/s hıza 8 saniyede ulaşıp menzilinin 400 km olacağı açıklandı. 

TASARIMDA İTALYAN İMZASI 

Izera’nın tasarımında da gene TOGG ile benzer şekilde İtalyan tasarım şirketlerinin etkisi görülüyor. İlk görselleri basına servis edilen SUV aracın tasarımında da İtalyan şirket Torino Tasarım şirketinin imzası bulunuyor. 

ORTAK GİRİŞİM MODELİ

Dört Polonyalı enerji şirketi tarafından 2016 yılında kurulan bir ortak girişim olan ElectroMobility Poland tarafından üstlenilen proje, bu açıdan da TOGG ile benzerlik sergiliyor. Şirket sadece yeni bir Polonya otomobil markası kurmak değil, kendi ülkesinde de istihdamı artırmak istediğini açıkladı. Bu nedenle kurulacak tesiste yan sanayi ve istihdamın desteklenmesi hedefi de bulunmuyor.

JAGUAR İLE BÜYÜK BENZERLİK 

Izera SUV’un proje danışmanı olarak Jaguar tasarımcısı Tadeusz Jelec büyük rol oynuyor. Bu da araca özellikle yandan bakıldığında Jaguar F-Pace ile olan büyük benzerliği açıklıyor.